Autor: Raamatupidaja.ee • 4. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus seadus tõhustab rahapesu vastast võitlust

Rahandusministeerium saatis esimesele kooskõlastusringile rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse eelnõu, millega võetakse Eesti õigusesse üle kaks EL rahapesu tõkestamise direktiivi.

"Eelnõu vastuvõtmine aitaks senisest tõhusamalt võidelda nii rahapesu kui ka terrorismi rahastamisega, mis on tänapäeva maailmas aina teravamad probleemid ja puudutavad meid kõiki,” ütles rahandusminister Ivari Padar. „Väga oluline on ka see, et nende kuritegude ennetamine kaitseb kogu Eesti majandusruumi usaldusväärsust," lisas ta.

Eelnõu jõustumisel laieneb isikute ring, kes on oma majandus-, kutse- ning ametitegevuses kohustatud rakendama rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse nõudeid.

Kohustatud isikuteks on pangad ja kõik finantsteenuseid pakkuvad ettevõtjad, õnnemängude korraldajad, kinnisvaravahendusega tegelevad isikud, pandimajapidajad, audiitorid ja raamatupidamise teenuse või nõustamisteenuse pakkujad. Kõik kauplejad, kui neile tasutakse sularahas üle 200 000 krooni või muus valuutas ning teatud juhtudel ka notarid, advokaadid, kohtutäiturid, pankrotihaldurid või muud õigusteenuse osutajad.

Eelnõu reguleerib kohustatud isikute tegevusi tehingu teise poole või ametitoimingus osaleva isiku või kliendi isikusamasuse tuvastamisel ja kontrollimisel täpsemalt, kui hetkel kehtiv seadus.

Uue nõudena peab kohustatud isik, välja arvatud krediidiasutus, teatama rahapesu andmebüroole igast tehingust, kus sularahas või muus vääringus tasutakse 500 000 krooni või enam.

Olulise uuendusena sätestatakse seadusega ettevõtjate registreerimiskohustus majandustegevuse registris. Eelnõu kohaselt kuuluvad majandustegevuse registris registreerimisele kõik finantsteenuseid osutavad ettevõtjad, kes ei kuulu finantsinspektsiooni järelevalve alla. Muu hulgas peavad end registreerima ka SMS laenude pakkujad.

Vajadus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamist eraldi õigusaktiga reguleerida tuleneb selliste kuritegude ohtlikkusest. Püüded varjata kuritegelikul teel saadud tulu päritolu või rahastada terrorismikuritegusid võivad ohustada krediidi- ja finantseerimisasutuste usaldusväärsust ja stabiilsust, kõigutada usaldust rahandussüsteemi suhtes ja kahjustada riigi majandust tervikuna.

Uued direktiivid tuleb liikmesriikidel üle võtta hiljemalt 2007. aasta 15. detsembriks.

Loe lisaks: Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse eelnõu taustainfo (04.07.2007)

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700