17. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. juulist laieneb pakendiaktsiis ka muule müügipakendile

2005. aasta algusest jõustusid Pakendiaktsiisi seaduse muudatused, mille kohaselt maksustatakse pakendiaktsiisiga Eestis täidetud, teisest liikmesriigist soetatud ja imporditud pakend juhul, kui see müüakse, vahetatakse, võõrandatakse tasuta või võetakse omatarbeks kasutusse Eestis. Pakendiaktsiisiga ei maksustata Eestist teise liikmesriiki toimetatud pakendit ja eksporditud pakendit.

Seaduse muudatuse kohaselt laieneb pakendiaktsiis alates 1. juulist 2005 lisaks alkoholi- ja karastusjoogipakendile ka muule müügipakendile.

Pakendiaktsiisi maksuobjektiks on täidetud müügipakend s.o. lõppkasutajale või tarbijale müügikohas üleandmiseks ettenähtud müügiühiku osa.

Tüüpiline müügipakend on nt. lõpptarbijale müüdava toiduaine või esmatarbekauba pakend (jogurtitopsid, joogipudelid, kilekotid, karbid, tuubid, purgid, võileivakotid, maiustustekarp, aga ka televiisori ümber olev pappkast ja toote küljes rippuvad või tootele kinnitatud etiketid, CD-karpi ümbritsev kile, ühekorrataldrikud ja –topsid, mis on täidetud müügikohas).

Pakend on ka pakendi osa, nagu ripsmetušihari, mis on ühtlasi pakendi kork, pesuainedoseerija, kui see on ka anuma kork, pakendile kinnitatud kleebised, kinnitusklambrid jms.

Pakend ei ole näiteks tööriistakast, teekotid, juustu ümbritsev vahakile, vorsti ümbritsev kile, ühekorrasöögiriistad.

Seega, kui kiirtoitlustuskoht kasutab ühekorrataldrikuid ja –topse ning -söögiriistu (noad, kahvlid, lusikad), siis ühekorrataldrikud ja –topsid loetakse pakendiks ning nuge, kahvleid, lusikaid ei loeta pakendiks.

Aktsiisimaksja

Eestis täidetud pakendilt maksab aktsiisi pakendi kasutaja s.o. ettevõtlusega tegelev füüsiline või juriidiline isik või välismaa äriühingu filiaal Eestis, kes täidab pakendi kaubaga.

Teisest liikmesriigist soetatud pakendilt maksab aktsiisi pakendit soetanud isik s.o. isik, kes toimetab pakendi Eestisse teisest liikmeriigist ettevõtluse eesmärgil.Imporditud pakendilt maksab aktsiisi isik, kelle poolt või kelle eest deklareeritakse pakend vabasse ringlusesse lubamise tolliprotseduurile ühenduse tolliseadustiku mõistes.

Kui kaubandusettevõte ise kasutab pakendit (nt plastkarbid, kilekotid jms) müüdavate kaupade pakendamiseks, laieneb ka talle pakendiaktsiisi kohustus.

Maksustamisperiood

Eestis täidetud pakendi, teisest liikmesriigist soetatud ja imporditud pakendi aktsiisiga maksustamise periood on kvartal.

Kui aktsiisimaksja on oma kohustused lepinguga üle andnud keskkonnaministri akrediteeritud taaskasutusorganisatsioonile, on aktsiisiga maksustamise periood kalendriaasta.

Taaskasutusorganisatsioon korraldab temaga lepingu sõlminud aktsiisimaksjate eest nende poolt Eesti turule lastud kaupade müügipakendi ja müügipakendijäätmete tagasivõtu ja taaskasutamise vastavalt seaduses kehtestatud taaskasutusmääradele. Selleks esitavad aktsiisimaksjad taaskasutusorganisatsioonile vajalikud andmed ja taaskasutusorganisatsioon esitab aktsiisimaksja eest asjakohastele ametkondadele müügipakendi kasutusega seotud andmed.

Aktsiisist on vabastatud:

pakend, millele on pakendiseadusega kehtestatud tagatisraha, välja arvatud metallist joogipakend, ja millest alates 2005.aasta 1.jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 60% alates 2006.aasta 1.jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 63% alates 2007.aasta 1.jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 65% alates 2008.aasta 1.jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 70% alates 2009.aasta 1.jaanuarist taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 75%metallist joogipakend, millest taaskasutatakse vähemalt 40% muu alkoholi- ja karastusjoogipakend, millest taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 60% muu müügipakend 2005. aasta 1. juulini ja sama pakend pärast nimetatud tähtaega, kui sellest taaskasutatakse iga pakendimaterjali liigist vähemalt 15%

Aktsiisimaksja, kes ei ole täitnud taaskasutusmäärasid, maksab aktsiisi taaskasutusmäärast puudu jääva pakendikoguse eest. Näiteks taakasutati 10%, kuid kohustus oli 15%, siis tuleb tasuda aktsiis 5% taaskasutamata pakendi massi eest.

2005. aasta 1. jaanuarist muutusid pakendiaktsiisi määrad.

Pakendiaktsiisi määrad on kehtestatud pakendi koguse ehk pakendi kg kohta. Massiühik, kuna pakendi kogumine, taaskasutamine ja aruandlus toimub samuti massi järgi.

Pakendiaktsiisi määrad:Maksustatav pakendAktsiisimäär kroonides kg kohta1) klaas ja keraamika102) plastik403) metall404) paber ja kartong, kaasa arvatud kihiline kartong205) muu20

Pakendi massi määramine

Pakendi massi määramisel võetakse arvesse Eestis täidetud, teisest liikmesriigist soetatud ja imporditud kauba pakendi mass koos korkide, tihendite ja siltidega, ilma selles sisalduva kaubata.

Pakendi aktsiisideklaratsiooni vorm ja aktsiisideklaratsiooni täitmise juhised on kehtestatud rahandusministri 03.03.2005 määrusega nr 22 Pakendi aktsiisideklaratsiooni vormi kehtestamine (RTL 2005, 29, 402).

Aktsiis makstakse Maksu- ja Tolliameti pangakontole

Hansapangas 221023304119 Ühispangas10052030829008.

Aktsiisideklaratsioone võtavad vastu Tallinna ja Tartu Tolliinspektuuri tolliosakonna alluvuses olevad aktsiisikeskused, kes väljastavad ettevõtjale ka tasumiseks vajalikuviitenumbri.

Autor: Hille Reinhold

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700