Autor: Raamatupidaja.ee • 12. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kinnitas ministeeriumide ja riigikantselei 2006. aasta majandusaasta aruanded

Valitsus kinnitas ministeeriumide ja riigikantselei 2006. aasta majandusaasta aruanded ning tegi ministritele ja riigisekretärile ülesandeks kõrvaldada neis ilmnenud puudused.

„Võin öelda, et riigi raamatupidamine Eestis on maailmatasemel” ütles rahandusministeeriumi asekantsler Kalle Kukk. „Kindlasti aitaks seda veelgi tõhustada raamatupidamise edasine tsentraliseerimine ministeeriumide valitsemisalades.”

2006. aastal vähenes raamatupidamisüksuste arv 55 võrra 320ni ning eesmärk on jõuda 2008. aastaks 187 üksuseni. Selle tulemusena peaks riigi raamatupidamise kvaliteet veel paranema. „Raamatupidamise kõrval vajab järele aitamist ministeeriumide tegevusaruannete koostamise ja nende auditeerimise sisukus, kuigi ka siin on viimase aastaga tehtud märgatavaid edusamme. Samuti on vaja tõsta üldist mõistmist siseauditi funktsiooni tähtsusest,” rõhutas asekantsler.

Kuke sõnul on oluline, et prioriteetsete auditivaldkondade määratlemine, puuduste kõrvaldamiseks soovituste andmine ja nende täitmise jälgimine toimuks vabariigi valitsuse tasandil. Samuti tuleb tähelepanu pöörata sellele, et ministeeriumides oleks tagatud piisav siseauditi ressurss ja tõhus korraldus, lisas ta.

Aruannete põhjal on siseaudit tuvastanud vajakajäämisi peamiselt põhivara arvestuse, inventeerimise, varade võõrandamise ja rendile andmise, riigihangete korraldamise, raamatupidamisarvestuses tulude-kulude kajastamise ning riigivara registris varade kajastamisega. Majandusaasta aruande auditi raames tuvastatud puuduste osas tegi valitsus ministeeriumidele ja riigisekretärile ülesandeks tugevdada asutuste sisekontrolli süsteeme.

Rahandusministeerium peab vajalikuks juhtida tähelepanu riigieelarvest tehtavate eraldistega seonduvale. Rahandusministeeriumi poolt läbi viidud kontrolli tulemusena selgus, et mitmes ministeeriumis puudub raha eraldajal ülevaade, kas saaja on sama tegevuse jaoks saanud vahendeid ka teistelt asutustelt. Lisaks ilmnes, et järelevalve eraldatud raha kasutamise üle pole kohati tõhus, selle taotlemine läbipaistev ja piisavalt põhjendatud ning kohati ei nõutud eraldise saajatelt tagasi mittesihipäraselt kasutatud ja kasutamata jäänud vahendeid. See valdkond vajab nii eelarve planeerijate, eraldise kasutamise lepingute sõlmijate kui ka järelevalve teostajate, sealhulgas siseaudiitorite teravdatud tähelepanu.

"Pean oluliseks teha jätkuvalt tööd riigi rahanduse kvaliteedi parandamise nimel,” ütles Kukk. „Selleks on rahandusministeerium välja töötamas kontseptsiooni riigieelarve muutmiseks tekkepõhiseks ja tulemuste saavutamisele suunatuks, valmimas on kohaliku omavalitsuse üksuste finantsjuhtimist ja maksejõuetust reguleerivad seaduseelnõud ning töötatakse välja siseaudiitorite kvalifikatsiooni tagamise põhimõtted."

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700