31. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaal töötamine lisab palgale üle veerandi

Kuigi ettevõtjatele meeldib rääkida, et töötaja palk sõltub eelkõige tema isiklikust panusest ja oskustest, näitab statistika, et Harjumaal teenivad töötajad 25–30 protsenti kõrgemat palka kui mujal Eestis.

Sellise erinevuse tõi välja Fontes PMP konsultant Urmas Orula. Seejuures on arvestatud ka kõigi põhipalgale lisanduvate preemiate ja tulemustasudega.

“Harjumaa ja muu Eesti aasta kogupalga erinevus on läbi aastate olnud suurusjärgus 25–30 protsenti. Sel aastal keskmiselt 26 protsenti Harjumaa kasuks,” ütles Orula. Ning seda teadmist võivad ettevõtjad ka palgapoliitikas rakendada. Tõsi, Harjumaal elab ka peaaegu pool Eesti palgasaajatest.

Võrus palk 4000, Tallinnas 7000

Tallinnas, mitteketistunud toidu- ja esmatarbekaupluses töötav Mai saab umbes 7000 krooni kuus kätte, mis on müüja kohta pealinnaski väärikas palk. Ent ta rabab ka rohkem kui ühe eest ja sel tasemel on tema palk püsinud paar aastat, alates sellest ajast, kui ta Võrust Tallinna kolis.

Ise väidab ta enda palgatõusuks alla kümne protsendi aastas. Aga Võrus töötas ta riietekaupluses ja seal maksti poole vähem – parematel aegadel, olenevalt läbimüügist, teenis ta 4000 krooni. Ning Mai ei oska nimetada ühtegi poodi Võrus, mis oleks oluliselt rohkem maksnud.

“Tallinnas on kõik teistmoodi kui mujal, siin on inimesed teistmoodi, elustiil ja hinnad teistmoodi, ka palgad on teistmoodi,” ütles Mai. Loogiliselt võttes, kui hinnad on Tallinnas kõrgemad ja kaupmehed teenivad siin kõrgemaid marginaale, peaksidki ka palgad kõrgemad olema. Mai arvates saavad Tallinna kaupmehed tõepoolest endale rohkem lubada, aga konkurents on siin samuti tihedam.

Kõrgemad palgad tulenevad Mai hinnangul hoopis sellest, et kaupmehed on väsinud suurest kaadrivoolavusest ning püüavad hoida vähegi töökad inimesed iga hinnaga oma meeskonnas. Neile, kes nüüd arvavad, et tasuks maalt linna kolida, sest seal teenib rohkem, paneb Mai südamele, et korra võiks siiski võrrelda väiksemate linnade ja Tallinna korterite üürihindu ning vaadata siis, kas ikka veel on soov tulla.

Või kuidas on lood näiteks Eesti atraktiivseimaks tööandjaks tunnistatud Hansapangaga? Kas hansapanga teller teenib Jõhvis sama palju kui Tallinnas? Hansapanga personalidirektor Tea Trahov kinnitab, et nii see on. Firma teenindajate palgatase jääb vastavalt ametikohast keskmiselt 10 000 – 20 000 krooni vahele.

“Regionaalseid palgaerinevusi ei ole seadusega lubatud. Seega ei saa Hansapank erinevuste kehtestamist lubada,” ütleb ta. Ent töötasud on Trahovi sõnul siiski üldiste raamide sees personaalsed ja sõltuvad töötaja väljaõppe tasemest, kogemustest, teeninduse kvaliteedist, töösse suhtumisest ja tööülesannete erinevustest. Trahov usub, et majanduses terviklikult tasanduvad regionaalsed palgaerinevused ajapikku.

Loe artiklit täispikkuses äriajakirjast Saldo.

Autor: Toivo Tänavsuu

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700