19. märts 2008
Jaga lugu:

Deklaratsioonis tuleb märkida ka tulu välismaalt

Eesti elanikud (residendid) peavad tuludeklaratsioonis deklareerima ka välisriigis saadud tulu, näiteks palgatulu, rendi- või üüritulu, litsentsitasu ja kasu vara võõrandamisest.

Välismaal teenitud tulu tuleb märkida tuludeklaratsioonistabelis 8.1.

Välisriigis juba tasutud tulumaks võetakse Eestistulumaksu tasumisel arvesse osas, mille tasumine välisriigis oli kohustuslik.Kui välisriigis tasutud tulumaks on väiksem Eesti tulumaksust, tuleb Eestisvälisriigi tulult juurde maksta vahe, mille võrra välisriigi tulumaks on Eestisarvutatud tulumaksust väiksem. Välisriigis tasutud tulumaksu saab arvesse võttavaid välisriigis tulumaksu tasumist tõendava dokumendi alusel.

Kui isik viibis töötamise eesmärgil välisriigis vähemalt183 päeva 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul ja tema tulu oli välisriigismaksustatud (ka siis kui maksu lõppsummaks jäi 0 krooni) ning sellinemaksustamine on dokumentaalselt tõestatud, ei maksustata välisriigi tulu Eestistulumaksuga. Saadud tulu deklareeritakse informatiivsena tabelis 8.8. Maksuvabaon siiski vaid töötamise eest saadud tulu, mitte kõik tululiigid.

Residendist füüsilisel isikul on õigus Eestis tulumaksugamaksustatavast tulust maha arvata välisriigis tasutud sotsiaalkindlustusemaksud ja maksed, mille tasumine oli kohustuslik tulenevalt välisriigiõigusaktist või välislepingust. Maksu või makset võib tulust maha arvata, kuiselle tasumise eesmärk oli isikule pensioni-, ravi-, emadus-, töötus-,tööõnnetus- või kutsehaiguskindlustuse tagamine.

Tulust ei arvata maha maksu ega makset, mis on tasutudEestis tulumaksuga mittemaksustatava tulu arvel.

Tuludeklaratsioone saab esitada veel kuni 31. märtsini.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saabtööpäevadel kl 08.00-20.00 infotelefonile 1811 helistades, abivajajaid aitab katelefoninumber 8800811, e-maks@emta.ee ja fyysisik@emta.ee. Lisainfot saabmaksuhalduri koduleheküljelt www.emta.ee ningMaksu- ja Tolliameti piirkondlikest teenindusbüroodest.

Autor: Priit Rum

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt