8. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asendustöötaja leidmist raskendab tähtajalisus

Lapsehoolduspuhkusele mineva töötaja asendaja leidmise teeb firmadele raskemaks see, et töö on tähtajaline, ning eriti keeruline on lugu tootmisettevõttes.

Keskkonnaministeeriumi personaliosakonna juhataja Karin Kala tõdeb, et heal tasemel töötajate leidmine pole kerge. Oma piirangud seab seegi, et asendaja tuleb tööle võtta ajutiselt.

Praegu on ministeeriumis koos keskkonnateenistustega lapsepuhkusel 20 inimest, tööle on võetud üheksa asendustöötajat. "Nende leidmine oli, olenevalt ametikohast, mõnel puhul kergem, mõnel raskem, raskem on leida kitsama valdkonna spetsialistile asendajat. Ehkki päevapealt ei leia asendustöötajat üheski valdkonnas, siis veidi lihtsam on see nii-öelda tugiteenuste osutajate puhul. Mõnele ametikohale ei otsitagi asendajat, vaid lühiajaliselt jagatakse töö asutusesiseselt ümber," räägib Kala.

Asendustöötaja väljaõpe pole keskkonnaministeeriumis primaarne, väljaõpe oleneb ennekõike ametikoha iseloomust. Enamjaolt peab asendustöötaja vastama samadele nõudmistele nagu töötaja, keda ta asendab, seda ka hariduse osas. Asendustöötaja leidmine toimub avalike konkursside või kontaktide kaudu.

Tootmistöölistest puudus

Eesti ühe suurema õmblusettevõtte ASi Ilves-Extra ärijuht Arvo Kivikas tõdeb, et nende ettevõttes on praegu lapsepuhkusel 53 töötajat. Kuna tootmistööliste asendamine pole Kivikase sõnul lihtne, sest tootmistöölistest on niigi puudu, töötab praegu lapsepuhkusel oleva töötaja asendajana vaid üks inimene - õmblusliini meister.

Ülejäänute osas, kelleks õmblustööstuse põhierialade esindajad, on asendajad leidmata. Lapsehoolduspuhkusel viibib Ilves-Extra töötaja keskmiselt kaks ja pool aastat.

"Kui leidub sobivate oskustega töötaja, võetakse ta kohe tööle ja see ei sõltu kuidagi asjaolust, kas samal ajal keegi läks lapsepuhkusele või mitte. Muu personali osas aitab tööülesannete ümberjagamine ja väga üksikutel juhtudel õnnestub kedagi asendajaks leida."

Ärijuhi sõnul töötatakse seetõttu lihtsalt väiksema võimsusega, kui seadmed ja tellimused lubaksid.

"Siiski oleme viimasel ajal suutnud tänu lisandväärtuste kasvule kõigele vaatamata ka käivet kasvatada ja majandustulemusi parandada, nii et pole meil häda midagi," möönab Kivikas.

Politseiameti teenistusosakonna personalitalituse juhataja Janne Pikma sõnul on politseiametis lapsehoolduspuhkusele minejatele asendajate leidmisel üks võimalus olemasolevad töötajad - kui lapsehoolduspuhkusel viibiva ametniku tööülesanded saab jagada ühe või mitme kolleegi vahel, asendavad olemasolevad töötajad.

Ajutiselt äraoleva ametniku asendaja leidmisel tuleb politsei tööspetsiifikast lähtudes vaadata, mis on selle ametikoha eesmärk ning ülesanded. Kui see ametikoht nõuab kindla ettevalmistuse või koolitusega inimest, siis on asendajat raskem leida, kuid sellisel juhul on võimalik äraoleva ametniku ülesanded jagada juba olemasolevate ametnike vahel.

Politseiametis on olnud ka juhtumeid, kus lapsehooldusel olev ametnik ei ole avaldanud soovi naasta ning kui tema asendaja on tulnud tööülesannetega hästi toime, siis on pakutud talle võimalust jätka teenistust juba määramata ajaga, räägib Pikma.

Krediidipanga turundusjuht Priit Põiklik räägib, et asendaja leidmine lapsehoolduspuhkusele minejale käib firmas eelkõige pangasiseste konkursside kaudu. Aga see sõltub ka ametikohast, lisab ta samas.

"Kui tegemist on telleri ametikohaga, siis siin saab kasutada praktikante või juba varem praktikal käinud tudengeid."

Ettevõttesiseselt asendaja leidmine on Põikliku sõnul isegi parem variant, kuna see teeb ka ettevõtte sisemiselt mobiilsemaks ja paindlikumaks, kui inimestel on võimalus erinevate osakondade vahel liikuda või siis hakkata tööle kõrgemat kvalifikatsiooni nõudval ametikohale.

"Samas ei tähenda, et lapsehoolduspuhkuselt tagasi saabuja siis kohe oma asendaja kohalt tõukab.

Tööd on palju ja pidevalt tuleb juurde, majandus areneb, pankadel läheb hästi, nii et töö otsa ei saa. Enamasti on nii, et nii tagasitulija kui asendaja saavad suuremate ümberkorraldusteta oma funktsioone jätkata."

Praegu on Krediidipanga pere Põikliku sõnul õnnelikus seisus, kuna viimasel ajal on neil märkimisväärselt palju sünnitajaid. Kogu töötajatest on praegu lapsepuhkusel või kohe-kohe sellele siirdumas ligi kümme protsenti.

"Et 75 protsenti meie panga töötajatest on naisterahvad, on lapsepuhkusel olevate töötajate osakaal tõesti suur," lisab turundusjuht.

Lapsehoolduspuhkusel olnud naine peab saama alati võimaluse jätkata samas ettevõttes, samal ametikohal ja samadel tingimustel, leiab Põiklik.

"Kui vahepeal on midagi muutunud, näiteks arvutiprogrammid, ja töötaja vajab ümberkvalifitseerumist või täiendavat koolitust, siis seda ka pakutakse. Üldiselt ongi raske leida lojaalsemaid töötajaid, kui need, kes on vahepeal lapsega kodus olnud ja siis tagasi tulnud."

Töömahu kasv jättis asendaja tööle

"Töölt lahkumine enne sünnitust on jäänud meil tulevase ema otsustada, kuid paljud kasutavad seadusest tulenevat võimalust, et kaks kuud enne sünnitust koju jääda," räägib OÜ Online Raamatupidamine juhataja Piret Prinzmann.

Praegu ei ole firmas kedagi lapsehoolduspuhkusel, kuid mõned kuud tagasi üks töötaja just saabus lapsehoolduspuhkuselt. "Tema tööks oli enne ja on nüüdki meie klientide raamatupidamine. Lapsehoolduspuhkuselt naasnule oli olemas asendaja, kuid nad mõlemad said jätkata töötamist meie juures, kuna firma töömaht oli vahepeal kasvanud," kirjeldab Prinzmann.

Asendaja otsimisel sobib tema sõnul kõige paremini inimene, kes on valmis töötama tähtajalise töölepinguga ehk kes on valmis taluma teatavat ebakindlust, kuna alati ei pruugi olla võimalust pakkuda ajutisele töötajale püsivat tööd ja siis peame töötaja lapsehoolduspuhkuselt naastes asendaja töölepingu lõpetama.

Asendustöötajaga lepime alati eelnevalt kokku tööaja pikkuse - nii täpselt kui võimalik, lisab Prinzmann.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700