17. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elukunsti baaskursus vabastab pingetest

Käisin Tallinnas ühel huvitaval kursusel nimega Elukunsti baaskursus. Selgus, et nii mulle kui paljudele teistele kursusel osalejatele oli see huvitav ja hariv kogemus. Kuna kursuslaste seas oli ka kaks raamatupidajat, üks nendest koguni Pärnust (tervitused Kristile!), mõtlesin, miks mitte jagada kogemusi Raamatupidaja.ee-s.

Kui teil vähegisoovi midagi põnevat-müstilist kogeda, ja samas omaselgroogu p ä r i s el t tervendada, võib baaskursusest palju kasu olla. See polekallis ega algajale keeruline, ja mis väga oluline - õpetajadräägivad õpilastega "ühel tasandil“.

Kursuseltkingitakse nii jooga- kui hingamisharjutusi kodus hommikuvõimlemisejaoks kaasa, need harjutused jäävad kergesti meelde, onlihtsad, kuid toimivad, nagu tõdes kursusel osalenudfüsioterapeut.

Ühel päevalumbes kuu aega tagasi sain teada, et Tartus oli toimunud seminar, kusõpetati huvitavaid hingamisharjutusi, joogaasanaid ja üldseoli koolitusel imevahva õhkkond. Uurisin organisatsioonikodulehekülge, mis koolituse korraldas - Art of Living ehkElukunst (

www.artofliving.org

),ja mulle tundus, et see koolitus võib olla päris vahva.Otsustasin, et järgmisele Elukunsti baaskursusele lähen.

Elukunstibaaskursused toimuvad Eestis suhteliselt tihti, ikka kord paari kuutagant, vahel isegi tihedamini, peamiselt Tallinnas, Tartus jaPärnus. Järgmised kursused on Tartus käesolevalaastal, algusega 28. november ja lõpuga 3. detsember, kuisoovite rohkem infot nende kohta, helistage numbrile 56 482 596.

Kuid lähemaltsiis Tallinnas toimunud kursustest. Need maksid 800 krooni – misviiepäevase koolituse kohta on suhteliselt odav hind. Ja selleraha unustasid peagi, sest palju olulisem oli tunne, mis koolituseltekkis. Kõik nelikümmend inimest tegid koos harjutusi,võimlesid, hingasid, seejuures õpiti koos SudarshanKriya\'t - mis on müstiline ja iidne tervendav hingamine. See,mida kogeti, oli paljudel kursuse lõppedes võimatusõnadesse panna, tunne hinges ja kehas oli niivõrdpositiivne.

Rõõmusõpetaja

Lasteaiaruumis, kuskursus toimus, ilmestasid seinasid lõbusad värvilisedliblikad ja lillekesed, samuti seisis ühes toaseinas kirevmängupuu oma punaste paberõuntega. Ruum oli lapselikultrõõmsa olemisega, ja juba esimesel õhtulmeelitas kursus kohale palju huvitavaid inimesi, sealhulgas mitmestrahvusest.

Osad kogunejad olidkursusel juba kuuendat korda, osad alles esimest. 24-aastane inglisefiloloog Olesja otsustas Elukunsti kursusele tulla, kuna tal oli seesküpsenud tunne, et tahaks hakata oma elu ilusamaks, jasisemiselt rõõmsamaks muutma.

Iga inimese elustuleb selline aeg, kus midagi uut soovitakse õppida. Mul onpaljud sõbrannad Elukunsti kursustega tegelenud, nad ütlevad,et see aitab iseendast sügavamalt aru saada. Usun, et sellisedkoolitused leiad üles just õigel ajal, kui vaja,“rääkis Olesja.

Kui olin teadasaanud, et enne koolitusele saabumist polnud ta kordagi joogagategelenud või hingamisharjutusi proovinud, saabuski jubakursuse õpetaja. Jurga Piekute. Lokkis pikkade juustegasihvakas naine, kelle kohta esialgu ei ütlekski, et ta on tähtisõpetaja. Ju vist seepärast, et ta ei püüdnudkitähtis olla. Ütles vaid kõigile rõõmsalt„Tere õhtust!“ vene keeles.

Kuigi kogu koolitusoli venekeelne, oli seal ka olemas suurepärane tõlk Juta,kes kogu Jurga jutu kiirelt ja osavalt eesti keelde seadis. Kunaesimesel päeval oli vähe eestlasi, soovitas Jurga eestlaselkoguneda ühte gruppi Juta ümber, ja nii me ka tegime.

Alustusena küsisJurga, mis on elamise kunst meie jaoks. Üks naine vastaskiirelt: „Olla õnnelik ja harmoonias, et oleks endal jateistel hea.“

Õpetajanoogutas. „See on õige.“ Ja rääkis, et elamisekunst on tegelikult veelgi laiem. See on, kuidas me vaatleme elu,kuidas kõike vastu võtame ja sinna alla käibsamuti väljendusoskus. „Aga me ei suuda muuta situatsioone,me saame muuta vaadet elule, enda vaadet,“ märkis Jurga.

Siis küsis ta,miks oleme kursusele kogunenud. Üks naine ütles, et see ontemal juba kolmas kursus ja pärast kursusel käimist tamitte ei rooma, vaid lendab. Teine tõdes, et oli sinna tulnudtervist parandama. Kolmas soovis elu laiemalt mõista. Janeljas tahtis saada lahti õlavalust. (Ette ruttavalt võiblisada, et paljude inimeste ootused ka täitusid!)

Õpetajarääkis veel lahti paljusid lihtsaid momente meie elus,mille mõistmine aitab vähendada stressi. Ja järgmisenaproovisime juba hingamisharjutusi, näiteks Ujjai’d, midasaadab kõris eriline hääl. Alguses ei tulnud seeosadel välja, Ujjai õppimine pakkus ka natuke nalja, agalõpuks hingasid kõik nagu vanad joogid.

Mis sai edasi?

Järgmiselpäeval küsis õpetaja meilt – kes on joog. Ükstegelane leidis, et joog on see inimene, kes suudab jala kaela tahapanna. Kogu saal naeris, mida juhtus kursusel päris tihti.

Tegelikult selgus,et joog on see, kes suudab teha mõistuses negatiivsepositiivsemaks. Üldse õpetati kursusel palju uusimõtteid, mille kaudu elu positiivsemana näha – kuidasosata igas olukorras märgata helgemat poolt, ja kuidas osatamuuta olukordi. Kuidas mõista haigusi, probleeme, ja millistepraktikate abil neid enda jaoks lahendada.

Rahvast oli teiselja kolmandal kursuse päeval rohkem kui avapäeval.Neljakümne ringis.

Kui tegimejoogaharjutust „Vihmavari“, seisis korraga püsti poolgrupist, ja teine pool ootas oma järge. Jooga, mida õppisime,kandis nime Purna. Purna jooga kompleksis, mille kogu koolitusevältel omandasime, oli lisaks harjutusele „Vihmavari“ paljulahedaid asanaid, mis lihtsad ja igati hea enesetunde tujulised.Selgroog oli paljudel pärast kursust kui ümber sündinud.

Loomulikult olidlisaks joogale ja hingamistele kursusel suurepärasedmeditatsioonid. Viimane meditatsioon õpetati kursuse viimaselpäeval ja see jättis paljudele sügava mulje – omamõtetes sai rännata isegi tähtede taha, ja see olitõesti väga huvitav ja teistmoodi kogemus. Üksinimene nentis, et ta poleks ette kujutanudki, et midagi niimüstilist võib mediteerides kogeda.

Kogu kursus lõppesnii, et igaüks võttis kaasa väikese kingituse japimemänguga jagati need omavahel ära. Kingiti küünlaid,erilisi kaunistusesemeid, väikeseid Egiptuse mälestusaaredeid,aroomilambikesi, aga ka pähkleid. Kõige viimaks söödikoos torti väikese laua ümber.

Kui rääkisime,mis oli kurusest kõige enam meelde jäänud, selgus,et paljudele jättis väga sügava mulje iidnehingamisharjutus Sudarshan Kriya, mis on mantrate rütmis jaküllalt intensiivne, et aidata kehal terveneda. Sellehingamispraktika ajal saavad vabaneda vanad emotsioonid, japrobleemid, ka terviserikked. Kui seda hingamispraktikat grupis teha,on see väga lihtne, kuid tugev tervenemismeetod.

Kogu kursus aitasleida enda sees sisemist rõõmu ja tunda kogu olemiseskergenemist. Nii et sealt lahkudes tundus ehk nii mõnelegi,kuidas ta lausa lendas - nii hea oli olla. Lisaks võib öelda,et väga lahe oli järgida korraldust, et selle viie päevajooksul olla aus taimetoitlane. Alguses oli see keeruline, kuidhiljem said aru, et korraldus kulub marjaks ära - nii hakkad omatoitu lauale palju hoolikamalt valima, ja saad aru, et kõikepolegi üldse vaja poeletilt enda toidukorvi panna!

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700