19. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Deklaratsioonis tuleb märkida ka tulu välismaalt

Eesti elanikud (residendid) peavad tuludeklaratsioonis deklareerima ka välisriigis saadud tulu, näiteks palgatulu, rendi- või üüritulu, litsentsitasu ja kasu vara võõrandamisest.

Välismaal teenitud tulu tuleb märkida tuludeklaratsioonistabelis 8.1.

Välisriigis juba tasutud tulumaks võetakse Eestistulumaksu tasumisel arvesse osas, mille tasumine välisriigis oli kohustuslik.Kui välisriigis tasutud tulumaks on väiksem Eesti tulumaksust, tuleb Eestisvälisriigi tulult juurde maksta vahe, mille võrra välisriigi tulumaks on Eestisarvutatud tulumaksust väiksem. Välisriigis tasutud tulumaksu saab arvesse võttavaid välisriigis tulumaksu tasumist tõendava dokumendi alusel.

Kui isik viibis töötamise eesmärgil välisriigis vähemalt183 päeva 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul ja tema tulu oli välisriigismaksustatud (ka siis kui maksu lõppsummaks jäi 0 krooni) ning sellinemaksustamine on dokumentaalselt tõestatud, ei maksustata välisriigi tulu Eestistulumaksuga. Saadud tulu deklareeritakse informatiivsena tabelis 8.8. Maksuvabaon siiski vaid töötamise eest saadud tulu, mitte kõik tululiigid.

Residendist füüsilisel isikul on õigus Eestis tulumaksugamaksustatavast tulust maha arvata välisriigis tasutud sotsiaalkindlustusemaksud ja maksed, mille tasumine oli kohustuslik tulenevalt välisriigiõigusaktist või välislepingust. Maksu või makset võib tulust maha arvata, kuiselle tasumise eesmärk oli isikule pensioni-, ravi-, emadus-, töötus-,tööõnnetus- või kutsehaiguskindlustuse tagamine.

Tulust ei arvata maha maksu ega makset, mis on tasutudEestis tulumaksuga mittemaksustatava tulu arvel.

Tuludeklaratsioone saab esitada veel kuni 31. märtsini.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saabtööpäevadel kl 08.00-20.00 infotelefonile 1811 helistades, abivajajaid aitab katelefoninumber 8800811, [email protected] ja [email protected]. Lisainfot saabmaksuhalduri koduleheküljelt www.emta.ee ningMaksu- ja Tolliameti piirkondlikest teenindusbüroodest.

Autor: Priit Rum

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700