Autor: Raamatupidaja.ee • 24. juuli 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SIC 28 Äriühendused – omakapitaliinstrumentide

Standardi IAS 1 (muudetud 1997), “Finantsaruannete esitamine” paragrahv 11 nõuab, et finantsaruandeid tohib nimetada rahvusvaheliste raamatupidamisstandarditega vastavuses olevateks ainult siis, kui nad vastavad kõikide rakendatavate standardite ja Standardite Tõlgendamise Alalise Komisjoni kõikide rakendatavate tõlgenduste kõikidele nõuetele. SIC tõlgendused ei ole ette nähtud rakendamiseks ebaoluliste objektide suhtes.

 

Viide: IAS 22"Äriühendused" (muudetud 1998).

 

PROBLEEM

 

1. Ettevõte võib emiteeridaomakapitaliinstrumendid kui tasu IAS 22 kohaselt omandamisena arvestatavaäriühenduse eest. IAS 22.21 nõuab, et omandamist arvestatakse soetusmaksumusesning et omandaja poolt emiteeritud omakapitaliinstrumente mõõdetakse nendeõiglases väärtuses vahetuskuupäeval.

 

2. Kui tasuks emiteeritudomakapitaliinstrumendid on turul noteeritud, kuid nende turuhindvahetuskuupäeval ei ole nende õiglase väärtuse usaldusväärseks näitajaks, ütlebIAS 22.24, et arvesse tuleb võtta hinnamuutusi mõistliku perioodi jooksul enneja pärast omandamistingimuste teatavakstegemist.

 

3. Käsitletavad probleemid onjärgmised:

 

a) mis on "vahetuskuupäev"omandamisel tasumiseks emiteeritud omakapitaliinstrumentide õiglase väärtusekindlaksmääramisel;

b) millal on asjakohane arvessevõtta muid tõendusi ja hindamismeetodeid lisaks noteeritudomakapitaliinstrumendi vahetuskuupäeva avaldatud hinnale; ja

c) milline info tulebavalikustada, kui noteeritud omakapitaliinstrumendi avaldatud hinda ei olekasutatud instrumendi õiglase väärtusena, ja milline info tuleb avalikustada,kui omakapitaliinstrumendil ei ole avaldatud hinda.

4. IAS 22.65 nõuab, et ühest võimitmest tuleviku sündmusest sõltuva tasu korrigeerimise summa tuleb lülitadasoetusmaksumuse koosseisu omandamiskuupäeva seisuga, kui korrigeerimine ontõenäoline ja summat on võimalik usaldusväärselt mõõta. IAS 22.68 nõuab, etomandatud osaluse soetusmaksumust korrigeeritakse, kui tasu summat mõjutavvõimalik sündmus laheneb pärast omandamiskuupäeva. Järelikult ei kohaldatakäesolevat tõlgendust ühest või mitmest tuleviku sündmusest sõltuva tasukorrigeerimisena emiteeritud omakapitaliinstrumentide suhtes, kuikorrigeerimised ei ole tõenäolised ning summasid ei saa omandamiskuupäevalusaldusväärselt mõõta.

 

KONSENSUS

 

5. Kui omandamine saavutatakse ühevahetustehinguga (s.o mitte etappide kaupa) on "vahetuskuupäev"omandamiskuupäev, s.t kuupäev, mil omandaja omandab kontrolli omandatavanetovara ja tegevus üle. Kui omandamine saavutatakse etappide kaupa (ntjärjestikuste aktsiaostudega), tuleb igas etapis tasuna emiteeritudomakapitaliinstrumentide õiglane väärtus kindlaks määrata kuupäeval, mil igaüksik investeering kajastatakse omandaja finantsaruannetes.

 

6. Noteeritud omakapitaliinstrumendivahetuskuupäeva avaldatud hind näitab kõige paremini instrumendi õiglastväärtust ja seda tuleb ka kasutada, välja arvatud harvade asjaolude korral.Muid tõendusi ja hindamismeetodeid tuleb samuti arvesse võtta üksnes harvadeasjaolude korral, kui on võimalik näidata, et sellel kuupäeval avaldatud hindei ole usaldusväärne näitaja ning et muud tõendused ja hindamismeetodidvõimaldavad omakapitaliinstrumendi õiglast väärtust usaldusväärsemalt mõõta.Avaldatud hind vahetuskuupäeval on mitteusaldusväärne näitaja ainult siis, kuiseda on mõjutanud põhjendamatud hinnakõikumised või turu piiratus.

 

AVALIKUSTAMINE

 

7. Kui tasumiseks emiteeritudomakapitaliinstrumendi avaldatud hind on vahetuskuupäeval olemas, kuid seda eiole kasutatud instrumendi õiglase väärtusena, peab ettevõte avalikustama:

 

a) selle asjaolu;

b) põhjused, miks avaldatud hind eiole omakapitaliinstrumentide õiglaseks väärtuseks;

c) õiglase väärtusekindlaksmääramisel rakendatud meetodi ja olulised eeldused; ning

d) avaldatud hinna ningomakapitaliinstrumentide õiglase väärtusena kindlaksmääratud summa erinevusekogusumma.

 

8. Kui tasumiseks emiteeritudomakapitaliinstrumendil ei ole vahetuskuupäeval avaldatud hinda, peab ettevõteavalikustama selle asjaolu ning õiglase väärtuse kindlaksmääramisel rakendatudmeetodi ja olulised eeldused.

 

Konsensuse kuupäev: veebruar 2001.

 

Jõustumiskuupäev: käesolevattõlgendust rakendatakse omandamiste suhtes, mida raamatupidamises kajastatakseesmakordselt 31. detsembril 2001 või pärast seda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700