Autor: Maksu- ja Tolliamet • 10. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötuskindlustusmakse Korduma Kippuvad Küsimused

1. Kuidas toimub kinnipeetud töötuskindlustusmakse mahalahutamine tulumaksu kinnipidamisel?

Töötuskindlustusmakse on lubatud maha arvata TMS § 42 lg 5 nimetatud juhtudel, s.o. residendist füüsilisele isikule töölepingu alusel makstavalt palgalt ja muudelt tasudelt ning töövõtulepingu või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud tasudelt.Mitteresidendile makstud tasudelt tulumaksu kinnipidamisel (TMS § 41 p 2) ei ole lubatud teha mahaarvamisi, s.t et tulumaks arvutatakse brutosummalt.

Näide 1

Töötajale makstakse töölepingu alusel palka 5300 krooni. Sellel töökohal rakendab tööandja tulumaksu kinnipidamisel maksuvaba tulu mahaarvamist. Kinnipeetava tulumaksu arvestus:

Töötaja palk (bruto)
5300 krooni
Kinnipeetud töötuskindlustusmakse 1% (5300 x 1%)53 krooni
Kinnipeetud tulumaks (5300 - 1700 - 53 = 3547 x 24%)851 krooni
Töötaja saab kätte (neto) (5300 - 851 - 53)4396 krooni + 1 kuu töötuskindlustusstaaži

Näide 2

Sama kui näites 1, kuid sellel töökohal töölepingu alusel makstud palgalt tulumaksu kinnipidamisel ei rakendata maksuvaba tulu.Kinnipeetava tulumaksu arvestus:

Töötaja palk (bruto)
5300 krooni
Kinnipeetud töötuskindlustusmakse 1% (5300 x 1%)53 krooni
Kinnipeetud tulumaks (5300 - 53 = 5247 x 24%)1259 krooni
Töötaja saab kätte (neto) (5300 - 1259 - 53)3988 krooni + 1 kuu kindlustusstaaži

Sama põhimõtet kasutatakse tulumaksu kinnipidamisel füüsilisele isikule (kes ei ole FIE) tööettevõtu- või muu võlaõigusliku lepingu alusel tehtud töö või osutatud teenuse eest makstud tasudelt

2. Maksu- ja Tolliameti koduleheküljelt võib lugeda, et töötuskindlustusmakset ei maksta juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikme tasudelt. Samas lisatakse, et kui juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige on töölepingulistes suhetes vastava juriidilise isikuga, siis kõik tasud, mis makstakse sellele isikule töö- või teenistuslepingu alusel, maksustatakse töötuskindlustusmaksega TKS §40 lg 1 p1 alusel. See tähendab, et teda käsitletakse kindlustatuna kui töölepingu alusel tasu saavat isikut. Eeltoodud Maksuameti tõlgendus tekitab mõningaid küsitavusi. Vastavalt Eesti Vabariigi töölepingu seaduse § 7 p 10 ei laiene töölepingu seadus juriidilise isiku liikmetele suhetes juriidilise isikuga. Seega ei saa juriidilise isiku organi liige olla juriidilise isikuga töölepingulistes suhetes. Samuti ei saa juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liiget käsitleda kindlustatuna, kuna selle välistab TKS §3 lg2 p2.

Kodulehel olev informatsioon puudutab juhtumit, kus üks ja sama isik on määratud juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmeks ning samaaegselt töötab samas juriidilises isikus töölepingu alusel.Praktikas esineb juhtumeid, et inimene töötab (näiteks tegevdirektorina), ja saab palka töölepingu alusel. Samuti valitakse teda näiteks juhatuse esimeheks, ning selle eest, et ta hakkab täitma täiendavaid kohustusi, suurendatakse tema töölepingulist palka.

Maksu- ja Tolliamet on seisukohal, et juhul, kui juriidiline isik maksab füüsilisele isikule palka töölepingu alusel, siis on tegemist (olenemata sellest, milliseid funktsioone ta täidab) töötajaga, kes saab palka töölepingu alusel, mis kuulub maksustamisele töötuskindlustusmaksega TKS § 40 lg 1 p 1 alusel.Töötuskindlustusmakset ei pea maksma juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmele tema kohustuste eest makstud tasudelt, kui juriidiline isik eristab füüsilisele isikule kui töötajale töölepingu alusel makstud palkasid ja samale isikule kui juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmele makstud tasusid. Selleks tuleb juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikme tasu määrata eraldi pädeva organi otsusega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700