10. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikko Iiskonmäki aitab välismaalastel Eestis firmasid luua

Olete ehk vahel mõelnud, kui oleksite rikas välismaalane, kes sooviks investeerida Eestisse, siis kuidas küll oma firma loomisega hakkama saaksite. Sest kahjuks te ei tea palju siinsest firmaasutamise kultuurist, raamatupidamissüsteemist ja ei tea võibolla isegi mitte seda, kus asub Äriregister või Maksuamet. Aga õnneks ei ole välismaalastest ärimeeste elu enam nii keeruline, eriti, kui appi tõttab Mikko Iiskonmäki ja Aaberg Konsulatsioonid OÜ.

Mikko Iiskonmäkion tegelikult rahvuselt soomlane. Kuigi ausalt öeldes, ega eiütle küll, et ta seda on, sest eesti keelt puhub Iiskonmäkisama puhtalt nagu oleks ta puhastverd eestlane. Lihtsalt kuula jaimesta!

Kuid mis siin ikkaimestada – juba tosinajagu aastaid tagasi, 1994. aasta suvel saabusta Eestisse esimest korda ja sugugi mitte huvireisile võipuhkama, vaid ta hakkas siin hoopis tööle.

Õppisinsiis veel keskkoolis ja tulin suviti Eestisse, kus töötasinisa firmas kuu aega. Siis ei osanud veel eesti keelt. Aga isal olisiin oma spordiriiete firma ja tema hakkas oma äriga tegelemajuba kohe peale seda, kui Eesti sai iseseisvaks.“

1995. aastal lõpetasIiskonmäki Soomes keskkooli ja 1996. aastal, peale aastastsõjaväeteenistust Soomes, tuli uuesti Eestisse. Et jäädasiia pikemalt. Ja otsustas hakata õppima TallinnaTehnikaülikoolis ärikorraldust.

Kooli kõrvalthakkas tööle tollase Soome kompanii Mobile Avenue FinlandOy Eesti esinduse juhina ja antud ametikohal tegutses aastatel2000-2005.

2003 lõi taka oma firma nimega Aaberg Konsultatsioonid OÜ, mis tegelebtänini, vaikselt arenedes. Ettevõtte eesmärk onteenindada kliente kõigis raamatupidamise, maksunduse jafirmade asutamisega seotud küsimustes. Sealhulgas aitab MikkoIiskonmäki paljudel välismaa ärimeestel asutada omafirmasid Eestis, alustades konsultatsiooni ja firma registreerimiseganing jätkates edaspidi firmale ka raamatupidamisteenusepakkumist.

Klientide soovitus loeb

Mikko Iiskonmäkiei ole oma firmale teinud väga suurt reklaami. Pigemtagasihoidlikumat ja peamiselt Soome ajalehtedes. Palju uusi klientejõuab Aaberg Konsultatsioonid OÜ-ni nii-öelda elavareklaami kaudu – üks klient soovitab Aaberg KonsultatsioonidOÜ-d ka tuttavale – ja sealtkaudu leiavad uued kliendidIiskonmäki kompanii üles.

Tegelikult eioskagi hetkel öelda meie täpset klientide arvu, see muutub,ehk võiks öelda, et keskmiselt on 100 aktiivset klienti,kellest paljud soomlasest firmaomanikud. Sest tegeleme ju kõigega,mis on seotud sellega, kui välismaalane alustab oma äriEestis.“

Iiskonmäkitõdeb, et tegelikult on Eesti maksusüsteem selline, missoodustab välismaalaste äri rajamist. Sel lihtsal põhjusel,et näiteks Soomes on maksud tunduvalt kõrgemad kui Eestisja süsteem keerulisem.

Samas tõdebIiskonmäki, et on aidanud Eestis firmat asutada ka Indiast päritärimehel. Nii et ei ole sugugi ainult nii, et vaid soomlasedtema klientideks on. Kuigi soomlased on Aaberg Konsultatsioonid OÜvälismaalastest klientidest 80 % osalusega – ülejäänudon juba Norra, Rootsi, Shveitsi jm päritoluga kliendid.

Meeldib paljusuhelda

Töö olialgusaastatel mulle väga põnev ja huvitav - iga päevtõi juurde midagi uut. Nüüd on see vähem uudne,kuid meeldib see, et saan olla kasulik ja aidata inimesi, suheldaerinevate inimestega,“ räägib firmaomanik.

Tegelikult on AabergKonsultatsioonid OÜ asutatud kahe inimese poolt. MikkoIiskonmäki tegeleb rohkem ärikonsultatsioonide poolega,tema äripartner raamatupidamisteenuste poolega.

Raamatupidajaidtöötab firmas kolm, lisaks on ka sekretär-raamatupidaja.Töökeskkonna on püüdnud Iiskonmäki luuarahuliku ja töötajasõbraliku. Raamatupidajad saavadpiisavalt individuaalselt töötada, olles kahekesi ühessuhteliselt avaras tööruumis.

Tundub, et MikkoIiskonmäkile meeldib palju organiseerida, korraldada, arendada.Sest tema hobigi on aktiivse eluviisi jätk – nimelt onIiskonmäki suurimaks hobiks saalihoki ja mitte ainult sellemängimine, vaid ta on ka Eesti Saalihoki Liidu juhatuse liige,Tallinna Tehnikaülikooli spordiklubi saalihoki meeskonna üksasutaja ja juhte ning ka Eesti meeste koondise juht/mänedzher.

Lisaks tööleja saalihokile kuulub Iiskonmäki ellu ka reisimine. Ta onkülastanud väga paljusid, kui mitte kõiki Euroopariike. On käinud ka Egiptuses paaril korral.

„Ainult Ameerikasse eiole veel jõudnud,“ lisab Iiskonmäki muiates.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700