17. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teil pole aega trennis käia?!

Milline on minu elu?Töötan 8 tundi päevas arvuti taga, istuv töö. See on kestnud juba kaks aastat. Lisaks tööle käin ka ülikoolis, kaugõppes. See tähendab, et aega on väga vähe. Lisaks on hobid, mis ei ole sugugi spordiga seotud. Mulle meeldib fotograafia ja motosport – need ei ole just väga "liikuvad" tegevused. Vahel olen sattunud ka mõne spordiklubi aeroobikatrenni.

Mis mul siis häda on?

Istuvaeluviisi tõttu tunnen, et peaksin end rohkem liigutama. Mitte et muloleks probleeme kaaluga, hoopis muud probleemid tulevad ilmsiks. Matunnen end rohkem väsinuna, unisena, minu füüsiline võimekus väheneb,sest olen harjunud palju istuma. Kas teadsite, et kui te kõndides paljukoperdate, siis oleks viimane aeg lihastrennile mõelda? Lisaks sellelehakkavad jalad valutama, veri ei taha hästi ringi käia.Juurde ontulnud seljavalu, just alaseljas, uskumatu, imestavad lähedased, kunagiolin ju suur sporditegija, et kuidas siis nii. Väga lihtne, piisabvalest istumisasendist. Hea näide: jalg üle põlve istumine põhjustabnimmelüli asendi muutust. Lülisambad on nagu klotsid, mida hoiavadlihased paigas. Kui istud jalg üle põlve, on ülakeha ühe poole lihasedvenituses ning teised pinges, nii surutakse närv kahe seljalüli vaheleja tekib valu. Kujuta nüüd ette, et venitad kummipaela 5 päeva nädalas8 tundi järjest. Paari nädala pärast on kumm tunduvalt pikem. Mõtle,milline see siis veel aasta pärast on.

Mida ma oma elu muutmiseks olen ette võtnud?

Kunaolen töötav üliõpilane, siis võimalusi napib, eriti just aeg on seemida väheks jääb. Muidugi pean ka sissetulekute ja väljaminekute tõttuoma tegevusi planeerima ja valikuid tegema. Ise treeningplaani koostadaon keeruline, sest teadmisi napib.Külastasin mitmeid poode, et tutvuda kodutrenni DVD-dega. Ega suurt valikut ei täheldanud. Aga piisab.

Valiku olen teinud just järgmiste seast:

• Uus Dimensioon, Cindy Crawford -tasakaalustatud treening kootöös aeroobikatreener Kahy Kaehleriga, etsaavutada oma endine füüsiline vorm. Kuna aega on vähe, siis pakubkisee programm ideaalset võimalust saavutada hea kehaline vorm olenematasellest, kas kulutad selleks 10 või 45 minutit päevas. "Uus dimensioon"sisaldab endas kolm-ühes aeroobikaprogrammi ehk kolm erinevatharjutustekompleksi ühel videolindil. Kahte lühikest ja ühte pikkatreeningtsüklit võib sooritada vastavalt sellele, kui palju aegaparajasti on. Igal juhul liigud parema kehalise vormi suunas.

• Kõhutants algajaile - 4 treeningkava ühe DVDpeal: põhiliigutused, käed ja kõhulihased, tuharad ja puusad. Idamainekõhutants on naiselikkuse sümbol - see annab elujõudu, tervist ningilu. Kõhutants näitab, et iga naine võib olla ilus oma kehas, kui oskabseda valitseda. Selle ainulaadse ja väga põneva programmi saateks onvalitud spetsiaalne muusika, mis muudab treeningu nauditavaks.Kõhutants on ka hingeline väljendusvahend - naine võib väljendada omaellusuhtumist liigutuste ja žestide keeles.

• Ilu 10 minutiga - päevas leiab igaükstreenimiseks vähemalt kümme minutit. Juhendaja Sandy näitabki 5harjutusteseeriat, millest igaüks võtab aega ainult kümme minutit. Needunikaalsed harjutused aitavad leida motivatsiooni ning püsida heasvormis ka kõige hõivatumal inimesel. Te võite läbida terve programmi,aga keskenduda ka ainult ühele osale, sõltuvalt tujust jatöögraafikust. Igatahes aitab see saavutada soovitud tulemuse.

Miks just kodutrenn?

Minujaoks on tähtis, et saan ise endale ajaplaani koostada. Liigutan endsiis, kui selleks vaba hetk tekib, üldjuhul satub see iga päev ikkasamasse graafikusse. Tulen töölt, koju jõuan umbes kell 19. Selleasemel, et telekat vaadata, panen DVD mängima ja teen selle poole võitunnikese hoopis trenni. Programmid on selliselt üles ehitatud, et igatrenniosa kestab 10 minutit, nii saangi vastavalt ajale valikuid teha.Ja mõelge milline ajavõit, sest Tallinna liiklus on tihe, sõit ühestkohast teise võtab ilmatuma aja, miks mitte selle arvelt hoopis kodustrenni teha? Tuleb muretseda lihtsalt vajalikud vahendid, hea tuju javaim.

Tulemus?

Peale selliseeluviisi valikut on enesetunne oluliselt paranenud. Ma jõuan paljurohkem. Lisaks õpetab see oma aega planeerima ja ennast ohjama, vägaraske on televiisori eest või voodist end uuesti jalule saada, ettrenni teha. Sageli on ka põnevamaid asju mida teha võiks. Paljudütlevad, et ma ei saa, mul on lapsed ja nendega vaja tegeleda, aga miksmitte teha seda koos? Tuttavad on täheldanud, et nende pisikestele 3-6aastastele lastele meeldib DVD-de järgi end liigutada, tõsta jalgu samamoodi nagu see tädi seal videos teeb.

Kestunneb, et nende elu on sama kiire kui minul ja füüsiline pool onunarusse jäetud, siis seadke sammud suurematesse ostukeskustesse trenniDVD-sid ostma. Leidke endale need mõned minutid ja te näete kuidas seemuutub lahutamatuks osaks teie elust.

MINU POOLT ROHKET PEALEHAKKAMIST JA PALJU ENERGIAT!!!

Autor: Elika Torn

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700