29. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas suvine toortoit põhjustab kõhugaase

Kes kannatavad suvel seedevaevuste all, on pahatihti kahtlustanud toorete aedviljade söömist. Just vanemaealised on hakanud pelgama toortoitu kõhugaaside hirmus. Lahkame probleemi ja anname nõu loodusraviks.

Kõhugaasid ei ole üksnes vanemaealiste mure, neid esineb ka ebaõige toitumise korral noorematel. Gaaside kogunemist seedeelunditesse esineb enamasti vale toitumise tulemusena, kaasneb kõhupuhitus, röhitused ja isegi äkkvalud.

Ei pea alati olema maogastriiti, soolepõletikku või maohaavandit, et mingi toidu söömise tagajärjel tekivad seedehäired (kõrvetised, röhitsused, kõhupuhitus, kõhulahtisus jm). Nii on kroonilise kõhukinnisuse korral hea süüa rabarberit, kuid ometi ei kannata mitte kõik seda köögivilja ja tulemus võib olla kõhulahtisus ning kaasnevad gaasid.

On neid, kes korrastavad oma seedimist toorete tikritega, kuid samas saavad osa inimesi sellest tugeva kõhuvalu. Seedeorganid töötavad erinevalt ja igal isikul võib olla oma tundlikkus ühe või teise toiduaine suhtes. On neidki, kellel võib olla pärilikult kaasnev kõhukinnisus või lahtisus. Seedetrakt reageerib ägedalt erinevatele toitudele ja siin saab inimene lihtsalt oma kogemuste (testimise) abil ise midagi ära teha. Kunagi ei saa anda täpset toidusoovitust kõigile ühtemoodi, lisaks isikupärale on oluline ealisus, põetavad haigused, allergilisus jm.

Ära loobu toortoidust

Suvel süüakse ikka rohkem aedvilju toorelt, ja õigustatult. Toored aedviljad tuleb oskuslikult kombineerida omavahel, seejuures mitte liialdada hommikuti. Soovitav on toorsalatid valmistada õliga, mitte hapukoore või majoneesiga. Ka jogurtikastmed on omal kohal. Siinjuures ei tohiks liialdada suhkruga, mis koos toorete marjade ja köögiviljadega võib tekitada tõsiseid kõhuhädasid.

Tooreid aedvilju tuleks süüa ikka rohkem naturaalsena, sest organism saab neist piisavalt süsivesikuid. Aedvilju süüakse toorena eelkõige nendes sisalduvate kasulike kiudainete tõttu (head seedimise korrastajad), kuid samuti kergelt kuumtöödeldult ei kao nad kuhugi. Nii võibki soovitada neile, kes vaevlevad kõhugaaside käes, süüa aedvilju kergelt keedetult või hautatult (va kartul), mitte lömpsiks keedetult. Pole vaja karta ka tooreid aedvilju, vaevalt nad väikeses koguses ja heas koosluses seedeprobleeme põhjustavad.

Teame, milliseid probleeme võivad tekitada rasvase lihaga hautatud hapukapsad, kuid samas hapukapsa toorsalat õliga ei põhjusta mingeid vaevusi. Seega mõõdukas koguses, oskuslikult kombineeritult toortoit ei saa olla seedeprobleemide põhjus. Kui toore õuna söömine põhjustab probleeme, siis küpsetame kergelt ahjus või röstime pannil viiludena või hoopis riivime pudru sisse.

Üldse on hea kombineerida aedvilju koos tangainetest putrude, vormiroogadega ja võimalikult palju kasutada ka küpsetistes. Siinjuures soovitan riivitud aedviljad lisada peaaegu valmis pudrule, et üksnes käärimist põhjustavaid ensüüme kahjutuks teha, samas säilitades kasulikud toitained.

Suvel tuleks vähem süüa liha ja kui süüa, siis ikka keedetult või hautatult. Ka suppe võiks valmistada keefiri või hapupiima baasil ja omal kohal olgu ka hapupiimatooted koos maitserohelise, köögiviljade või marjadega. Ekslik on arvata, et jogurt või hapupiim tekitavad gaase.

Ravim- ja maitsetaimed

Looduses on kõik olemas selleks, et olla terve. Ometi võib tulla ette eksimusi toortoidu või vale toitumise tagajärjel. Kui on vaja seedimist parandada, taastada soolestiku mikrofloorat peale raskeid haigusi, vähendada kõhugaase või lihtsalt leevendada kõhuvalu (tuleb leida raviks sobivad toidu- ja ravimtaimed.

Seedimist soodustavad kortsleht, kask, kibuvits, lina, koirohi, kõrvenõges, saialill, aniis, palderjan, harilik pune, liht-naistepuna, köömen, islandi käokõrv, harilik iisop, aedkoriander, lavendel, leesputk, paiseleht, meliss, piparmünt, aedpetersell, soolikarohi, teekummel, harilik raurohi, aedtill, nõmmliivatee…

Arvan, et sellest loetelust leiab igaüks endale midagi sobivat tee valmistamiseks, et korras hoida seedimist. Ravimteed tuleb juua 2-3 klaasi päevas tühja kõhuga, kroonilise haiguse korral on soovitav juua teed kümme päeva järjest ja peale mõningast vaheaega korrata. Pidevalt esinevate kõhugaaside korral soovitab rahvameditsiin juua 0,5 kl kartulimahla 3 korda päevas 30 min enne sööki või hapukapsamahla 0,5 kl päevas.

Hea on kõhugaaside vähendamisel purustatud kaerateradest või -helvestest valmistatud jook. Selleks tuleb võtta 1 osa kaera, 2 osa toatemperatuuriga vett ja lasta tõmmata 5 tundi, segada aeg-ajalt, kurnata ja juua 0,5 kl korraga 3 korda päevas. Tihti on puhitused tingitud aeglasest seedimisest, mille tulemusena on tekkinud gaasid. Sel juhul peab mõtlema seedimise tõhustamisele, milleks sobivad ingver, võilill, meliss, piparmünt, rosmariin, sidrun, tšillipipar, kadakamarjad, salvei jt.

Piprast ja ingverijuurest võib teha tinktuuri ja võtta enne sööki 1 spl korraga, ülejäänutest võib teha tõmmist ja võtta 2 spl enne sööki (2 spl taimi 1 kl keeva vee kohta, lasta tõmmata 1 tund). Kõigist neist võib valmistada loomulikult ka teed, mida tuleks juua vähemalt 2 nädalat järjest ja ikka tühja kõhuga.

Kadakamarju võib süüa ka värskena alatest 3 marjast ja lõpetades 10 marjaga päevas, ning sellest tagasi 3 marjani.

Autor: Aive Luigela

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700