Autor: Mait Palts • 8. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täpsustuvad seotud isikute vaheliste tehingute tegemise reeglid

Kui residendist juriidilise isiku ja temaga seotud isiku vahel tehtud tehingu väärtus on erinev omavahel mitteseotud isikute vahel tehtavate sarnaste tehingute väärtusest, võib maksuhaldur tulumaksu määramisel kasutada tehingute väärtusi, mida rakendavad sarnastes tingimustes mitteseotud iseseisvad isikud.

 

SeeTulumaksuseaduse säte (§ 50 lg 4 – 01.07.07 jõustuvas redaktsioonis)peaks vähem või rohkem tuttav olema kõigile, kes on kokku puutunud ühtekontserni kuuluvate ettevõtete vahel tehingute tegemisega. Täiendavaksselgituseks olgu öeldud, et seotud isikute mõiste on avatudtulumaksuseaduse paragrahvis 8, mille kohaselt on isikud seotud näitekssiis kui isikule kuulub üle 10% teise juriidilise isiku aktsia- võiosakapitalist või kui nad kuuluvad ühte kontserni äriseadustiku § 6tähenduses.

 

Seotud isikute vahel tehtud tehingu väärtus (siirdehind)

Eelnõugasätestatakse seega kindlad reeglid, millest tuleb lähtuda siirdehindademääramisel ning need reeglid on kohaldamiseks nii maksuhalduritele kuika maksumaksjatele.

 

Siirdehinna turuväärtuse määramise meetodeid on eelnõus välja toodud viis:

võrreldava hinna meetod edasimüügi hinna meetod kulupõhine meetod jagatud kasumi meetod tehingupõhine tootluse meetod

 

Kõikmeetodit on üle võetud OECD sellekohasest juhendist „Juhisedsiirdehinna turuväärtuse kindlaksmääramiseks hargmaistele ettevõtjateleja maksuhalduritele”. Vastav juhendmaterjal on tõlgitud eesti keeldening eelnõule lisatud seletuskirjas öeldule tuginedes tehaksekättesaadavaks maksuhalduri interneti leheküljel. Nimetatud juhendile,kui abimaterjalile määruse kohaldamisel, on viidatud ka eelnõu endatekstis.

Millistmeetodit peaks aga tehingu tegemisel ja võrreldava hinna leidmiselarvesse võtma sõltub loomulikult paljudest asjaoludest. Sätestatud onõigus valida siirdehinna määramiseks määruse väline meetod, kuidsellisel puhul tuleb meetodi valikut kindlasti põhjendada. Abiksmeetodi valikul ning nende mõistmisel on nii eelmainitudjuhendmaterjal, kuid kindlasti ka seesama määruse eelnõule lisatudseletuskiri.

 

Määrusega sätestatakse muuhulgas kulude jagamise kokkuleppepõhimõtted ja dokumenteerimise nõuded. Ka need nõuded laienevadkõikidele seotud ettevõtetele sõltumata kontserni suurusest. Kuludejagamise kokkulepe on raamistik teatud situatsioonis tekkivate kuludeomavaheliseks jagamiseks ja ühisel tegutsemisel omavaheliste suhetemääratlemiseks. Määruses on sätestatud kriteeriumid, mille puhul kuludejaotamise kokkulepped turuväärtusele vastavateks loetakse. Näitekstuleks kulude jagamise kokkulepe sõlmida siis, kui tütarettevõte tellibja maksab tarkvara arendamise teenuse eest, kuid pärast on selletarkvara kasutajateks nii emaettevõte kui ehk hulk teisitütarettevõtteid. Et olla vastavuses turuväärtuse põhimõttega peavadiga tehingust kasu saava isiku poolt kantavad kulud olema võrreldavadsamadel tingimustel sõltumatute ettevõtjate poolt kantud kuludega.Samuti peab iga lepinguosalise osa üldistest kuludest olemaproportsioonis konkreetse osaniku osaga teenitud tulust, kusjuuresproportsiooni määramisel on oluline hinnata nii osapoolte poolttehtavaid sissemakseid kui tulusust, mida sõlmitavast lepingustloodetakse saada.

 

Lisaks eelmainitud dokumenteerimisnõuetele nõuab uus määrus suurkontsernidelt veelgi põhjalikumat arvestuse pidamist. Detailse dokumenteerimiskohustuse tekkimise kriteeriumideks on määruses töötajatearv 250 või rohkem, majandusaasta käive 50 miljonit eurot või rohkemning bilansimaht 43 miljonit eurot või rohkem. Nii töötajate arvu,käivet kui bilansimahtu arvestatakse konsolideeritult ning kõik kolmkriteeriumi on eraldi vaadeldavad, mistõttu toob juba ühe kriteeriumitäitumine kaasa seotud isikutega tehtavate tehingute detailsedokumenteerimiskohustuse. Lisaks suurtele, laienevad detailsedokumenteerimise nõuded äriühingutele, kelle tegevuse suhtes on avalikhuvi suurem – residendist krediidiasutused, kindlustusseltsid javäärtpaberibörsil noteeritud äriühingud. Samuti peab dokumenteerimineolema detailsem seotud isikute vahelistel tehingutel, kus tehingu üheksosapooleks on madala maksumääraga territooriumil asuv isik.

 

Kirjeldatudettevõtted peavad seega koostama seotud isikutega tehingute kohta üsnadetailse dokumentatsiooni, mis koosneb kahest põhiosast: põhitoimik jariigiomased dokumendid. Põhitoimik on eelkõige dokumentide kogum, missisaldab ühtlustatud teavet kõigi kontsernis asuvate liikmete kohta,näiteks kontserni äritegevuse ülevaadet, kontsernisiseste omandisuhetekirjeldust, kontsernile kuuluva mittemateriaalsest vara ülevaadet jne.

Riigiomaseddokumendid sisaldavad seevastu konkreetse maksumaksja poolt tehtavatekontrollitud tehingutega seotud teavet. Selleks on muuhulgasmaksumaksja poolt tehtud kontrollitud tehingute kirjeldus, kontrollitudtehingute ja võrreldavate tehingute analüüs, selgitused siirdehindademääramise meetodite või meetodite valimise põhjuste ja kasutamiseviiside kohta.

Mistahesdokumentatsiooni koostamise osas on eelnõu puhul rõhutatud, etdokumentatsioonis sisalduv teave peab olema piisavalt põhjalikvõimaldamaks maksuhalduril veenduda, et maksumaksjal oli põhjust uskudasiirdehinna vastamisele turuväärtusele. Lihtsamalt öelduna peaks seetähendama, et lihtsamate tehingute puhul võib piisav olla vähempabereid ning keerukamate puhul rohkem.

 

Hetkelon kõigil huvilistel võimalik eelnõu ja seletuskirja tekstiga tutvudakoja kodulehel, majanduspoliitika aktuaalsete teemade rubriigis. Naguülal öeldud võib loota, et juhendmaterjal määruse rakendamiseks määrusejõustumise ajal ehk 2007. aasta algusest on ka Maksu- ja Tolliametikoduleheküljel internetis kõigile kättesaadav.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700