5. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidaja ja kliendi vahelises suhtes loeb palju ka eetika

Pärnus Reldori tehnoküla lähedal Suur-Jõe tänaval tegutseb 2003. aastast perefirma nimega Kai Büroo OÜ.

Kai Bürool ongi tegelikult vaidkaks töötajad - Kai Põldoja ja Aet Paabut.Raamatupidamisteenust pakutakse nii väikefirmadele kui kaFIE-dele. Selles loos räägivad kolleegid Kai ja Aet väikeseraamatupidamisbüroo tegemistest, rõõmudest jamuredest.

Kirjeldage palun oma bürood -kuidas töö käib ja milliseid teenuseid pakute?

„Oleme firmas kahekesi ja pakumeraamatupidamisalast teenust. Klientideks on väikefirmad, kustöötajate arv on üks kuni kümme ja käivekuni kolm miljonit krooni.“

Millist raamatupidamisprogrammi omatöös kasutate?

„Kasutame raamatupidamisprogrammeMerit Aktiva ja Merit Palk.“

Mida veel oma firma teenuste kohtalisaksite?

„Püüame jõudu möödaanda nõu ka igasugustes finantsküsimustes. Sest meiekliendiks oleva firma hea käekäik on ju ennekõike kameie huvides. Kuna meie klientide näol on tegemistväikefirmadega, siis hoiame korras ka nende personalitöö,koostame statistilisi aruandeid jms. Püüame osutada teenustvõimalikult paindlikult, lähenedes individuaalselt igalefirmale.”

Kuidas väikese firma käekäiktänapäeval üldse on? Millest see sõltub?

„Kuna oleme alustanud oma firmaganullist, võime öelda, et algus on raske, kuid tasub endlõpuks ära. Hea käekäik sõltub pakutavateenuse kvaliteedist, reklaam levib küll meediakanalite kaudu,kuid tähtis on ka "kliendilt-kliendile" kanal.”

Pikk töökogemus

Kai räägib, et on töötanudkaua aega väga erineva spetsiifikaga firmades pearaamatupidajanaja oma ettevõttes saab nii omandatud kogemusi edukalt ärakasutada. „Kuna teine töötaja on suhteliselt kogemustetaja "uue" kooliharidusega, siis saame teineteist erialaselttäiendada. Kõige selle kõrval on aga oluline kapidev enesetäiendamine – koolitustest osavõtt,kirjanduse lugemine, foorumites suhtlemine jne.

Arvestades hetke majandusseisu Eestis,tekib üldiselt palju uusi firmasid. Nii et turg meietaoliseväikefirma teenuse järele on olemas. Eeldusena võiksolemas olla vaid erialane asjatundlikkus,” räägib Kai.

Mis meeldib teile teie tööskõige enam ja miks?

„Esimesena - sõltumatus omaigapäevatöös - vaba tööaja planeerimine jaisiklik otsustusvabadus töö korraldamisel.“

Mis meeldib teise ja kolmandana?

„Teisena meeldib see, et meie palk onmeie enda teha, mida rohkem kliente, seda suurem tasu. Kolmandana ontore juba eriala ise, mis on meile huvitav ja teeme seda rõõmuga!”

Missugune tööülesanneon aga kõige keerulisem ja miks?

„Kõige keerulisem on hakkamasaada klientidega, kes ei ole eetilised.“

Kuidas nii?

„On ju ikka väga paljuettevõtjaid, kes ei pea kinni maksutähtaegadest, üritavadigasuguste nippidega kõrvale hoida maksudest, isegiäripartneritele tasumisest. Samal ajal ei ole nad endale isegiühtki maksuseadust suutnud selgeks teha.“

Mida tavaliselt sellistel juhtudelette võtate?

„Meie ülesanne on sellistelpuhkudel püüda neile selgeks teha, mida ei tohi, ja miks eitohi. Sellised kliendid reeglina ei too meile ka õigeaegseltalgdokumente ja nii kuhjub meie töökoormus suureks justaruandeperioodidel.”

Kui saaksite muuta oma tööskahte asja, siis mida muudaksite?

„Kehtestaks ettevõtjatelemingisuguse teadmiste miinimumi, ilma milleta firmat

alustada ei saaks!”

Raamatupidamisbürookasutamise eelised Kai Büroo OÜ töötajatearvates:

1. Sa hoiad kokku palgakulu jasotsiaalmaksete arvel ning maksad ainult tegelikult tehtud tööeest.

2. Sul ei ole vaja enam arvestada puhkuste egahaiguspäevadega.3. Töö saab tehtud alatiõigeaegselt ja vastavalt kehtivale seadusandlusele.4.Hoiad kokku ka koolituskulude arvelt.5. Sul jäävad ärakulutused nii arvuti tark- kui ka riistvarale ning nendegakaasnevatele igakuistele hoolduskuludele.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700