Autor: Raamatupidaja.ee • 18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiühingud ei toeta töölepinguseaduse jõustamist 2009. aasta juulis

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) juhatus otsustas ühehäälselt, et ei nõustu valitsuse ettepanekuga muuta kolmepoolset kokkulepet ja jõustada uus töölepingu seadus alates 2009. aasta juulist – pool aastat varem tähtajast, milles ametiühingud, tööandjad ja valitsus aprillis üksmeelele jõudsid.

EAKL juhatus arutas seaduse varasema rakendamise poolt- ja vastuargumente ning leidis, et viimaseid on ülekaalukalt rohkem.

EAKL leiab, et seaduse eduka rakendamise seab tõsisesse ohtu liiga lühike aeg ettevalmistusteks ja selgitustööks mitte ainult töötajate, vaid ka tööandjate hulgas. Uue seaduse jõustamine keset kalendriaastat tekitaks palju probleeme ja segadust, eriti suvisel puhkuste perioodil. „Valitsuse soov seadus varem jõustada on seda arusaamatum, et 1. jaanuari 2010 pakkusid seaduse jõustamisajaks kevadel välja just valitsuse esindajad ja meie nõustusime sellega,” tõdes EAKLi esimees Harri Taliga.

EAKL juhatus rõhutas, et kindlasti õõnestaks riigi mainet see, kui uut seadust ei suudaks täita 1. mail tegevust alustav ühendatud tööturuasutus. Uus seadus suurendab märkimisväärselt töötukassa töökoormust, sest lisandub kohustus hakata osaliselt välja maksma koondamishüvitisi. „On päevselge, et kahe kuuga ei lahenda kõiki uue asutuse käivitamisel tekkivaid probleeme,” märkis ametiühingujuht. „Soov uputada töötukassa kohe lisanduvate kohustuste laviini alla on vastutustundetu.”

EAKL on varemgi osundanud, et 2009. aasta riigieelarves pole ette nähtud raha töötutoetuste tõstmiseks pooleni alampalgast, kuigi ka selline punkt on aprillis sõlmitud kolmepoolses kokkuleppes.

Ka leidis EAKLi juhatus, et taganemine aprillis sõlmitud kolmepoolse kokkuleppe ühest punktist – seaduse jõustamise ajast – tähendaks sisuliselt läbirääkimiste taasavamist, kus ka ametiühingutel oma selged soovid.

EAKL möönab, et kui seadus jõustuks juba juulis, oleks plussiks see, et töötuks jäänud hakkaksid varem saama suuremat kindlustushüvitist ning et hüvitist hakkaksid saama ka töötud, kes lahkuvad töölt omal soovil või poolte kokkuleppel. Need on EAKL hinnangul aga ainsad seaduse varasema jõustamise pooltargumendid.

Lisainfo:

Harri Taliga, EAKLi esimees, tel 6412 800

EAKLi infojuht Siiri Rebane,

6412 808

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700