Autor: Raamatupidaja.ee • 12. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppelaenu kustutamisest

2004.aasta jaanuarist hakkas riik osaliselt kustutama lapsevanemate õppelaenu.

Õppelaenu kustutamisel lähtutakse õpingute õppekavajärgsest nominaalsest õppeajast. Seega, kui nominaalne õppeaeg oli neli aastat, siis kustutakse nelja õppeaasta eest võetud õppelaenu jääk.

Kui laenusaaja võttis lõpetatud õppeasutuses õppides laenu vähematel aastatel kui nominaalne õppeaeg, siis võetakse osalisel kustutamisel arvesse ka eelnevatel õpinguaastatel võetud õppelaenud mõnes teises õppeasutuses. Pärast lõpetatud õpinguid võetud laenusummad kustutamisel arvesse ei võeta.

Riik kustutab osliselt laste sünniga seoses maksimaalselt kuuel õppeaastal võetud õppelaenu jäägi. Intressid jäävad laenusaaja kanda.

Kellel on õigus õppelaenu osalisele kustutamisele

Õppelaenu osalisele kustutamisele on õigus lapsevanemal, kes on lõpetanud õppe ülikoolis, rakenduskõrgkoolis või keskhariduse baasil kutseõppeasutuses seoses õppekava täitmisega täies mahus ning kelle laps on sobivas vanuses.

Riik kustutab osaliselt laenu ühel vanematest, kes kasvatab:

2006.aastal kuni 3-aastast last

2007.aastal kuni 4-aastast last2008.aastal kuni 5-aastast last

Kustutamise ulatus

Kustutamisele õigust andvate õppeaastate laenujäägist (taotluse esitamise päeva seisuga) kustutatakse :

ühe lapse puhul 50 %;

kaksikute puhul 75%;kolmikute puhul 100% laenujäägist.

Iga uue lapse sünni puhul kustutab riik allesjäänud laenujäägist uuesti 50%.

Kustutamise taotlemine

Õppelaenu osaliseks kustutamiseks esitab laenusaaja laenu andnud pangale kirjaliku taotluse.

Taotlusele tuleb lisada :

õppeasutuse lõpetamist tõendav dokument;

lapse sünnitunnistus;

õppeasutuse tõend õpingute nominaalaja kohta, kui õppeasutus on lõpetatud enne 01.01.2001. Kui taotlejal ei ole eelnimetatud dokumenti, tuleb tal õpingute õppekavajärgse kestvuse kohta andmete saamiseks pöörduda Haridus- ja Teadusministeeriumi poole;

avalikus teenistuses töötamise korral tuleb lisada ka tööandja tõend, mis kinnitab, et taotlejal ei kustutata laenu teistel alustel.

Taotlus loetakse esitatuks, kui selles sisalduvad nõutud andmed ja sellele on lisatud kõik vajalikud dokumendid.

Otsuse tegemine

Pank edastab taotluse ja sellele lisatud dokumentide koopiad Sotsiaalkindlustusametile 7 päeva jooksul arvates taotluse esitamise päevast.

Sotsiaalkindlustusamet otsustab õppelaenu osalise kustutamise või kustutamisest keeldumise mitte hiljem kui 60 päeva jooksul dokumentide saamise päevast arvates.

Sotsiaalkindlustusamet teavitab panka õppelaenu osalise kustutamise või kustutamisest keeldumise otsusest kirjalikult 7 päeva jooksul otsuse tegemisest.

Õppelaenu osalisest kustutamisest keeldumise korral teavitab Sotsiaalkindlustusamet ka isikuid kirjalikult 7 päeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.

Kustutamise periood

Õppelaenu kustutatakse alates isiku poolt õppelaenu osalise kustutamise taotluse esitamise päevast kuni isiku õpingute lõpetamisest arvestatava kahekordse nominaalse õppeaja lõpuni, kuid mitte pikema ajavahemiku kui 12 aasta jooksul. Riik ei kustuta õppelaenu pärast isiku õpingute lõpetamisest arvestatava kahekordse nominaalse õppeaja möödumist.

Õppelaenu kustutamine toimub kvartalimaksetena jaanuari, aprilli, juuli ja oktoobri 25. kuupäeval.

Esimene kustutus tehakse kustutamisotsuse tegemisele järgnevas kvartalis.

Õppelaenu kustutamise lõpetamine

Kui isik soovib enne õppelaenu osalise kustutamise lõpptähtaega loobuda riigipoolsest õppelaenu kustutamisest, esitab ta pangale kirjaliku taotluse.

Pank edastab taotluse koopia Sotsiaalkindlustusametile.

Sotsiaalkindlustusamet otsustab õppelaenu kustutamise lõpetamise 5 päeva jooksul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700