Autor: Raamatupidaja.ee • 12. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisemajanduse koguprodukt II kvartalis vähenes

Esialgsel hinnangul vähenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta II kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 1,4%, teatab Statistikaamet. Majanduskasvu arvutamisel läks Statistikaamet üle uuele, aheldamise meetodile.

Võrreldes I kvartaliga vähenes referentsaasta (2000) järgi aheldatud ning sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP 0,9%.

Esialgsete hinnangute kohaselt mõjutas SKP vähenemist enim töötleva tööstuse, hulgi- ja jaekaubanduse, transpordi ja laomajanduse, energeetika ning kinnisvara haldamise tegevusala lisandväärtuse kahanemine. Töötleva tööstuse lisandväärtuse vähenemist põhjustas väike siseturunõudlus ja sellest tulenev tellimuste langus. Oluline mõju oli toiduainete, puidu ja ehitusmaterjalide tootmise kahanemisel. Ka hulgi- ja jaekaubanduse tegevusala lisandväärtuse vähenemise põhjus oli väike siseturunõudlus. Kiiresti on kahanenud mootorsõidukite müük. Energeetika lisandväärtuse vähenemine on tingitud elektrienergia tootmises omatoodangu osalisest asendamisest elektri impordiga.

Finantsvahenduse tegevusalal jätkus esimeses kvartalis alanud kiire lisandväärtuse kasvu aeglustumine. Lisandväärtuse reaalkasv pidurdus nii tegevusala ettevõtete finants- ja intressitulude ning teenustasu tulude kasvu aeglustumise kui ka laenuintressimäärade tõusu tõttu.

Majanduskasvu esialgne hinnang on arvutatud uue metoodika järgi. Kui varem arvutas Statistikaamet SKP kasvu 2000. aasta fikseeritud püsivhindades, siis nüüd aheldamise meetodil, mis kasutab baasaastana arvestusperioodile eelnenud aastat. Uus metoodika võimaldab majanduses toimuvat täpsemalt mõõta ja tagab andmete parema rahvusvahelise võrreldavuse. Aheldamise meetodit kasutab SKP kasvu arvutamisel enamik Euroopa Liidu riike ja selle meetodi kasutamise kohustus tuleneb Euroopa Liidu õigusaktidest.

Aheldamise meetodil leitud SKP kasv alates 2001. aastast on üldjuhul mõnevõrra madalam fikseeritud baasaasta järgi arvutatud SKP kasvust. Erinevused kahe metoodika järgi arvutatud SKP kvartali kasvudes jäävad vahemikku -1,6 kuni +0,2 protsendipunkti. SKP kasvu korrektsioon hõlmab peale aheldamise meetodile ülemineku ka regulaarset SKP revisjoni 2004.–2007. aasta kohta vastavalt pakkumise ja kasutamise tabelitele ning ettevõtete komplekssele majandusaasta aruandele.

Kompleksse metoodika järgi arvutatud 2008. aasta II kvartali täpsustatud SKP avaldab Statistikaamet 8. septembril. Samal kuupäeval avaldatakse ka aheldamise meetodi järgi leitud SKP komponendid alates 2000. aastast ja nende kasvud. Aheldamise meetodil tehtud arvestused aastate 1995–1999 kohta avaldab Statistikaamet detsembris.

Lisainfo aheldamise kohta on Statistikaameti veebilehel Statistika > Valdkonnad > Majandus > Rahvamajanduse arvepidamine.

Täpsem teave:Tõnu Mertsina
0

TalitusejuhatajaRahvamajanduse arvepidamise talitusStatistikaametTel 625 9353

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700