Autor: Raamatupidaja.ee • 4. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuseaduse muudatusest jääb metsaomanikele väheks

Aasta alguses kehtima hakanud muudatus tulumaksuseaduses on tõesti vähene, sest ei arvesta metsamajandamise pikaajalisusega ega loo soodsat pinnast säästvaks ja heaperemehelikuks metsakasutuseks.

Mullu tehtud uuring ja metsatööstuse liidu ülevaade annavad tunnistust, et Eestis kehtiv maksusüsteem pärsib erametsade majandamist ja mõjub kogu Eesti metsandussektorile halvasti.

Nii nendib Eesti Metsatööstuse Liidu (EMTL) ülevaade, et kehtiv tulumaksuseadus ei soodusta metsade säästlikku ja seadusekuulekat majandamist ning ebaõige maksusüsteem on peamine erametsade mittemajandamise põhjus.

1. jaanuarist 2000 kuni 31. detsembrini 2007 kehtinud tulumaksuseaduse kohaselt võis füüsiline isik metsaseaduse tähenduses metsamaterjali müügist saadud tulust maha arvata kuni 45 000 krooni. Säte ei ole aga üheselt mõistetav, kuna ei selgu, kas see rakendub ainult füüsilisele isikule või ka füüsilisest isikust ettevõtjale (FIE). Tuludeklaratsiooni täitmise selgituste kohaselt kehtib mõlemale, kuid sel juhul tuleb selget vahet teha, kas tegemist on tuluga vara võõrandamisest või ettevõtlusega seotud tuluga.

Käesoleva aasta algusest kehtib tulumaksuseaduses säte (arvestatakse alles 2008. aasta tuludeklaratsiooni koostamisel), et sellist mahaarvamist võib teha ainult äriregistrisse kantud või maksuametis registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja. Seega maksuvaba tulu saajate ringi küll täpsustati, kuid maksuvabastust ei ole enam võimalik saada isikul, kes pole FIEd.

Kui isiku ettevõtlus hõlmab näiteks nii metsamaterjali müüki kui ka põllumajandussaaduste müüki, siis on võimalik mõlemal juhul eraldi arvestada tulumaksusoodustust 45 000 krooni ulatuses.

Kas selline muudatus toob kaasa metsaomanike tegevuse hoogustumise? Muudatus tundub esmapilgul soodsana, kuid nagu nendib ka seaduse seletuskiri, laieneb see ainult umbes 3000 metsaomanikule. Erametsanduse arengukava aastaiks 2006-2009 ütleb aga, et Eestis on hinnanguliselt 55 000 erametsaomanikku.

Uue seadusemuudatuse kohaselt peab metsamaterjal olema pärit maksumaksjale kuuluvalt kinnistult. Eelnevatel aastatel sellist piirangut polnud.

Loe veel: Maksuseaduse muudatusest jääb metsaomanikele väheks

Loe ka ajakirjast RP. 2008.a veebruari numbris Olavi Kärsna artiklit: Mõned mõtted seoses FIE 2007.aasta tuludeklaratsiooniga!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700