20. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas saabub aastalõpp raamatupidamisala inimestele?

Kas ajal, milaastalõpp läheneb sama kiirelt kui komeet, võib kamõne raamatupidaja töö sarnaneda kiirustavakomeediga?

Selles loosräägivad raamatupidamisega seotud inimesed teemal, kuidasnende aasta finišisse jõuab.

Liisi Rätsep,Pindi Kinnisvara raamatupidaja:

Ühe viimaseaastalõpu tööna on mul plaanis palkade arvestamine,et omakorda uue aasta algus oleks lihtsam. Kuid midagi eriti kiirethetkel küll käsil ei ole, sest minu jaoks jätkub aastalõpus tavaline töörütm. Ei märkaselle aastalõpu puhul märgatavaid erinevusi tööalastestegemistes võrreldes eelnevate aastatega.”

AiliLaanem, ETV pearaamatupidaja:

“Hetkeloli käsil üheteistkümne kuu kokkuvõtetetegemine, et prognoosida milline võiks

tullaaasta tulem. Juba oleme alustanud varade inventuuridega, tegelemesaldode võrdlemistega jne. Ühesõnaga teeme töödselle nimel, et aasta kokkuvõte tuleks võimalikultkiiresti ja samas võimalikult täpne.”

Argos Kracht, Kermon ASjuhataja:

Meilei ole aasta lõpuks kiireloomulisi töid planeerinud.Siiski - igal aastalõpul on meil teatud hulk kliente, kelletegemistega on kiirem, sest nad on ilmselt otsustanud just selleaastanumbri sees teatud asjadega ühele poole saada, mis jätabjälje ka meie töö iseloomule – sedalaadi töödegaon alati kiire.“

Kuidas tavaliseltaastalõpp teie firmas inimestele mõjub, kas pigemstressirohkelt (kuna tööd kuhjub rohkem) või jääbinimestel aega ka jõulu- ja andvendirahu nautida?

Liisi Rätsep:“Meie aastalõpp on pigem rahulik. Kuna meile antakseväikestviisi jõulupuhkust, mis kestab 23. detsembrist 1.jaanuarini, siis stressi küll ei teki. Pigem tehakse meilheameelega viimased tööd ära, et aastalõpulrahulikult aeg maha võtta.” „S

Aili Laanem:

Argos Kracht:„Arvan, et aastalõpp ei ole meil oluliselt stressirohkem.Stress tuleneb paljuski meie negatiivsest vaatest sündmustele,seega muutes vaatenurka positiivsemaks, hoiame eemale ka liigsestressi.“

Millised onraamatupidamise valdkonnas aastalõpu kõige kiiremadasjatoimetused üldse?

LiisiRätsep: “Aastalõpus ehk midagi nii kiiret ei olegi.Muidugi on kiirustamist nendes firmades, kus aastalõpus veelauditit tehakse. Meil toimub auditeerimine kevadel ja pean tõdema,et siis on küll kiire aeg. Siis on vaja nii audiitoritegasuhelda kui ka teha ikkagi edasi tavatööd.”: „Raamatupidamises tähendab aasta lõpetaminetööd majandusaasta aruannetega, mis ei alga üldiseltenne jaanuari lõppu - seega on aastalõpp raamatupidamises meie jaoks tavaline, kui mitte arvestadapühademeeleolu ja puhkusi. Oluline on, et inimesed saaksidaastavahetuse paiku veidi rohkem puhata kui tavaliselt.“

ArgosKracht

On teie firmavalmistunud juba jõulupeoks? Millised on olnudettevalmistused?

LiisiRätsep: “Ikka oleme valmistunud, kuigi sel aastal on meilpigem nääripidu. Koht ja aeg on paigas, vaja on teha veelmõned pisiettevalmistused. Laste jõulupidu on jubatoimunud. Kõik pisikesed ikka nii ootavad jõuluvana,samuti on meil alati olnud jõuluvanal abiline, kes lapsitegevuses hoiab. Kink ei peagi ju suur olema, rõõmutekitavad ka pisikesed kingid.”

AiliLaanem: „

ArgosKracht: „Piirdume tänavu piduliku jõuluõhtusöögigarestoranis.“

On selle aastalõpp kuidagi teistmoodi, kui eelmised aastad finišeerusid?

ArgosKracht: „Jah, erinevus annab endast tunda iga päev -tavaliselt saab detsembris suusatada - sel aastal võiks agasurfata.“

AiliLaanem: „

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700