12. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intervjuu Aigi Laidverega

Rahvusvaheliste kaubavedudega tegelevas firmas nimega Divimaar OÜ töötab nii juhataja kui ka raamatupidajana Aigi Laidvere, kes määrab enda raamatupidamise valdkonna ametistaazhiks viimased neli aastat, kui on töötanud Divimaar OÜ-s.

“Tegelikult ma ju ei töötagiotseselt raamatupidajana, vaid teen seda tööd eelkõigekõige muu kõrvalt ja majanduslikult pole mõteteraldi raamatupidajat palgata, lihtsam on end kursis hoidaraamatupidamise nüanssidega jooksvalt,” rääägibta.

Aga mis paelubteid raamatupidaja ameti juures kõige enam? Mis tundub kõigehuvitavam?

Huvitav on nähanumbrite taga ka sisulisust. Tegu pole ju koolipingi matemaatikaga,mille meeldimine sõtlus peaaegu alati õpetaja oskustestteha tund meeldivaks.“

Milliste väljaannetevõi allikate kaudu täiendate ennast?

Täiendanerinevate kanalite kaudu. Kui mõistus otsa saab, siis aitavadotsekontaktid. Ei häbene nõu küsida asjatundjatelt.Jooksvaid muudatusi on muidugi hea lugeda Raamatupidaja.ee vahendusel- see aitab kiirelt olla kursis muudatustega.“

Kas on olemas ka mõniseadus, mis valmistab teile enam meelehärmi?

Ega seadused teemeelehärmi! Meelehärm pole vist ikka õige sõna.Pahameelt valmistavad ikka

inimesed, kes neidkoostavad, muudavad ja tõlgendavad, seda eriti juhtudel, kuivõimalusi tõlgendusteks on mitu. Viimasena öelduei puudata otseselt vaid raamatupidamisega seonduvat, vaid koguelu-olu.“

Milline seadus,mida vajate oma töös tihedamini, tundub teile kõigekeerulisem ja miks?

Selleleküsimusele pole lihtne vastata - töös kasutusel olevadseadused moodustavad siiski kogupaketi ja kui midagi jääbarusaamatuks, siis istun, süvenen ja teen endale asjad selgeks.”

Mis asjaolu teeksraamatupidaja jaoks seadusandluse lihtsamaks teie meelest?

Keerilisem onlugu just seadusemuudatustega, sest kui minna muudatust otsima, siison kolm-neli erinevat otsingut, enne kui algredaktsioonini jõutakse,et sealt jõuda teadmiseni, mida muudeti. Ilmselt ei puudataminu poolt kirjeldatud olukord neid, kel amet pikaajaliselt leibapakkunud.”

Kus koolis õppisiteraamatupidajaks? Või millisel koolitusel?

Parim, mis mulletundus, et võiks läbida, oli Andrika Koolitus ja sealneseltkond. Tänud neile ja eriti Moonikale, kes alati lahkeltnõustab keerulisemate küsimuste korral. Samuti tänudVallaste ja Partnerite suunas. Loomulikult olen end harinud lisaksraamatute kaudu ja kasutanud ohtrasti linke erialastele foorumitele.”

Tutvustage palunlähemalt ka oma firmat, kus töötate- Divimaar OÜ?

Põhialakson veokorraldus. Firma nelja aastane tegutsemisperiood pole pikk jaseepärast mul nagu enamateks kommentaarideks põhjuspuudub, või kui veel täpsem olla - siis eks kliendid ja koostööpartneridannavad hinnangu!”

Kellelt olete kõigeenam nõu küsinud tööga seoses?

Loomulikult omatuttavatelt ja kolleegidelt, kel analoogne tegevusala, ningkeerulisemate küsimuste jaoks olen saanud konsultatsiooneasjatundjatelt. Vahel juhtub, et küsin nõu kamaksuhaldurilt, aga kuna on oluline faktide talletamine ja vastusepikk ooteaeg, siis ikka pigem on kolleegid eelistatud olnud.”

Mis teid lisaksmatemaatikale ja numbrite taga peituvale maailmale veelraamatupidamise juures võlub?

Kas justvõlumisega tegemist on, selles ma kahtlen. Ehk arenguruumiolemasolu tunnetamine on just see, mis on edasiviiv jõud.”

Kas töötateviis päeva nädalas? Ja kui pikad on teie töötunnid?

Kuna lisaksraamatupidamisele on mul ka veel teisi ülesandeid, siis on raskevastata. Kui ikka on aruanne koostamise tähtaeg, siis pole pattnihutada tööaega varasemaks või siis hoopisõhtutundidesse. Sest kõige rohkem loeb siiskilõppkokkuvõttes aruandes kajastatu õigsus.”

Kuidas tööstvälja puhkate? Millised on teie hobid?

Tüüpiliseeestimaise laiskuse peletamise eesmärgil on kena käiakõhutanstu õppimas. Vähemasti leevendust igatsorti kontoriroti valudele tuleb sealt küll. Lisaks veelkrooniline koerapidamine ja kevadest sügiseni käsi mullas,talvel igasugust kudumist - sokist kampsunini. On ka mõnedühiskondlikud kohustused. Rohkemat ei jõua ja eitahagi...”

Palun kirjeldage endakõige toredamat tööpäeva?

Kõigetoredam päev - see on päev, kui kõik on kulgenudplaanikohaselt ja ühtegi "saba" pole homsesse jäänud,antud lubadused on saanud katte ja lisaks on saadud tunnustustki.”

Milline on teie soovuuelt aastalt?

Tsiteerinsiinkohal A.Brilliant´i: Kõik, mis ma soovin, on soevoodi, hea sõna ja piiramatu võim.”

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700