Autor: Raamatupidaja.ee • 9. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2017. aasta tuludeklaratsiooni esitamine

2017. aasta tuludeklaratsiooni saab esitada alates 15. veebruarist
Foto: https://pixabay.com/
Loe üle, mida tuleks teada sel aastal füüsilise isiku tuludeklaratsiooni esitamise kohta ja millised on muudatused ning olulised kuupäevad.

Tuludeklaratsiooni saab esitada Maksu- ja Tolliametile alates 15. veebruarist kuni 2. aprillini 2018. Tuludeklaratsioon on eeltäidetud. 7.–9. veebruarini on kõigil e-maksuametis/e-tollis võimalik tutvuda väljamakse tegijate (tööandjate jne) ning kulu saajate (koolitusasutused, krediidiasutused jne) poolt maksumaksjate kohta Maksu- ja Tolliametile esitatud tulude ja kulude andmetega, mille Maksu- ja Tolliamet kannab eeltäidetud tuludeklaratsioonile.

Kui andmed puuduvad või erinevad maksumaksjale teadaolevatest andmetest, tuleb võtta ühendust kas väljamakse tegija või kulu saajaga ning paluda andmed Maksu- ja Tolliametile esitada või esitatud andmed parandada.

Olulisemad muudatused võrreldes eelmise aastaga (tabeli suurendamiseks klikka sellel)

Kasutamata jäänud maksusoodustuste üle andmine abikaasale

Füüsiline isik saab esitada üksikdeklaratsiooni ning alla 2160 eurost maksustatavat tulu saanud isiku eest võib tema abikaasa täiendava maksuvaba tulu maha arvata, kui abikaasade maksustatav tulu kokku ei ületa 50 400 eurot kalendriaastas.

Maksustatavat tulu ületava eluasemelaenu intressi, koolituskulu ja laste maksuvaba tulu summa või selle osa võib abikaasale üle kanda, kui abikaasade varasuhteks on varaühisus. See tähendab seda, et vara kuulub mõlemale abikaasale võrdsetes osades. Varaühisust ei ole, kui on sõlmitud abieluvaraleping; kui seda ei ole sõlmitud, on vaikimisi tegu varaühisusega.

Maksusoodustuste üle andmiseks tuleb avaldada soovi tuludeklaratsioonis, märkides vastava soovi ning abikaasa isikukoodi kellele soovitakse kasutamata jäänud maksusoodustused üle anda. Maksu- ja Tolliamet kannab kasutamata osa automaatselt abikaasa tuludeklaratsioonile. Abikaasal tuleb soovi korral aktsepteerida talle üle antud kasutamata maksusoodustused.

Deklaratsiooni esitamine

Deklaratsiooni saab esitada e-maksuametis (ID-kaardi või mobiil-ID abil või internetipanga kaudu), teenindusbüroos või saata postiga.

NB! Nutitelefoni kaudu ei saa deklaratsiooni järgmistel juhtudel:

kui peate esitama ettevõtlustulu deklaratsiooni (vormi E)kui soovitakse kasutamata jäänud maksusoodustusi üle anda abikaasalekui soovite kasutada täiendavat maksusoodustust laste pealtkui teie kõik tulud ei ole kantud eeltäidetud tuludeklaratsioonilekui saite tulu välismaaltkui deklareerite kasu või kahju vara võõrandamisestkui deklareerite kasvava metsa raieõiguse ja raiutud metsamaterjali võõrandamistkui kasutate investeerimiskontot

Olulised kuupäevad

7.–9. veebruar- e-maksuametis/e-tollis on võimalik tutvuda deklaratsiooni eeltäidetud andmetega

15. veebruar- algab tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis/e-tollis ja teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni paberil

27. veebruar- algab tulumaksu tagastamine e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni esitanud klientidele

2. aprill- tuludeklaratsiooni esitamise tähtpäev

20. märts- algab tulumaksu tagastamine deklaratsiooni paberil esitanud klientidele

2. juuli- juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtpäev

1. oktoober:

•  juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtpäev, kui deklareeritakse ettevõtlustulu, kasu vara võõrandamisest või välisriigis saadud tulu•juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtpäev mitteresidendile, kes deklareeris mahaarvamisi Eestis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700