7. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas viie aasta pärast asendab raamatupidajat robot?

Vesiir OÜ asutaja ja omanik Enno Lepvalts
Foto: Gerta Müller
Masinakirjabüroosid enam pole, kuid kui raamatupidajat asendaks viie aasta pärast robot, siis oleks see väga kallis ning seetõttu on tõenäosus väike või pigem olematu, arutles raamatupidamisteenuste firma Vesiir OÜ asutaja ja omanik Enno Lepvalts.

“Seni kuni nõutakse raamatupidamisaruandeid ja neile on erinevad nägemused, on raamatupidajaid vaja. Raamatupidaja on see spetsialist, kes vahendab juhtidele finantsnäitajaid ja kui lisaks ka riik aruandlust nõuab, ei kao raamatupidajad kusagile. Kuid tänu tehnoloogia arengule on raamatupidajate töö muutunud efektiivsemaks,” rääkis Lepvalts.

Tema sõnul on viimase 10 aasta jooksul raamatupidamise valdkonnas ainuke revolutsiooniline muudatus olnud läbi tehnoloogia võtme see, et seaduses muutus algdokumendi mõiste – algdokument ei ole enam paberil dokument vaid masinloetav dokument. Sellest ajast saati on Eesti ka nende riikide hulgas, kus raamatupidamissüsteemid on võimalik üles ehitada täielikult masinatele. “Seda võib revolutsiooniks nimetada. Kõik muu on olnud vaikne evolutsioon ja arenemine,” lisas raamatupidaja.

Vesiir on juba 20-aasta vanune firma, kuid tehnoloogia arengu osas on nad olnud koguaeg pioneerid. Ettevõttel on oma online-raamatupidamistarkvara AccountStudio ning see areneb ja täiustub pidevalt. “Oleme selle ise üles ehitanud ning teinud programmis kõik oma firma tehingud, kuid rendime seda ka teistele ettevõtetele. Paljud operatsioonid on selles programmis väga lihtsad. Kui oleme programmi viinud sisse mõne muudatuse või täiustanud seda mõne hea omadusega, siis oleme olnud konkurentidest ees,” lausus Lepvalts.

Näiteks riigi poolt paika pandud muudatused on AccountStudio jaoks A ja O. Kui omal ajal tuli pankade poolt e-arve ja SEPA makse, siis lahendati see kohe ära ja integreeriti süsteemi. Teine väga eesrindlik samm oli pangaliikumiste import. “Me ei kirjutanud enam panga liikumiste andmeid ümber, vaid lugesime need elektroonilise failina programmi sisse. 13 aastat tagasi oli see raamatupidamisteenuse jaoks väga eesrindlik lähenemine, kuna me saime panga liikumisi töödelda 10 korda kiiremini,” meenutas Lepvalts.

2010. aastal muutus aastaaruannete esitamine võimalikuks XBRL-formaadis ning Vesiiri jaoks oli järgmine edusamm majandusaasta aruannete oluliselt kiirem esitamine läbi AccountStudio. “Lahendasime XBRL aastaaruanded nii, et oleme tänaseni enam-vähem ainsa firmana võimelised aastaaruande üles laadima praktiliselt kogu koosseisus, koos kõikide lisadega. Kui raamatupidamisandmed on kõik olemas, siis tehniline aeg aruande ülespanekuks on ainult 27 minutit,” selgitas ta.

Kolme viimase aasta jooksul on Vesiir arendanud AccountStudios e-poe lahendust. “E-poodide probleemiks on tavaliselt see, et nad on raamatupidamisest täiesti lahus. 5-6 aastat tagasi saadeti e-poest arve PDF-is ning seda ei saanud raamatupidamisprogrammis kasutada,” märkis Lepvalts. AccountStudio e-poodide lahendus toimib nii, et e-poe andmed jõuavad otse raamatupidamisprogrammi. Samuti ei pea kliendi andmeid eraldi raamatupidamisprogrammi sisestama, kuna läbi e-poe jõuavad need otse süsteemi. E-kaupluse lahenduse plussiks on ka laoseisu näitamine.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700