4. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õige toitumisega väldid aneemiat

Eestis pole küll palju otseselt toidupuuduses vaevlevaid inimesi, kuid ühekülgne toitumine ja mõned terviseprobleemid võivad tekitada aneemiat. Võib oletada, et nii viiendikul naistest ja mõnel protsendil meestest jääb organismis puudu rauast, mis võibki aneemiat põhjustada.

Reeglina iseloomustab aneemiat ehk kehvveresust hemoglobiini taseme ja punaliblede hulga langus. Esineb kolme liiki aneemiat:

1) Rauadefitsiitne ehk raua vaegusest põhjustatu.2) Hemolüütiline — punaliblede enneaegsest lagunemisest tingitud.3) Hemorraagiline ehk verejooksust tingitud.

Rauavähesusest põhjustatud aneemia on neist kolmest enamlevinud aneemialiik. Seda põhjustab toidu madal rauasisaldus ja selle halb omastavus,suurenenud rauavajadus (näiteks raseduse puhul), verekaotus, sealhulgassuure verekaotusega menstruatsioonid ja vitamiini B12 ning foolhappevähesus.

Lisaks kehvveresusele kutsub raua defitsiit esile vereloome süsteemi, luuüdi ja seedetrakti toimimishäireid.

Doonorlus ehk vereloovutamine aneemiat kaasa ei too — tervele inimesele on see hoopis kasulik.

Valdaval osal aneemiahaigetel esineb kehvveresuskoos seedetraktihaigustega, eriti atroofilise gastriidiga (kõhetuvmaopõletik), soolhappe produtseerimise languse ja toidus oleva rauaimendumise piiratusega.

Selgelt määratletud piiri aneemia ravi japrofülaktiliste menetluste vahel ei ole ning ravi hõlmab mitmeidprofülaktilisi meetmeid, milleta on võimatu saavutada edukaidravitulemusi.

Peamine mittemedikamentoosne ravitegur aneemia puhulon ravitoitumine, kus peavad domineerima kõrge kalorsusegavalguproduktid (liha, maks, kala, kana, kalamari, muna). Eelkõige onsee seotud nende toiduainete kõrge rauasisalduse ja hea omastavusega.Lisaks peab toidumenüüs olema piisavalt juur- ja puuvilja, marju, mahluning vajadusel ka mõningaid toidulisandeid.

Suurt ravipotentsiaali omavad ravimtaimedest nõges,võilill, raudrohi, maasikalehed jpt. Õigesti valitud ja valmistatudraviteed mõjuvad regulaarse joomise korral soodsalt ainevahetusele,stimuleerivad soolhappe tootmist, tõstavad raua omastavust ningimmuunsüsteemi kaitsereaktsioone ning normaliseerivad punalibledemoodustamist luuüdis.

Perearsti poole tasub pöörduda, kui:

* jume on pikemat aega kahvatu

* nahk kahvatukollane* silmaalused sinakad* suu limaskest valkjas* küüned kahvatud* keel punane ja valus* kihelustunne jalgades-kätes* koordinatsiooni- ja mäluhäired

Autor: sekretar.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700