10. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pane oma firma tööle!

Tabelid ja abitabelid, vormid ja abivormid, blanketid ja abiblanketid – erinevad arvestused Wordis, Excelis ja veel viies erinevas programmis. Ühe ettevõtte osakonnad Eesti eri paikades – kõik sisestavad erikujulistesse tabelitesse andmeid ja kõikide andmed tuleb topelt sisestada, kusjuures dokumendid liiguvad paberil aeglaselt ühest punktist teise. Ajakulu on mõõtmatu, rahasse ümber arvestada seda ei julgekski. Kõik justkui teeksid tööd – muudkui aga sisestatakse ja viiakse ja tuuakse dokumente ja andmeid – aga reaalset tulemust sellest tööst ei näi tekkivat.

Kas eelkirjeldatu on firmajuhi ja raamatupidaja õudusunenägu? Ei – tänase Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete igapäev. Ülalkirjeldatud olukorda jõutud, tuntakse ettevõttes ära, et vajadus korraliku ühtse tarkvara järele on suur. Sest kõike seda asjaajamist on võimalik koondada ja tootmisvõime pärssimist vältida. 

Siis on üheks lahenduseks Eesti väikestele ja keskmistele ettevõtetele suunatud majandustarkvarasüsteem Microsoft Dynamics NAV. See on arvestussüsteem, millel kasutajaid mõnest mõnesajani. Tarkvara on mõeldud ettevõtetele, kes tunnevad, et raamatupidamine vajab optimeerimist ja samas ka lihtsustamist. 

Tegemist on universaalse majandustarkvara platvormiga. Sel on erinevad funktsioonid ja moodulid, mille seast saab klient teha valiku vastavalt oma vajadustele. Tarkvara pakub näiteks ettevõtte finantside haldamise osa, kaubandus- või teenindusasutuse moodulit, ühes või mitmes geograafilises punktis kasutamise platvormi jne. 

Mahust ja platvormi sisust sõltub ka hinnaklass. Hind kujuneb litsentsitasudest ning seadistaja ja konsultandi teenustasudest. Hinnad algavad mõnekümnest tuhandest ja võivad ulatuda suuremate ettevõtete ning suuremate programmivajaduste puhul miljoniteni. Investeering võimaldab perspektiivis suurt kokkuhoidu. Näiteks esimene silmapaistev ajavõit: tööjõuressursi kokkuhoid, näiteks jäävad ära kõik topeltsisestamised, topelt andmete käitlemised jmt. 

Tee endale ise vajalik programm

Nagu nimi ütleb, on Microsoft Dynamics NAV Microsofti toode. Kasutajad, kes on varem MSi toodetega kokku puutunud – nt Outlook –, õpivad ka uue programmi kergesti selgeks, sest süsteemid on sarnased ja juba üht programmi tundes on ka teisi lihtne kasutada. 

Kui äri ja ettevõtte vajadused laienevad, on võimalik osta juurde vajalikke litsentse ja uusi lahendusi ning luua võimalusi integratsiooniks teiste programmidega; lihtsaim näide – integratsioon Outlookiga, või uued võimalused projektiarvestusteks, kliendihalduseks.  

Mõnedes ettevõtetes, kes kasutavad Dynamics NAVi, peetakse ka spetsiaaltabeleid, nt eelarvet Excelis – sest nii on harjutud ja see on mugav. Sellisel juhul pakub Dynamics NAV lihtsat võimalust andmete sissetõmbamiseks – jällegi jääb ära topeltsisestamine. 

Infotehnoloogia toetab ärieesmärki

Kui rääkida NAVi konkurentidest, siis Eestis tõsiseltvõetavaid konkurente ei ole. Maailmas küll, sest majandustarkvaraturg on väga killustunud. Tootjaid on palju ning tooted on kaunis sarnased ja nende funktsioonid enam-vähem samad. NAVi eelis tuleb aga tootjast – Microsoftist. Tema tarkvara ühildub lihtsasti paljude teiste Microsofti platvormide ja programmidega, mis on Eestis tavapärased ja pea igas arvutis. Microsofti eeliseks on ka jõulised edasiarenduse plaanid ja arenguteed. Uute ja täiustatud versioonide ilmumine on strateegiliselt läbi mõeldud ja kindlate ajaliste tärminitega paika pandud. Selles osas on raske üldse tarkvara vallas konkurente leida. 

Microsoft Dynamics NAVi  kasutab oma igapäevatöös üle 53 000 väikese ja keskmise suurusega ettevõtte rohkem kui 130 riigis – kõik nad on alustanud väikesest ja tasapisi kasvanud, nendega koos on arendatud vajadustele vastavaid tarkvaralahendusi. 

Äri on alati ühe loogikaga: kasumi teenimine. Äri sees on aga juhtimisvõimalused erinevad. Microsoft Dynamics NAV annab võimaluse ettevõttesiseseid protsesse paremini juhtida ja selle pealt kasumit teenida. 

Kasulikke detaile

Microsot Dynamics NAVis on olemas töövahendid järgmisel kujul andmete töötlemiseks:

-      

xml-formaadis failid;

-      

struktureeritud tekstifailid;

-      

MS SQL 2000 või 2005 andmetabelid;

-      

läbi ODBC andmete lugemine/kirjutamine.

Nende abil on NAVi võimalik liidestada erinevate kõrval- ja abisüsteemidega:

-      

teised ERP-programmid;

-      

müügisüsteemid – veebilahendused, kassasüsteemid, pihuarvutid jms;

-      

tootmissüsteemid – erinevad projekteerimislahendused, targad tootmisliinid;

-      

logistikaseadmed – skännerid, kaalud jms;

-      

muud süsteemid, mis kasutavad ülaltoodud andmevahetusformaate.

 

Autor: Sky Laser Advertising Group

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700