13. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intervjuu OÜ Twintset tootmisdirektoriga

Tallinnas tegeleb pehmemööbli valmistamisega mitu ettevõtet, millest üks OÜ Twintset, mis toodab nii diivaineid, tugitoole eesti enda puidust ja peamiselt Euroopa materjalidest, ja tehakse nii tekstiil- kui ka nahkmööblit. Firma tootmisjuhi ametikohal tegutseb Aleksander Sinisalu. Pehmemööbli valdkonnas on Sinisalu töötanud ligi 15 aastat, antud fimas kuus ja antud töökohal viimased kaks aastat.

Keskkoolilõppedes otsis Sinisalu tööd puiduga seonduval alalja nii sattuski pehmemööbli valmistamise erialani. Algusesoli ta pealistaja, siis mõne aja pärast tõusis ettevõtte osakonna juhatajaks ning sealt juba edasi Twintsetitootmisdirektoriks.

OÜ-sTwintset töötab umbes sadakond töötajat janendest neli sealhulgas raamatupidamisvaldkonnas. Pearaamatupidajaallub otse juhatajale ehk ettevõtte omanikule, kes on kaSinisalu otsene ülemus.

Tegelikulträägib Sinisalu, et kuigi nende asutuses ei peetagiotseselt selliseid koosolekuid, kus osaleksid ühel ajal niipearaamatupidaja, tootmisdirektor kui ka juhataja, on ometi juhtidelkombeks väga tihti konsulteerida raamatupidamisosakonnainimestega. Kasvõi selleks, et teada saada kõike, mispuudutab igapäevaste arvete maksmist, ja seejuures arvete õigesjärjekorras maksmist, kuid näiteks ka sisse tulnud kaupadehinnamuutusi jne.

"Olenseda tüüpi inimene, kes eelistab näost näkkusuhelda, ja seetõttu pole kombeks ka raamatupidajategapidevalt maile vahetada või telefoniteel küsimusiesitada, vaid on kombeks ikka pigem kohe kohale minna ja nendega otserääkida," vestab Sinisalu.

Endaettevõtte raamatupidajaid iseloomustab ta kui kohusetruusid jaenam-vähem alati oma tööga hakkama saanud inimesi. Kellega on hea vahel ka niisama maailma asju arutada.

"Tavaraamatupidajaon meil ka pigem kui tavatöötaja, kelle kohtustused näiteksarvete sisestamised, kuid pearaamatupidajal on omad eelised ja kalisavastutus, nagu igas ettevõttes.“

Tavaraamatupidajatetööd on OÜ-s Twintset valdkonniti ära jagatud.Kes korraldab materjalide arvestust, kes peab vaatlust tarnijatelearvete maksmise üle, kes raamatupidajatest tegeleb aga hoopiskõige vajalikuga palkadega seoses.

Tootmisdirektoritööülesanded on pehmemööblit valmistavasfirmas juhi enda sõnul tegelikult igati mitmekesised jaloomingulised, sest hõlmab see roll peaaegu kõike, mison vajalik tootmise organiseerimise jaoks, tootmise kvaliteedijälgimist sealhulgas. Sinisalu hoolitseb sellegi eest, et temaalluvatel oleksid olemas tööülesanded, esimese asjanapeale kella kaheksast hommikukohvi ja seejärel e-mailide ülevaatamist, mõtlebki Sinisalu sellele, et kas alluvatetööülesanded on jagatud ja kõigil teada, midavaja teha.

"Tegelikultpole üldse nii, et päevakava oleks mul kindel, vaid seekujuneb vastavalt vajadusele, päeva jooksul toimub töödeümber mängimine ja iga päev on mõned uuedväljakutsed."

Ennastkui ülemust Sinisalu parem ise ei iseloomustaks, kuigi ühekstema põhimõtteks on - tee teisele seda, mida sa tahad,et sulle endale tehakse.

"Püüanvältida vigu, mida paljud ülemused tavaliselt teevad, püüanennetada probleeme, enne kui need tekivad, nendest ette mõelda.Ja kui suhtlen oma alluvatega, siis tihti mõtlen, mida minanende olukorras teeksin – ja püüan nii nende probleememõista. Sest olen ka sellele mõelnud – et ega ükskijuht ei ole ju juhi kohale kinnistatud, alati võib elu minnanii, et hiljem saab juhist jällegi madalamal astmel töötaja."

Sinisaluei ole sellist tüüpi inimene, kes pidevalt karjääristunistab. Sest tegelikult hindab ta igat oma uut kogemust, mida töökaudu saatus kingib. Sest kogemustest annab tema meelest õppidasama palju nagu kooliharidusestki. Vahel vaat et isegi enam. Jaloomulikult vajab ta lisaks õppimisvõimelisusele katootmisdirektori kohal parasjagu loogilist mõtlemist.

Soovinolla selline paindlik ja mõistev juht. Annan igale töötajalealati võimaluse ennast tõestada. Sest küllalt onjuhuseid, kus inimene tuleb tööd otsima, CV järgi võibolla saadaks ta tagasi, aga siis annad talle võimaluse, jamõne kuu pärast selgub, et temast on saanud üksparimaid töötajaid.“

KuiSinisalul olekski võimalik soovida midagi teistelekolleegidele Eestimaal, sooviks ta rohkem mõistmist, rohkeminimlikkust.

„Soovitaksinsuhtuda kõikidesse kolleegidesse kui võrdne võrdsesse,suhtuda inimestesse kui sõpradesse, mitte kui alluvatesse,inimlik suhtumine ja mitte ükskõiksus need viivad minumeelest ka sihile. Sest siis annab elu vastu sama ja hiljem ei olevaja häbi tunda oma tehtud vigade pärast. Ja ka sinustsaadakse paremini aru.“

Veelsoovib Sinisalu edasipüüdlikkust, ja julgust püüeldaparemuse poole. Julgust probleeme alati sirge seljaga lahendada.

Autor: Sky Laser Advertising Group

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700