Autor: Raamatupidaja.ee • 10. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pensionifondide tasud võivad muutuda

Rahandusministeeriumi algatatud eelnõuga muudetakse kohustuslike pensionifondide tasusid. Täna on kohustusliku kogumispensioni süsteemi ehk II pensionisambaga liitunud üle 550 000 inimese, keda muutatus puudutab.

Praegu  maksab kohustusliku pensionifondiga liitunud töötaja pensionifondi valitsejale kolme liiki tasusid: väljalaske-, valitsemis- ja tagasivõtmistasu. Alates 2007. aastast ei ole väljalasketasul piirmäära (varem oli 3%). Osakute tagasivõtmistasul on täna seadusega sätestatud 1% piirmäär, valitsemistasu piirmäär on 2% (konservatiivsetel fondidel 1,5%).

 

Finantsinspektsioon tegi 2006 .aasta lõpus ettepaneku kehtestada selline tasude mudel, kus tarbijatel oleks teenuse hindu lihtsam võrrelda.  Ettepaneku tegi Finantsinspektsioon seetõttu, et II pensionisamba näol on tegemist kohustusliku riikliku süsteemiga. Kord juba II sambaga liitunud inimene süsteemist väljuda ei saa. Teise samba pensionifondid on riigi poolt garanteeritud turg fondivalitsejatele. Seetõttu peaks riigil Finantsinspektsiooni arvates olema kohustus tasude suurust piirata juhul, kui konkurents tasude osas ei toimi.

Põhilised plaanitavad muudatused eelnõu kohaselt on järgmised: 

Alates 2011. aastast väljalasketasusid enam ei võeta.

Tagasivõtmistasu ei ole lubatud võtta viis aastat enne vanaduspensioniikka jõudmist või vanaduspensioniikka juba jõudnud inimeselt.

Valitsemistasu piirmäär alandatakse konservatiivsete pensionifondide puhul 1,5 protsendilt 1,2 protsendile. Ülejäänud pensionifondide valitsemistasu puhul on kavas rakendada mahtudest sõltuvaid regressiivseid määrasid. Tasude alanemise täpsed tingimused kehtestatakse rahandusministri määrusega. 

Kohustusliku pensionifondi tingimuste jõustumise tähtaeg pikeneb 100-st päevast 200 päevani. Seega on nüüd pensionifondi osakuomanikel rohkem aega, et muudetud tingimustega tutvuda ning soovi korral  fondi vahetamise kasuks otsustada.

Uude fondi sissemaksete tegemist on lubatud alustada 2 korda aastas. Praegu on see võimalik vaid 1 kord aastas.

Pensionifondi osakuid saab teise fondi osakute vastu vahetada jätkuvalt üksnes kord aastas.

Muutuvad pensionifondidele kehtestatud investeerimispiirangud. Aktsiatesse ning aktsiafondidesse võivad pensionifondide valitsejad edaspidi investeerida kokku kuni 70%. Täna on kehtiv piirmäär on 50%.  

Eelnõu ja selle seletuskiri on kättesaadav siit.

 

Eestis kehtiva pensionisüsteemiga saab tutvuda siin.

 

Kohustuslike pensionifondide tasude ja tootluse kalkulaatoriga saab tutvuda siin.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700