9. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intervjuu Assets RMP OÜ juhi Ellen Tohvriga

Tartus E-Kaubamajas tegutseb finants- ja raamatupidamisteenuseid pakkuv firma Assets RMP OÜ, mille üks osakond asub Tartus ja teine Tallinnas. Firma juhataja ja omanik on tegus äridaam Ellen Tohvri, kes lõi oma firma Tartusse juba 1991. aastal.

1991olime üks esimesi raamatupidamisteenust pakkuvaid firmasidEestis,” räägib Ellen. Tema sõnul oli Assets OÜasutamisaeg värskelt taasiseseisvunud Eesti Vabariigis periood,kui oldi harjutud, et raamatupidaja istub ettevõtteskorralikult oma töölaua taga. Tol ajahetkel tundus vägauudse ja harjumatuna võimalus osta firmaleraamatupidamisteenust sisse väljastpoolt.

“Inimesedei julgenud firmast dokumente isegi mitte välja anda ja niiolidki Assetsi esimesed kliendid minu oma tuttavad.”

Ellentunnistab, et julge sammu raamatupidamisteenusega turule astuda tegita suuresti tänu ühele Soome raamatupidamisalaselekoolitusele, kus tutvustati, kuidas tol ajal, 1990.-ndate alguses,korraldasid raamatupidamist soomlased ning räägiti kalähemalt Soome ühest raamatupidamisprogrammist, millelihtsusest ja loogilisusest Ellen sõna otseses mõttesvaimustus.

Seeprogramm tundus huvitav ja soovisin seda kasutama hakata. Alustasinpraktiliselt nullist - läbisin Tallinnas programmialasekoolituse, mis oli tol ajal minu jaoks küll suhteliseltkeeruline. Olin ju saanud vaid Tartu Ülikoolismajandusteaduskonnas palju teooriat. Kuidas teooriat praktikasrakendada - seda tuli omal käel avastama hakata.”

Soomeraamatupidamisprogrammi esindaja Eestis - Urmas Kaarlep oli inimene,kelle juures Ellen läbis kolmepäevase programmikoolituse.“Mulle anti kätte programm ja terve hunnik dokumente, millestuli kolme päevaga kord luua, kuid kolmanda päeva lõppedestõdes isegi Urmas Kaarlep, et “Mina ka ei tea, kas asjastasja saab - aga kõik sõltub sinust.” Kuid see sütitasmind veelgi enam tööd tegema,” räägib Ellen.

Kokkuvõttesalustas ta Assets OÜ-s raamatupidamisteenuse osutamisega pärisüksi. Olles siis Tartu Ülikooli majandusteaduskonnalõpetanud ja ülikooli ajal ja peale sedagi pisut töötanudühe ehitusfirma ametiühingu raamatupidaja ja kasekretärina. “Kuid ametiühingu töö oli ikkasuhteliselt igav. Sellelt töökohalt lahkudes lubasinendale, et enam ma sellisele töökohale kunagi ei lähe,kus tuleb niisama päev otsa istuda ja välja mõeldaenda jaoks tegevust.”

Uuedtuuled firma sees

Praeguselhetkel on aga Ellen väga tegus, särav ja aktiivnefirmajuht, kes vahepeal töötas mitmeid aastaid Estiko AS-isjuhatuse esimehena ning on arendanud teadmisi-oskusi niifinantssfääris kui ka juhtimisalases karjäärissuurepärasele tasemele. 2006. aastal Estiko juhatuse esimehekohalt ära tulles jõudis Ellen tagasi oma firmasse juhirolli. Alles hiljuti arendas välja oma firma raamatupidajatetööstruktuuri, mille kohaselt on igal töötajal,kes nende ettevõttes töötab, võimalus arenedaja teha firmasiseselt karjääri.

Põhimõtteliselttõi Ellen uuendusena Assets OÜ-sse kaISO-juhtimissüsteemi ning antud valikut põhjendab tasõnadega: “Mulle on oluline, et see süsteem loob meiekliendile turvatunde, et meie poolt on tegemist kvaliteetse teenusepakkumise süsteemiga. ISO-juhtimissüsteemi protsessikontrollitakse sertifitseerija poolt, mille tulemusena väljastatakseettevõttele rahvusvaheline sertifikaat, mis annab kindluse, etteenust osutatakse kõigi meie teenindajate poolt samadelalustel ja heal tasemel."

Juhtimissüsteemvõimaldab uue töötaja töölevõtmiselanda talle tutvuda selle süsteemi materjal, mis puudutabettevõtte töö sisekeskkonda ja töötajakohustusi. Süsteem annab ülevaate ettevõttesväljatöötatud teenuste osutamise protsessidest ningsamuti ülevaate ettevõtte eesmärkidest jastrateegilistest tegevustest.

Hetkelon Assets RMP OÜ hingekirjas 25 töötajat (kooslapsehoolduspuhkusel olijatega). Nagu Ellen ise tõdeb, on neilsajaprotsendiline naiskollektiiv, mis tähendab muuhulgas, et 30protsenti töötajatest viibib lapsehoolduspuhkusel.

Võibrääkida sellestki, et Assets ühendab endas tegelikultmitut juriidilist ettevõtet, mis pakuvad peamiselt kahteerinevat teenindusstruktuuri. Esimene nendest on siisfinantsteenused, mille põhiteenusena raamatupidamine. Teisenaomakorda auditeerimine ja finantsjuhtimisteenuse pakkumine.

Sealhulgasteeb Assets koostööd ka partneritega väljastpoolt.Näiteks juhtudel, kui on vaja professionaalset ja spetsiifilistlähenemist nõudvat maksunõustamist. “Meiemaksuseadus on ju tohutute valikutega, mis ei tähenda, et meietöötajad ei oleks kursis maksuseaduse ja maksunduse vallaskõige olulisega, kuid kui on erakorralised riskiga seotudküsimused või näiteks Euroopa Liidu liikmesriikidemaksuküsimuste probleemid, ostame maksukonsultatsiooni omaprofessionaalselt koostööpartnerilt.”

Tegelikulttunnistab Ellen ausalt, et nende firmas ei rõhuta niivõrdteenuse odavusele, kui et kvaliteedile. Et iga klient saaks omavajadustele parima raamatupidamisteenuse ning seejuures ei ole AssetsOÜ raamatupidamisvaldkonnas traditsiooniks see, et vaid üksraamatupidaja on kursis ühe kliendi raamatupidamisega. Vastupidi- ühe kliendi raamatupidamise ja äritegevusega on kursisAssets OÜ meeskonna mitu liiget, et ei oleks sellist riski, etkui üks raamatupidaja haigeks jääb, on sunnitudettevõte raamatupidamisteenus kannatama või seisma,kuni raamatupidaja, kes sellega tegeles, taas jälle tööpostilerutata saab.

Vajaon varuda aega

Raamatupidamisteenusei ole dokumentide lihtne vahetus - see on midagi palju enamat jatöörohkemat,” leiab Ellen. “On vaja vaadata kliendigakoos numbrite taha. Samuti kui vaja, koostame äriplaane. Ja miskõige olulisem - kliendi jaoks on vaja varuda aega. Kliendilpeab olema raamatupidamisbüroosse tulla hea tunne.”

Misteeb aga ühest raamatupidajast hea raamatupidaja? Hearaamatupidaja peab oskama Elleni arvates taluda rutiini, ta peabolema täpne. Hea raamatupidaja võiks osata olla kursissamaaegselt mitme erineva teema ja probleemiga, ta peab olemavõimeline lülituma kiiresti ümber üheltprobleemilt teisele. Ja loomulikult ei saa hea raamatupidaja juurestpuududa sellised olulised ja üleüldiselt kasuks tulevadiseloomujooned nagu täpsus, ausus, korrektsus ja loomingulisus.

Raamatupidamineon loominguline valdkond nagu üldse kogu finantssfäär,tõdeb Ellen, kes on oma töö üle vägaõnnelik. Sest looming ja meeldivad kolleegid oma firma hubaseskeskkonnas on midagi, mille nimel on tegusa daami rohkem kui 15 aastapikkune töö ka end tublisti ära tasunud.

(PS!Elleni elus ja karjääris kunagi saatuslikuks saanud Soomeraamatupidamisprogrammi kasutasid nad oma firmas veel aastaid, kunipaar-kolm aastat tagasi tegi Ellen uue finantseeringu ja võttiskasutusele raamatupidamisprogrammi Hansa Financial, millega tasamuti väga rahul on.)

 

Lisaks– Assets RMP OÜ töötajate struktuur, väljatöötatud Ellen Tohvri poolt.

1.tasand - andmesisestaja, kelle töökohustused algavadmüügi-ja kuludokumentide, pangadokumentide sisestamisest.

2.tasand - raamatupidaja, kes lisaks 1. tasandi tööülesannetelepeab saama hakkama ka näiteks palgaarvestuse ja statistilistearuannetega.

3.tasand - vanemraamatupidaja. Tema peaks lisaks eelmiste tasanditeülesannetele koostama aastaaruandeid ning oskama erinevaidprojekte analüüsida.

4.tasand - pearaamatupidaja. Pearaamatupidaja on üldiselt jubainimene, kes peaks suutma väiksemat meeskonda jameeskonnaliikmete tööd juhtida. Rutiinsete tegevustetegemine ei peaks tema töösfääri kuuluma.Pearaamatupidaja vastutab kliendi aastaaruande õiguse jatäpsuse üle. Samuti on tema ülesannefinantsanalüüside, äriplaanide ja eelarvetekoostamine, kliendisuhete juhtimine.

5.tasand - finantsjuht. Tema tegeleb muuhulgas projektidekirjutamisega, ettevõtte väärtpaberite hindamisega,aga ka aktsiaväärtuste hindamisega.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700