Autor: Raamatupidaja.ee • 26. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suitsetaja kingib vikatimehele 13 aastat

Tänapäeval on õigem rääkida mitte suitsetamisest, vaid tubakatarbimisest, kuna peale suitsetavate tubakatoodete on veel suitsuvabad tubakatooted, vesipiip jm. Veenvalt kõlab Maailma Terviseorganisatsiooni 2006. a deviis „Tubakas: tappev igas vormis ja maskeeringus”. Tubaka tarbimisel tuleb lisaks nikotiini sissehingamisele sisse hingata ka üle 4000 keemilise aine (kantserogeenid, tõrvained, vingugaas jt), mis lenduvad sigareti põlemisel 1000°C juures.Suitsetamine on sõltuvusNikotiin on psühhoaktiivne aine, mis tekitab tolerantsi ja kehalist sõltuvust. Mõnuaine vajaminevad kogused suurenevad ajalõikes. Vajalik on eristada sõltuvustegevust ja nikotiinsõltuvust. Sigaretti läitma kutsuvad mõlemad.Suitsetamist seostatakse 25 erineva haiguse tekkega. Ohtlikumad neist on südame-veresoonkonnahaigused (SVH), kroonilised obstruktiivsed kopsuhaigused (KOK), pahaloomulised kasvajad. Suitsetamine põhjustab üle 90% kõikidest kopsuvähi juhtudest.Lisaks sellele kaasneb suitsetamisega näonaha hallikas jume, hammaste kiire lagunemine, juuste hõrenemine, varasem hallinemine, varane menopaus, osteoporoos, alanenud viljakus, enneaegsus, impotents, spermatogeneesi häired, seedesüsteemi haigused jt.Suitsetamine lühendab eluiga ja halvendab elukvaliteetiSuitsetamisest tingitud/süvenenud haiguste tõttu kaotab suitsetaja keskmiselt 7–13 eluaastat.Noor inimene ei tea, miks ta suitsetab. Peamine oht on sõltuvus. Sageli seostub suitsetamine alkoholi tarbimisega ja/või kanepi nuusutamisega. Mida nooremalt suitsetamisega alustada, seda tugevam ja kiirem sõltuvus kujuneb. 90% täiskasvanud suitsetajatest alustas suitsetamist enne 18. eluaastat.Negatiivsed trendid on tubakatarbimise leviku tõus noorte seas, eriti noorte naiste seas. Ligi 19% naistest jätkavad suitsetamist raseduse ajal (Smoke-free Maternities in Europe, Implementation Proposal, Elvira Mendez, Barcelona, Spain).Passiivsete suitsetajate osakaal rasedate seas on kõrge. Ema suitsetamine (aktiivne/ passiivne) raseduse ajal suurendab komplikatsioonide ohtu, nagu lootekasvu aeglustumine, enneaegne sünnitus, madal sünnikaal, perinataalne suremus, imiku äkksurm, kaasasündinud anomaaliad kuni imiku nikotiinsõltuvuseni välja.Tubakas kahjustab naisi tugevamini kui mehi. Naistel tekib sõltuvus nikotiinist kiiremini. Naised on ka tundlikumad tubaka kasvajat tekitava toime suhtes, nagu rinnavähk, emakakaelavähk, kopsuvähk.

Loe veel: Suitsetaja kingib vikatimehele 13 aastat

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700