17. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidaja Eret Türk tunneb rõõmu uue õppimisest

Eret Türk on inimene, kellele meeldib numbreid ritta seada ja andmeid koguda ning erinevaid andmeid omakorda erinevates tabelites analüüsida. Kuid selle kõige juures - et ta armastab õppida finantsjuhtimist ja töötada raamatupidajana - ei ole ta üldsegi mitte inimene, kes ainult numbritele silma jääb. Vastupidi - ta on särav naine, kel lisaks tööle perekond, kus kasvamas kaks väikest last.

Mison raamatupidamises keerulist?”

„Ei oskagimidagi konkreetset välja tuua. Minu jaoks tuleb pidevalt etteuusi nüansse, kuid nendega on pigem nii, et kui on midagi uut,siis see on vaja selgeks saada ja ongi kõik,” leiab Eret.

Kuid uueselgeks õppimine on tema jaoks pigem rõõm, kuiet mure. Kõige põnevam on õppida ja avastadatema meelest uusi võimalusi, kuidas erinevaid andmeidkajastada ja omakorda neid ka analüüsida.

Eret tegiisegi kunagi kütuste ja naftasaaduste hulgimüügifirmaslaoarvestajana töötades uurimuse olemasolevatestlaoprogrammidest, millega oleks hea just kütuste hulgimüügivaldkonnas laoarvestust teha. Ja siis leidis ta vastuse, et kütusehulgimüük on iseenesest juba niivõrd spetsiifilineala, et selle jaoks tuleks mõni programm ümber kohaldada,kuid see läheks liiga kalliks. Ja nii leidis ta, et kõigetõhusam ja odavam on seda teha MS Excelis.

MS Excel onsenini tema tööalase elu “suur armastus”, mis teebigasuguste andmete arvestuse mõnusaks. “Kui mõneinimese jaoks on andmete analüütiliste tabelite koostamineja tabel-arvutused igavad, siis mulle meeldib väga neid väljamõelda ja seejärel suure rõõmuga kasutada.”

Julgepealehakkamine on pool võitu!

Tegelikult onEret ju raamatupidaja, kes hetkel töötab küllkinnisvarabüroos Uus Maa ning õpib Mainori Kõrgkoolisärijuhtimist spetsialiseerudes finantsjuhtimisele, kuid kunagialustas ta raamatupidamisest arusaamist ja selle õppimistnii-öelda nullist, omal käel ja pearaamatupidajatejuhendamisel.

“Sestalgselt ma ju õppisin Tallinna Kergetööstustehnikumisasjaajamist-arhiivindust, aastatel 1994-1996, ning 1995. aastajaanuarist hakkasin sekretärina tööle audiitorfirmasArthur Andersen Eesti AS, kus ma töötasin pool aastat.1995-1997 olin sekretär kütuste hulgimüügifirmasAS Urgen Oil.”

Vahepealejäid lastega kodus oldud aastad, kui aastal 2000 läks Eretuuesti AS Urgen Oil’i sekretärina tööle. 2003 pakutitalle samas firmas juba laoarvestaja töökohta ning sellevõttis ta avastamisrõõmulise inimesena vastu.Samal töökohal sai ta lõpupoole teha lisaks ka muidraamatupidamistoiminguid ning kuna Urgenis vahetusidpearaamatupidajad, sai Eret esimese kooli raamatupidamises kogunikahe pearaamatupidaja käe all.

Edasi aitasEretit raamatupidamise valdkonnas arenemisel juba saatus. Talle jäisilma tööpakkumiskuulutus, kus otsiti raamatupidajatkinnisvarafirmasse Uus Maa. Alguses Eret küll kahtles, kaskandideerida, kuid viimase päeva viimasel hetkel siiski saatisCV. Ja ta ei pidanud pettuma - paljude kandidaatide seast valiti läbimitme vooru välja just tema.

1. juulist2006 ongi Eret oma uuel tööpostil ning tegelikult - missiin salata - selle töö üle ka õnnelik. Esiteks- kinnisvara valdkond on teda alati huvitanud. Teisena -raamatupidamine on ikkagi midagi, mida ta armastab. Ja peale selle -ta õpib Mainori Kõrgkoolis äri- jafinantsjuhtimist ning kinnisvarabüroos Uus Maa teeb pidevatkoostööd finantsjuhiga, seetõttu saab järjepidevaltrakendada praktikas õpitut ning see on professionaalsusttaotleva naise meelest tööalases arengus oluline.

“Koolisnäen seda eriti eredalt. On palju kursusekaaslasi, kes hetkelraamatupidamisega kokku ei puutu. Ja tundub, et neil on oluliseltkeerulisem asjadest ka teoorias aru saada, kui ei ole praktikat. Üksasi täiendab teist ja annab väga palju juurde.”

Kuidmis üldse tõmbas raamatupidamise poole?

“Laoarvestuson raamatupidamise üks osa ja esimene kokkupuuderaamatupidamisega oligi mul firmas AS Urgen Oil. Kuid veel tagasiminnes - mu esimene töökoht oli audiitorfirmas. Seal mamõtlesin, et raamatupidamine on midagi sellist, mida ei oleküll võimalik iial selgeks saada. Nad tundusid seal kõiknii supertegijad, neil tundus olevat nii palju teadmisi ja võibollahakkas sealt tekkima minus küsimus või isegi jonn -kuidas ei ole siis võimalik selgeks saada, kui on ju ometivõimalik!”

Eret leiab,et kuna ta juba kord on elult kaasa saanud uuriva loomuse, sooviõppida ja areneda, siis nii raamatupidamine talle “külgehaakuski” - läbi soovi avastada midagi uut.

“Kui veelümbritsev keskkond ka toetas, siis nii see läks.”

Ereti elus onolnud eriline seegi, et tavaliselt ta ei ole pidanud endale kunagitööd paaniliselt otsima - töökohad, kuhu ta onjõudnud, on tulnud kuidagi iseenesest.

“Ka Uus Maapuhul mõtlesin, et lihtsalt lähen ja proovin. Kui saantööle, siis saan - võimalik on ainult edasi areneda.Ja kui ei saa - järelikult ei pidanud nii minema. Kuid Urgenisolin töötanud juba üle 10 aasta, soovisin areneda jaseepärast kandideerisingi. Ju oli mu elus aeg muutusteks.”

Oma kogemustepõhjal soovitab Eret raamatupidajatele ja üldseinimestele, kes soovivad elus muutusi, teha julgemini vajalikkesamme. Need sammud ei pea olema esialgu teab mis suured, aga peaasi,et julgetakse edasi minna.

“Tegelikultigal töökohal, kus ollakse - ka raamatupidamises - onvõimalik pidevalt areneda ja juurde õppida. Mina külltunnen, et mul on veel nii palju õppida! Pidevalt taban, kuirumal ma veel olen ja kui palju on mul arenguruumi.”

Mõnedfaktid Ereti kohta.

* * * Sinulemmikraamat?

“Barbara deAngels “Saladused elu kohta, mida sa peaksid teadma”. On hingehariv raamat, minu nii-öelda piibel. Võin lugeda läbika viiekümnes kord ja ikka on midagi, mis paneb mõtlema.Kui seda loen ja pärast käest ära panen, on tunne, etolen justkui parem inimene.”

* * Lemmiktööprotseduur?

“Kui pusidmillegi kallal ja see hästi õnnestub, siis see ongiparim. Et saad hüüda justkui: “Jess, välja tuli!Sama efekt on vigade otsimisel ja nende leidmisel. Ja muidugi teebalati meele koheselt rõõmsamaks see, kui saad kedagiaidata – olgu see kasvõi müügiarve koostamine,mille eest oskavad Uus Maas maaklerid tänada nii, et tundub naguma oleks just teinud midagi erilist.”

* Lemmikfilosoofiline mõttetera?

“Tegelikultma armastan väga aforisme ja tavaliselt, kui kusagil käin,siis neid ka jagan, aga võibolla üks lemmikuid on mõte:“Milleks siis veel elada, kui mitte selleks, et üksteise elutalutavamaks muuta!”

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700