Autor: Virve Aru • 2. jaanuar 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olulist töölähetustest

Töö- ja teenistuslähetustega seonduv on esmalt reguleeritud töölepingu seaduses ja avaliku teenistuse seaduses. Viidatud seaduste alusel on Vabariigi Valitsus kehtestanud detailsemad korrad lähetustega seotud hüvitiste kohta. Seadustes ja määrustes on loetletud olukorrad, millal töötaja saab lähetusest keelduda, näiteks juhul kui lähetuse eel ei maksta kulude katteks avanssi või kui ööbimiskulud on alammäärast väiksemad. Tähelepanuta ei saa jätta ka seda, et teatud juhtudel on töötaja lähetamine keelatud, näiteks alaealiste ja rasedate puhul. Töötaja nõusolek peab olema siis kui lähetus kestab üle 30 järjestikuse kalendripäeva. Sageli tuleb tööandjale üllartusena see, et töötajale tuleb maksta päevaraha. Töölepingu seaduse § 51 lõike 3 kohaselt tööandja on kohustatud maksma töötajale päevaraha, korteriraha ja sõiduraha.

Uudsena on lähetuskulude hüvitamine võimalik loovisikutele loomeliidu poolt. Spordilähetustega seotud lähetuskulusid maksuvabades piirmäärades saab hüvitada alates 2006.aastast.

Tulumaksuseaduse muudatuse järgi võib alates 1 juulist 2005.a töölähetuse hüvitisi maksta ka kolmas isik. Valitsuse 22.12 2000.a määruse nr 453 muudatustega sätestatakse täpsed reeglid, kuidas hüvitisi maksustatakse kuid neid maksab nii tööandja kui ka kolmas isik ja neid makstakse kokkuvõttes üle maksuvabade piirmäärade.

Oluline valdkond seoses töölähetustega on lähetuse vormistamine ja lähetusega seotud dokumentaalselt tõendatud kulud. Kui töölähetuse kohta puudub otsus, käskkiri või muu töötaja lähetusse saatmist korraldav dokument, siis pole võimalik veenduda, et töötaja viibimine lähetuskohas oli seotud tööga. Isiku suhtes, kellega on sõlmitud töövõtuleping, ei saa rakendada määrust nr 453, sest tegemist pole töölähetusega. Kui töövõtulepingust tulenevalt peab töövõtja tegema tellija asukohast kaugemale sõite, siis need kulud hüvitatakse dokumendi alusel, kuid neil juhtudel pole võimalik maksta päevarahasid maksuvabalt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700