Autor: Raamatupidaja.ee • 12. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juriidiliselt ei ole kõik korrektne

Maksuamet nõuab juristilt tulumaksuvõlga. Jurist aga keeldub maksmast, sest nõue on vormistatud valesti.

“Mina ei tea pankrotist midagi,” raiub jurist Eve Bluman resoluutselt, kui Ekspress küsib, mis asjaoludel on suvel kohtudokumentide registrisse ilmunud tema vastu pankrotiavaldus.

Blumani igapäevatöö on FIEde esindamine vaidlustes maksuametiga. “Pankrotti ei ole ega saagi olla. Tavaliselt tehakse enne ikka pankrotihoiatus. Millega maksuamet kindlaks tegi, et ma maksujõuetu olen? Ma olen vägagi maksejõuline, kuidas ma muidu saaksin ettevõtja olla. Olen ise ka FIE.”

Pärast lühikest mõttepausi jutustab Bluman õigusriigis mõeldamatu loo.

Kättemaks

Nimelt vahetult enne mainitud pankrotiavaldust oli ta esindanud halduskohtus ühte FIEd, kellelt maksuamet suurt tulumaksu välja nõudis. Maksuameti nõudes esines uskumatult palju rikkumisi ja Blumani sõnul selgus otse kohtu­saalis, et maksuametis ei teata suurt midagi väärtpaberitest ega nendega tehtavatest tehingutest. “Eks ma siis ütlesin kohtus maksuametit esindavale vanaprouale, et mingu teenitud vanaduspensionile. On kõigil lihtsam. Nii tal enesel kui ka maksumaksjatel.”

Bluman võitis vaidluse, aga sellal, kui maksuamet välja­mõistetud kohtukulusid tasus, ilmus kohtusse ka pankroti­avaldus Blumani suhtes. “Ma ei ole seda avaldust näinud ja selle sisu ma ei tea. Ma põhimõtteliselt ei suhtle maksuameti ja kohtutäituriga, kuni nad seadusi ei täida,” jätkab jurist, jutustades järgmise õigusriigis mõeldamatu loo.

Segane maksunõue

Kolm aastat tagasi sai Bluman maksuametilt tulumaksunõude. Arve oli veidi üle kümne tuhande krooni. Raha sisse nõudma asunud kohtutäitur Urmas Tärno nõudis pärast pangaarve arestimist aga mitu korda suuremat summat. Juriidiliselt oli see nõue alusetu, sest dokumendid olid valesti vormistatud.

Bluman jättis raha maksmata. Vahepeal oli Blumanil õigus arestitud pangakontolt võtta välja miinimumpalka, sest tal oli kooliõpilasest ülalpeetav. Täitur rahuldas tema taotluse, kuid tegelikult pangakontosid ei vabastanud, mistõttu jurist raha arvelt välja võtta ei saanud.

“Siis soovis ta mu elamisse sisse marssida koos maksu­ameti töötajaga ilma kohtu määruseta. Kui juhtisin sellele tema tähelepanu, sain sõimu osaliseks.” Bluman tuvastas asja uurides veel mitu maksuametnike tehtud jämedat viga. Muuhulgas oli tema toimikusse üleöö siginenud dokument, mis pidanuks maksuameti aastatetaguse vea heastama. Paraku oli see juriidiliselt ebakorrektne, sest sel puudusid number, kuupäev ja maksuameti juhataja allkiri.

Käsi peseb kätt

Maksuamet ja kohtutäiturid on tuntud selle poolest, et kasutavad kõiki võimalikke viise, et maksumaksjate eksimusi enda kasuks pöörata. Antud juhul enda tehtud vigu aga tunnistada ei taheta. Bluman kaebas Tärno peale justiitsministeeriumisse ja õiguskantslerile, maksuametile saatis aga teabenõude küsimusega, kuidas saab otsuse kavand ilmuda täitetoimikusse.

“Kui maksumaksja teeb enda kahjuks vea näiteks miljoni krooni ulatuses, siis maksumaksja viga enam parandada ei saa. Kui maksuamet teeks uue täiteotsuse, saaksin mina seda kohtus vaidlustada. Maksuamet aga väldib kohut, sest ei ole sugugi kindel, et kohus maksuameti poolt tehtud viga maksumaksja kahjuks tõlgendab, eriti kui viga ilmnes mitu aastat hiljem.

Tärno tuli maksuametile vastu, aidates nende viga parandada, et vabaneda ise vastutusest oma vigade eest. Täitur ja maksuamet abistavad üksteist, mul on aga kahju FIEdest, kes peavad maksma 60 protsenti oma tuludest makse, et pidada üleval selliseid ametnikke.”

PSMaksu- ja Tolliametist teatati Ekspressile kolmapäeval, et pankrotimenetlus algatati Blumani vastu, “kuna isik muutus maksejõuetuks.”

Loe täpsemalt Eesti Ekspressist 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700