Autorid: Mari Agarmaa, Steven Andrekson • 9. mai 2022

Juristid: Eestis saaks ja tasuks sanktsioneeritud ettevõtte tegevust jätkata

Sanktsiooni mõte on piirata või peatada ettevõtte tegevus, kuid õigusspetsialistide hinnangul oleks asjakohane ka lahendus, mis võimaldaks sanktsioneeritud ettevõtteid ja töökohti päästa.
Foto: Raul Mee
Sanktsioneeritud ettevõtteid ja töökohti on võimalik päästa, kui Eesti riik kaaluks sarnaselt Leeduga ajutise halduri määramist sanktsioneeritud ettevõtetele. See võimaldab sanktsioneeritud ettevõtete tegevust jätkata, säilitada töökohad ja teenitud tulu hoiustada ilma tulu sanktsioneeritud isikutele välja andmata, kirjutavad advokaat ja maksejõuetuse valdkonna juht Mari Agarmaa ja jurist Steven Andrekson advokaadibüroost Sorainen.

Äripäev kirjeldas hiljuti Muuga sadamas väetiste tootmise ja laadungikäitlusega tegeleva aktsiaselts DBT saatust seoses Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonidega. Kuivõrd DBT tegelik kasusaaja (Vlatšeslav Kantor) on Euroopa Liidu sanktsioneeritud isikute nimekirjas, siis on ettevõtte tegevus Eestis seiskunud, pangakontod arestitud ja maksuvõlg suureneb iga päevaga. Ettevõtte aastane käive ulatub kümnetesse miljonitesse eurodesse ja ettevõte on tööandja ligikaudu 220 töötajale. Kuna lähiajal sanktsioonidele lõppu oodata ei ole, siis suure tõenäosusega ootab DBT töötajaid ees koondamine, mõjutades paljude perekondade toimetulekut.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700