Autor: Raamatupidaja.ee • 7. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄRIÜHINGUD: Osanike koosoleku kokkukutsumise korra rikkumised ja selle tagajärjed

Riigikohtu tsiviilkolleegium selgitas oma 8. aprilli 2008. a otsuses nr 3-2-1-22-08, et koosoleku teates näidatud üldkoosoleku päevakorras kajastamata või ebaselgelt kajastatud küsimuste arutamine osanike koosolekul, on käsitletav osanike koosoleku kokkukutsumise korra rikkumisena, mis toob kaasa vastavasisuliste otsuste tühisuse. Lisaks andis Riigikohus tõlgenduse korduskoosoleku kokkukutsumise tähtaegade regulatsioonile.

       1.     Osanike koosoleku kokkukutsumise korra rikkumine 

Äriseadustiku (edaspidi ÄS) § 172 lg 2 kohaselt tuleb osanike koosoleku teates muu hulgas näidata ka osanike koosoleku päevakord. ÄS § 178 lg-te 1 ja 3 kohaselt võib kohus muuhulgas osaniku nõudel tunnistada kehtetuks seaduse või põhikirjaga vastuolus oleva osanike otsuse, kui nõue on esitatud kolme kuu jooksul otsuse vastuvõtmisest.  

Riigikohus asus seisukohale, et eelnimetatud sätete koostoime tõttu võib koosoleku teates näitamata jäetud või ebaselgelt näidatud otsuse vastuvõtmise korral tekkida olukord, mil koosolekult puudunud osanik ei tea koosolekul tehtud otsusest ning laseb seetõttu mööda otsuse vaidlustamise tähtaja. Kolleegium kordas oma varasemat järeldust, et käsitlus, mille kohaselt oleks osanike koosoleku kokkukutsumise korra rikkumise ainsaks tagajärjeks ÄS § 178 lg-st 1 tulenev osaniku võimalus esitada kohtusse hagi kolme kuu jooksul otsuse vastuvõtmisest, võimaldaks jätta osaniku sisuliselt täiesti õigusliku kaitseta, mis ei saa olla seadusandja valitud regulatsiooni mõtteks. 

Eelnevast tulenevalt on juhul, kui koosoleku teates ei olnud koosolekul arutamisele tulevat küsimust selgelt või üldse näidatud, see käsitatav koosoleku kokkukutsumise korra rikkumisena, mis toob kaasa päevakorras näitamata või ebaselgelt näidatud otsuse vastuvõtmise korral selle otsuse tühisuse.  

ÄS § 178 lg-s 1 sätestatud kolmekuuline hagi aegumise tähtaeg on Riigikohtu arvates kohaldatav üksnes neil juhtudel, mil koosoleku teates olid selgelt näidatud kõik koosolekul otsustamisele tulevad küsimused ning koosolekult puudunud osanik oskas tehtavate otsustega seetõttu arvestada. 

Kui juriidilise isiku organi tühise otsuse alusel on tehtud kanne juriidilise isiku kohta peetavasse registrisse, võib juriidilise isiku organi otsuse tühisuse tuvastamise hagi kohtule esitada kahe aasta jooksul registrikande avaldamisest arvates (vt ÄS § 1771 lg 3). Tühisusele tuginemise tähtaeg hakkab kulgema kande tegemisest. Riigikohus märkis, et juhul, kui juriidilise isiku organi tühise otsuse alusel ei ole tehtud kannet registrisse, võib otsuse tühisusele kohtumenetluses tugineda reeglina piiramatult, sest õigusaktides ei ole piiravaid tähtaegasid kehtestatud. 

       2.     

Korduskoosoleku kokkukutsumise tähtaeg

Riigikohus andis seaduse ühetaolise kohaldamise eesmärgil tõlgenduse ka ÄS § 171 lg-s 6 sätestatud korduskoosoleku kokkukutsumise tähtaegade regulatsioonile. ÄS § 171 lg 6 kohaselt kutsub juhatus juhul, kui osanike koosolekul ei ole esindatud vajalik häältearv, ühe nädala jooksul, kuid mitte varem kui kahe päeva pärast, kokku uue koosoleku sama päevakorraga. 

Riigikohtu arvates ei ole ÄS § 171 lg-s 6 nimetatud ühenädalane tähtaeg uue koosoleku toimumise hiliseim tähtaeg, vaid tähtaeg juhatusele uue koosoleku kokkukutsumiseks. Koosolek ise võib toimuda ajaliselt hiljem. Sätte osa "kuid mitte varem kui kahe päeva pärast" tuleb aga koostoimes ÄS § 172 lg-ga 1, mille kohaselt tuleb osanikele koosolekust ette teatada vähemalt üks nädal, mõista nii, et uus koosolek ei saa toimuda enne ühe nädala ja kahe päeva möödumist esimesest koosolekust.

Täiendav informatsioon: partner Ilmar Straus (ilmar.stra[email protected]) või jurist Merit Lind ([email protected])

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700