Autor: Raamatupidaja.ee • 22. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu arutab rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamist

Riigikogus oli esimesel lugemisel rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse eelnõu, millega võetakse Eesti õigusesse üle kaks Euroopa Liidu rahapesu tõkestamise direktiivi.

Eelnõu reguleerib kohustatud isikute tegevusi kliendi isikusamasuse tuvastamisel ja kontrollimisel täpsemalt kui hetkel kehtiv seadus. See tähendab näiteks, et ka SMS-laenu pakkujad peavad edaspidi laenaja isikusamasuse dokumendi alusel tuvastama.

„Riik ei saa sallida hämaraid võlakontoreid. Iga inimene teeb küll oma laenuotsused ise, aga riigi ülesanne on maksimaalselt kontrollida, et SMS-laenude pakkujad toimiksid läbipaistvalt ja nende taust oleks puhas,” ütles rahandusminister Ivari Padar.

Lisaks on enamikel juhtudel võimalik tugineda krediidiasutuse poolt juba teostatud isiku tausta kontrollimisele, vältides niimoodi dubleerimist ja kulusid.

Eelnõu jõustumisel laieneb isikute ring, kes on oma majandus-, kutse- ning ametitegevuses kohustatud rakendama selle seaduse nõudeid.

Kohustatud isikuteks on pangad ja kõik finantsteenuseid pakkuvad ettevõtjad, õnnemängude korraldajad, kinnisvaravahendusega tegelevad isikud, pandimajapidajad, audiitorid ja raamatupidamise teenuse või nõustamisteenuse pakkujad. Samuti peavad seaduse nõuetega arvestama kõik kauplejad, kui neile tasutakse sularahas üle 200 000 krooni väärtuses ning teatud juhtudel ka notarid, advokaadid, kohtutäiturid, pankrotihaldurid või muud õigusteenuse osutajad.

„Rahapesu ja terrorismi rahastamine on globaliseerunud maailmas teemad, millesse ei tohi suhtuda kergekäeliselt,” ütles Padar. „Nende kuritegude ennetamine on oluline riigi hea maine ja majanduskliima usaldusväärsuse säilitamiseks. Sellepärast on tarvilik ka meie seadusi täiendada.”

Uue nõudena peab kohustatud isik, välja arvatud krediidiasutus, teatama rahapesu andmebüroole igast tehingust, kus sularahas või muus vääringus tasutakse 500 000 krooni või enam. Krediidiasutusele kohaldub selline teatamiskohustus vaid juhul, kui ta tegutseb sisuliselt valuutavahetajana.

Oluliseks uuenduseks on ettevõtjate registreerimiskohustus majandustegevuse registris. Eelnõu kohaselt tuleb majandustegevuse registris registreerida kõik finantsteenuseid osutavad ettevõtjad, kes ei kuulu finantsinspektsiooni järelevalve alla. Muu hulgas peavad end registreerima ka SMS-laenude pakkujad. Oluliselt on täpsustatud nõudeid isikutele, kes saavad olla selliste ettevõtete või nende juhtorgani liikmeteks. Registreerimise tingimuseks on, et neil ei oleks kehtivaid kriminaalkaristusi mõne tahtlikult toimepandud kuriteo ega rahapesu või terrorismiga seotud kuritegude eest.

Sarnased nõuded tuleb kõigil Euroopa Liidu liikmesriikidel üle võtta hiljemalt 15. detsembriks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700