Autorid: Martin Hanson, Martin Hanson, Tööandjate Keskliidu kommunikatsiooniprojektide juht • 13. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad on 10% tulumaksu vastu

Peale selle näeb Sõerdi kava ette dividendidelt võetava tulumaksu alandamise 10 protsendini. Valitsus ei jõudnud oma neljapäevasel istungil küsimuses kokkuleppele ning leiti, et tulumaksureform peaks jääma järgmise valitsuse otsustada. Uus valitsus saab paika 2007. aasta kevadel.

Ärimees Rein Kilk ütles, et tema ei näe mingit põhjust, miks peaks hakkama hiilgavalt toimivat ning suure hooga riigikassat toitvat maksusüsteemi muutma.

"Mis puudutab maksundust ja mis puudutab maksubaasiseadusi, siis mina usaldaksin nii Reformierakonda kui ka Andrus Ansipit ning nende ideid. Eelarve kappab meeletu hooga taeva suunas. Kas hakkame taas fikseerima oma ehk siis riigi sissetulekuid?" küsis Kilk hämmeldunult.

Kilk mainis veel ära brittide vanasõna, mis ütleb, et ära paranda seda, mis töötab.

"Ükski maksusüsteem ei tööta paremini kui meie oma praegu - riigi maksubaas suureneb meeletu kiirusega. Niinimetatud 0-tulumaks, mis 1994. aastast käigus, suurendas kohe eelarve real olevat ettevõtte tulumaksu numbrit. Kui vaatame riigieelarvet, siis 12 aastaga on see kümnekordistunud," sõnas Kilk.

Suurärimees Urmas Sõõrumaa jagas eelkõneleja arvamust ning lisas, et tasub kaaluda mõlemat varianti, kuid jääda ikkagi äraproovitu juurde.

"Tulumaksu kogumissüsteemi ülevalpidamine on väga kallis. Tasub kõvasti kaaluda, kas on tegemist meile vajaliku muutusega. Ma olen selle poolt, et oma jonni ja eripära on kasulik ajada ning maksusüsteem on üks meie suurim trump," sõnas Sõõrumaa.

Sõõrumaa lisas veel, et arenenud riikides käib maksudest kõrvalehiilimises võistlus, meil sellist asja ei ole.

"Meie ärimaastik on selles osas ikka väga puhas. Kui maksumaksjal on hea käitumine, majandus areneb, eelarve täieneb, miks peaks midagi muutma. Mina ei taha neid ametnike horde ülal pidama hakata," sõnas Sõõrumaa lõpetuseks.

Standardi juhataja Enn Veskimägi sõnas, et nii tööandjate keskliit kui ka kaubandus- tööstuskoda on teemat arutanud ning leidnud, et parim lahendus on jätkata sama süsteemiga mis praegu.

"Rahvusvaheline uuring on samuti tellitud ja uuringu seisukoht on pooleks: pool uuele süsteemile ülemineku poolt ning pool selle poolt, et jääda praegusele süsteemile truuks. Selge see, et uus süsteem tõstaks administreerimise koormust ning kulusid, kuid on ka häid külgi," sõnas Veskimägi.

Veskimägi lisas, et meie praegune maksusüsteem on uuendus, mida peaksime maailmas müüma, mitte aga kohe ümber muutma.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700