Autor: Raamatupidaja.ee • 14. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-maksuameti kaudu deklaratsioonide esitamisel väheneb vigaste deklaratsioonide hulk

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhataja asetäitja Hannes Udde sõnul on võrreldes eelmise aasta I poolaastaga vigadega tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioone esitanud isikute arv tublisti vähenenud.  

2008. aasta I poolaasta lõpuks oli nende arv 308 isikut, mis on poole väiksem kui eelmisel aastal samal ajal. Enamesinenud vigadeks on vale maksuvaba tulu summa ja vale tulumaksumäära rakendamine.

Vastupidised on lood käibedeklaratsioonidega, milles on vigade arv järsult kasvanud ja mis 2008. aasta I poolaasta lõpuks tõusis 97 isikuni. Põhilisteks vigadeks käibedeklaratsioonides on arvutusvead. „Vigased deklaratsioonid on reeglina need, mis on paberkandjal esitatud, kuna elektroonsete puhul toimub vigade kontroll deklaratsiooni kinnitamisel,” ütles Udde ja soovitas võimaluse korral eelistada alati paberdeklaratsioonile e-deklaratsiooni esitamist. „E-kanali läbi tehtud deklaratsioon aitab kindlasti kokku hoida nii maksumaksja kui maksuhalduri aega,”  lisas Udde.

„Möödunud poolaastal esitas tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni vähemalt 1 korra hilinemisega üle 64% kohustuslastest, pooled käibemaksukohustuslastest on vähemalt ühe kuu käibedeklaratsiooni esitamisega hilinenud,” rääkis Udde ja soovitas deklaratsioonid võimalusel mõned päevad tähtajast varem esitada. Maksu- ja Tolliamet loeb hilinenuks deklaratsiooni, kui see on esitatud ettenähtud kuupäevast üks päev hiljem.

Hannes Udde lisas, et maksuhaldur kavatseb lähiajal hakata pakkuma teenust saada Maksu- ja Tolliametilt deklaratsioonide esitamise tähtaja kohta vastav meeldetuletus e-posti teel. „Usume, et kui antud teenus läheb töösse, siis selline igakuine e-postile laekuv teavitus, et deklaratsioonid on vaja esitada, kutsub kindlasti maksumaksjat korrale, olles samas viisakas ja pehmeim moodus tagada maksudistsipliini täitmine,” põhjendas Udde, miks antud e-teenust arendatakse. Udde lisas, et loomulikult saab teate saatmisest kasu vaid siis, kui maksuhalduril on olemas õiged andmed ning kirjasaaja saadetud teatise ka kätte saab. „Oleme sellel poolaastal proovinud paaril korral meeldetuletuste saatmist neile, kes on oma deklaratsioonid tähtajaks jätnud esitamata ja see on andnud soovitud tulemuse," rääkis Udde.

Maksu- ja Tolliamet aitab meeleldi deklaratsioonide täitmisel tekkivate küsimustega. Abi on võimalik saada e-posti aadressil [email protected], infotelefonil 880 0815 või Maksu- ja Tolliameti kodulehelt www.emta.ee. Samuti on klientidel võimalik konsultatsiooni saamiseks pöörduda maksu- ja tollibüroosse.

Lugupidamisega,

Triin KüttimKommunikatsiooniosakondMaksu- ja Tolliamet[email protected]

tel:

 676 2975 

mob: 5302 3786 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700