Autor: Raamatupidaja.ee • 9. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2007. aastal Eesti majanduskasv aeglustus

SKP oli 2007. aastal jooksevhindades 243,3 miljardit krooni ja 2000. aasta püsivhindades 169,1 miljardit krooni. SKP kasv aeglustus 2007. aastal järk-järgult sisemajanduse nõudluse ning kaupade ja teenuste ekspordi ja impordi kasvu aeglustumise tõttu. Sisemajanduse nõudluse kasv aeglustus 9,3%-ni võrreldes 2006. aastaga (2006. aastal kasvas sisemajanduse nõudlus 16,1%). Sisemajanduse nõudluse kasvu aeglustumist mõjutasid eratarbimiskulutuste ja kapitali investeeringute kasvu järsk aeglustumine aasta teisel poolel. Ka ekspordi ja impordi kasv aeglustus, kusjuures aasta teisel poolel mõlemad näitajad isegi vähenesid. Nii kasvas 2007. aastal eksport vaid 1,5% ja import 2,8% võrreldes eelmise aastaga. Samas netoekspordi puudujääk SKP suhtes mõnevõrra paranes. Sisemajanduse nõudluse ja ekspordi kasvu aeglustumine põhjustas omakorda ettevõtete sektori kasvu aeglustumise 5,8%-ni (võrreldes 2006. aasta 12,4%-ga). Enamiku tegevusalade lisandväärtuse kasv 2007. aastal aeglustus võrreldes 2006. aastaga. Suurem aeglustumine toimus hotellide ja restoranide, hulgi- ja jaekaubanduse ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tegevusalal. Lisandväärtuse aastakasv aeglustus kiiresti ka elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuse tegevusalal, kuid aasta teisel poolel selle tegevusala kasv kiirenes. Lisandväärtus kasvas kiiremini kui 2006. aastal vaid kalapüügi, mäetööstuse ning avaliku halduse ja riigikaitse tegevusalal. 2007. aasta IV kvartalis kasvas SKP eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,8%. SKP oli jooksevhindades 65,7 miljardit krooni ja 2000. aasta püsivhindades 43,5 miljardit krooni. SKP kasvu aeglustumine IV kvartalis jätkus mõjutatuna sisemajanduse nõudluse kasvu aeglustumisest, kaupade ja teenuste ekspordi ja impordi vähenemisest ning sellest tulenevalt ettevõtete sektori lisandväärtuse kasvu järsust aeglustumisest. Sisemajanduse nõudlus kasvas IV kvartalis 5,5%. Sisemajanduse nõudluse komponentidest aeglustus eratarbimiskulutuste kasv 3,3%-ni peamiselt toidule ja alkoholita jookidele tehtud kulutuste kasvu aeglustumise ning rõivastele ja jalanõudele tehtud kulutuste vähenemise tõttu võrreldes 2006. aasta IV kvartaliga. Kapitali investeeringud kasvasid 5,6%. Investeeringute kasvu toetasid IV kvartalis peamiselt mittefinantsettevõtete poolt tehtud investeeringud. Finants-, valitsemis- ja kodumajapidamiste sektorite investeeringud vähenesid. Kaupade ja teenuste eksport ja import IV kvartalis püsivhindades vähenes. Eksport vähenes 0,2% võrra võrreldes 2006. aasta sama kvartaliga, import vähenes aga 0,7% võrra. Vähenes just kaupade eksport ja import, teenuste eksport ja import kasvas. Kaupade ekspordi vähenemist mõjutasid peamiselt mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete ekspordi vähenemine. Kaupade importi aga masinate ja seadmete ning metalli ja metalltoodete impordi vähenemine. Netoekspordi puudujääk suurenes 8,9%-ni SKP-st. Majanduse pakkumise poolel mõjutasid SKP aeglustumist eelkõige töötleva tööstuse ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse lisandväärtuse kasvu aeglustumine vastavalt 4,9%-ni ja 0,6%-ni, lisaks hulgi- ja jaekaubanduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusala lisandväärtuse vähenemine võrreldes 2006. aasta IV kvartaliga. Netotootemaksud (tootemaksud miinus tootesubsiidiumid) kasvasid IV kvartalis kiiresti, püsivhindades 13,4%. Netotootemaksude kiiret kasvu põhjustasid ettevõtete poolt 1. jaanuarist 2008 aktsiisimaksu tõusu eel tubakatoodete ja kütuse soetamine ning seeläbi tubakaaktsiisi ja kütuseaktsiisi suur laekumine. Püsivhindades arvutatud sesoonselt korrigeeritud SKP suurenes 2007. aasta IV kvartalis III kvartaliga võrreldes 0,8%. SKP, sisemajanduse nõudluse ning kaupade ja teenuste ekspordi ja impordi kasv 2000. aasta püsivhindades, I kvartal 2005 – IV kvartal 2007 Statistikaamet avaldab 8. septembril 2008 rahvamajanduse arvestuste püsivhinna arvestused alates 2000. aastast eelmise aasta hindades ja aheldamise meetodi järgi, millega kaasnevad korrektsioonid püsivhinna arvestustes ja vastavates kasvudes. Selleks, et vältida erinevatel kuupäevadel rahvamajanduse arvestuste korrektsioonide avaldamist, lükatakse varem 9. juunile planeeritud regulaarse revisjoni avaldamine aastate 2004–2007 kohta samuti 8. septembrile 2008. Eelmise aasta hindades ja aheldamise meetodil tehtud püsivhinna arvestused aastate 1995–1999 kohta avaldab Statistikaamet detsembris. Täpsem teave: Tõnu MertsinaTalitusejuhatajaRahvamajanduse arvepidamise talitusStatistikaametTel 625 9353
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700