Autor: Postimees/Scanpix • 17. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötuskindlustusmaksete vähendamine on õige mõte

Peaminister Andrus Ansipi üleeile välja öeldud mõte vähendada töötukassasse tehtavate töötuskindlustusmaksete protsendi suurust poole võrra on idee, mis väärib kahtlemata elluviimist.

Arutatud on seda küsimust juba ammu ning kuigi koalitsioon kevadel kohe pärast võimuletulekut mõttest loobus, on nüüd, maksude ülelaekumise ajal, mõte jälle päevakorda kerkinud.Töötukassa reserv on aastatega kasvanud rohkem kui miljardi kroonini, väljamakseid on olnud vähem kui laekumisi.

Ka siis, kui maksuprotsent poole võrra kahaneks, kasvaks reserv praeguste arvutuste ning majandusseisu juures edasi ning konservatiivne eelarvepoliitika, mille üle Eesti on kogu aeg uhke olnud, jätkuks.

Maksete suurust (mis praegu on töövõtjale üks ja tööandjale null koma viis protsenti) saab muuta kas töötukassa nõukogu seadusega kehtestatud vahemiku ulatuses või seadusandja ise.See on majanduspoliitiline otsus, milleks praegu on õige aeg.

Töötuskindlustuse süsteem peaks olema paindlik ning arvestama majanduse praegust seisu. Kuna eelarve ülelaekumiste ning majanduskasvu praeguse arvestuse juures ei ole krahhi vaja lähiajal oodata, toetab maksukoormuse vähendamine majandusarengut rohkem kui niigi suure reservi samas tempos suurendamine ning ootamine.

Muidugi tähendab see, et majanduselu jahenemise korral tuleb riigil samuti otsustavalt sekkuda ning kindlustada, et töötukassal ka raha suuremateks väljamakseteks jätkuks.Praegu ei ole seda lähematel aastatel aga ette näha, eeldades, et püsime Euroopa Liidu stabiilses majanduskeskkonnas.

Ka pärast tulumaksu alandamist ennustati kõikvõimalikke kriise, kuid kokkuvõttes läheb Eesti majandusel sel aastal paremini kui enne. Oma mõju on kindlasti olnud ka Euroopa Liidu liikmeks astumisel, mis on lisanud välisinvestorite usaldust.

Headel aegadel nagu praegu saab alandada makse, et arengut soodustada, kuid on õige panna ka raha kõrvale selleks ajaks, kui majandusel ei peaks enam hästi minema ning raha suurteks investeeringuteks ei pruugi enam jätkuda.Seda tehakse ka praeguse eelarve ülelaekumisega, suunates selle näiteks pensionifondi reservidesse ja mujale. Töötuskindlustusmakse vähendamine pole raiskamine, vaid õige tegu praeguses majandusseisus ja reservide olemasolul.

Autor: Postimees

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700