Autor: Raamatupidaja.ee • 16. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas autentimisvahendid on tuludeklaratsiooni esitamiseks valmis?

Tuludeklaratsiooni esitamiseks tuleks valmistuda juba praegu
Foto: Pixabay
Vähem kui kuu aja pärast algab füüsiliste isikute 2017. aasta tulude deklareerimine ning nüüd on viimane aeg kontrollida, kas elektroonilised autentimisvahendid on töökorras. Milliseid dokumente selleks vaja on ja mida teha?

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul on praktiliselt kõik füüsiliste isikute tuludeklaratsioonid viimastel aastatel esitatud elektrooniliselt e-maksuameti/e-tolli (e-MTA) kaudu. Möödunud aastal logis pea kolmandik inimestest tulude deklareerimiseks e-MTAsse ID-kaardi või mobiil-ID abil. „E-MTAsse saab sisse logida ID-kaardiga, Mobiil-ID abil ja pankade poolt pakutavate autentimisvõimalustega läbi internetipanga. Inimesed on väga hästi vastu võtnud võimaluse oma tulud deklareerida kiiresti ja mugavalt internetis,“ rääkis Udde. „Et eeltäidetud tuludeklaratsiooni andmete kontrollimine ja vajadusel täiendamine ning hiljem tuludeklaratsiooni esitamine kulgeksid viperusteta, tuleks nüüd proovida, kas teil on võimalik e-MTAsse sisse logida. Kui nüüd kontrollida, siis jõuab veel aegsasti võimalikud tõrked kõrvaldada,“ lisas Udde.

Riigi Infosüsteemi Ameti eID valdkonnajuhi Margus Armi sõnul on umbes 120 000 inimesel, kes kasutavad kuni paar korda aastas ID-kaarti elektrooniliselt, dokumendi sertifikaadid uuendamata. „Kindlasti soovitame ID-kaardi sertifikaadid juba aegsasti ära uuendada. Hetkel on koormused üsna madalad ning kauguuendamist kasutavad umbes paartuhat inimest päevas. Kõige mugavam on ID-kaarti uuendada oma arvutis. Selleks tuleb vajalik tarkvara veebilehelt https://installer.id.ee/ alla laadida ja jälgida juhiseid. Kui mingil põhjusel kauguuendamine ei õnnestu või ei ole seda võimalik teha, saab ID-kaarti uuendada Politsei- ja Piirivalveameti  teenindustes. ID-kaardi tõrgeteta kasutamiseks on väga oluline kasutada kõige uuemat ID-kaardi tarkvara ning uusimaid operatsioonisüsteeme. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab uuendada 31. märtsini. 1. aprillist sertifikaadid tühistatakse ning ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda PPA-lt uus kaart,“ selgitas Margus Arm.

PPA identiteedi ja staatuste büroo peaspetsialist Merlin Mängel tuletab meelde, et e-maksuametis isikutuvastamiseks saab kasutada ainult kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti või elamisloakaarti. Kui teie ID-kaart on turvariskist mõjutatud ja sertifikaadid on veel uuendamata, siis sellise kaardiga enda isikut e-maksuametis tuvastada ei saa. Turvarisk puudutab ID-kaarte, mis on väljastatud ajavahemikul 16.10.2014-25.10.2017. „Kui kaardi sertifikaadid vajavad uuendamist, kuid mingil põhjusel ei saa te seda iseseisvalt oma arvutis teha, aitavad teid selles PPA teeninduste töötajad,“ ütles Mängel. „Sertifikaatide uuendamine on tasuta. Kliente teenindame elavas järjekorras, seega peab Tallinna ja Tartu teenindustes arvestama kuni pooletunnise ooteajaga, Narvas ja Pärnus on ooteaeg keskmiselt 10-15 minutit.“

Tänaseks on kõigist ca 800 000 turvariskiga ID-kaardist pooled uuendatud. Riik peatas ca 760 000 ID-kaardi sertifikaadid mullu 3. novembril pärast seda, kui tšehhi teadlased olid avalikustanud teadustöö, milles kirjeldati Infineoni toodetud kiibis peituvat turvaviga. Sama kiipi kasutab ka Eesti ID-kaart.

Kui te pole kindel, kas kaardi sertifikaadid vajavad uuendamist, siis saate seda kontrollida PPA kodulehel https://www.politsei.ee/id-kaardi-kontroll/.

Lisainfot, kuidas uuendada oma ID-kaardi sertifikaate saab veebilehelt www.id.ee  ja PPA infotelefonilt 612 3000.

Tuludeklaratsiooni esitamise kohta saab täpsemalt lugeda SIIT

Sertifikaate saate uuendada mugavalt koduarvutis või Politsei- ja Piirivalveameti teenindustes kuni 31. märtsini.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700