23. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandustarkvara muudab äri kasumlikuks

Fujitsu Estonia tiimijuht Andres Salu
Foto: Fujitsu Estonia
Fujitsu Estonia tiimijuht Andres Salu selgitab neile ettevõtetele, kes kaaluvad majandustarkvara kasutusele võtmist, milliseid võimalusi pakub Microsoft Dynamics NAV ja kuidas saab sellega muuta äri kasumlikumaks.

Mis paneb ettevõtteid majandustarkvara küsima?

Meie juurde sattumise viise on mitmeid. Ettevõte kasvab, seal on palju andmeid, mida peaks ühildama ja panema paremini tööle, saamaks neist suurimat kasu. Või siis senine tarkvara ei rahulda, ressursside haldamine on keeruline, inimesed teevad palju mõttetut tööd ja täidavad eri Exceleid, kuid väga sageli need andmed ei moodusta tervikut.Millistele ettevõtetele on mõeldud Microsoft Dynamics NAV?

Dynamics NAV on paindlik majandustarkvara ehk ERP (enterprise resource planning) lahendus keskmise suurustega ettevõtetele. Eesti tingimustes rahuldab NAV erineva keerukuse ja suurusastmega ettevõtete vajadused. Platvorm on avatud tarkvaraarendajatele, kes saavad seda kohan­dada eri olukordade jaoks. Dynamics NAV, nagu nimigi ütleb, on “dünaamiliselt navigeeritav”. Tema arhitektuur on loodud rahuldamaks ka kõige erilisema­te ettevõtete vajadusi. Võrdleksin seda rätsepa­tööga: poes on alati valmisülikondi, aga hea rätsep suudab ülikonna kohandada kandja kehakujule vastavaks.Kuidas ta sobib Eesti arenevatele ettevõtetele?

NAV on Microsofti aastakümneid arendatud majandustarkvara. Arendus jätkub, tarkvara on stabiilne ja ei kao turult. See on Microsoftil kõige suurema kliendibaasiga tarkvara, millest tahetakse teha maailma parim. Koostöös Eestis tegutsevate arenduspartneritega on loodud Eesti lokalisatsiooni moodul, mis kaasab kõik vajalikud aspektid siinse turu vajadusi arvestades: alates keele toest ja lõpetades tulumaksu miinimumi arvestamise ning käibemaksu deklaratsioonide koostamisega EMTA jaoks. NAV tekitab firma ressurssidest terviku, andmed on üheskoos ja saab võtta eri vaateid: tippjuhi, turundusjuhi, laojuhataja vaate.Milliseid ettevõtte protsesse NAViga hallata saab?

Liialdamata võin öelda, et selle majandustarkvara abiga saab lahendada kõiki ettevõtte tegevuse käigus ette tulevaid ressursside planeerimise probleeme. NAV annab ülevaate müükidest, ostudest, finantsarvestusest, nii tooraine kui ka valmistoodangu laoarvestusest, kogu tootmisest, logistikast, projektidest ning personali haldusest.Kuidas on lood teiste tarkvaradega ühildumisega?

Kuivõrd NAV on avatud platvormil, siis saab teda ühildada kõigi teiste vähegi kaasaegseid standardeid toetavate infosüsteemidega. Samuti saab NAVist kerge vaevaga tõsta andmeid näiteks Excelisse ja neid seal fantaasia piirides edasi töödelda. Microsoft on teinud väga hea tööriista, NAV ühildub kõikide MS Office’i tarkvarade­ga ja kliendihaldustarkvaraga (CRM).Too välja mõned olulised Fujitsu loodud tarkvara kasutajaid

EAS, Baltic Agro, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Saarionen, Emajõe Veevärk, Saku Maja.Võtame ühe ettevõtte. Milleks kinnisvarahaldusettevõte Saku Maja Fujitsu arendatud tarkvara kasutab?

Neil on innovaatiline veekulu mõõdulahendus. Uued automaatse lugejaga veemõõtjad saadavad veetarbimise info NAVi, kust väljastatakse arved. Lisaks hõlmab süsteem tööstusparkide elektrikulu ja muu andmestiku. Nii saab kommunaalteenuseid pakkuda võimalikult efektiivselt.Aga EAS, mida NAV seal teeb?

Kõige keerulisem süsteemi oleme loonud loodud EASi jaoks. See on EASi süda, kust saab hallata kõiki taotlusprojekte, mida ELi programmide abil väga erinevatele Eesti ettevõtetele vahendatakse. Kõigil kasutajail, keda on enam kui 200, on võimalus minna oma projektide juurde, sisestada ja kontrollida andmeid ning saada tööks vajalikku infot. Samuti on saadaval kogu aruandlus.Millised on selle tarkvara tulevikulahendused?

Viimastes versioonides on lisandunud mobiiliklient, millega saab NAVi kasutada äpina. Ladudes saab eri tooteid sisestada, skaneerides telefoniga. Uus kasvav trend on süsteemide kasutamine pilvepõhiste lahendustena, ettevõtted saavad loobuda kalli serveripargi ülalpidamisest ja osta tarkvara teenusena. Siingi on Microsoftil laialdased kogemused, pilvepõhiste lahendustena on tulemas Dynamics365.Kuidas saab majandustarkvaraga äri kasumlikumaks muuta?

Majandustarkvara aitab ettevõtet efektiivsemaks muuta. Ta annab hea ülevaate protsessidest reaalajas, näha on kasumlikumad tooted-teenused ja raiskamise kohad. Nii saab ülevaate neist teguritest, mis soodustavad äri kasvu ja neist, mis seda takistavad.Arendajaid on palju. Miks peaks ERPi tellima just Fujitsult?

Fujitsul on IT täisteenust pakkuv maailma suurkorporatsioon tegutsenud Eesti turul üle 25 aasta. Meil on kindlad arendus­standardid ja kvaliteedikontroll. Oleme Microsofti Gold Partner ja NAVi kogemust on meil ligi 20 aastat. Oleme IT-teenuste pakkuja ja suudame majandustarkvara panna tööle muude ettevõttes kasutusel olevate tarkvaradega. Me oleme rahvusvaheline ettevõte ja saame pakkuda tarkvarateenuseid väljaspool Eestit. Meil on väga hea meeskond. Tähelepanuväärne on, et meile tullakse kliendiks teiste arendajate juurest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700