Autor: Verner Silm, Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat • 11. juuni 2024

Vandeadvokaat: maksuametil pole õigust küsida teavet ja dokumente väljaspool maksumenetlust

Maksuameti tegevus, kus isikutelt küsitakse teavet ja dokumente enne maksukontrolli alustamist, on vastuolus seadustega ega järgi hea halduse tava, tõdeb Sorainen vandeadvokaat Verner Silm.
Soraineni vandeadvokaat Verner Silm
Foto: Liisi Matvere

Maksu- ja Tolliamet (MTA) saadab tuhandetele inimestele e-kirju, mis nõuavad pangakonto väljavõtteid ja tehingute selgitusi, jättes mulje, et vastamine on kohustuslik. See piirab inimeste õigusi ja võimalusi end kaitsta, kuna seadus lubab teavet küsida ainult maksumenetluse käigus. Seega peab MTA alustama maksukontrolli enne, kui ta saab küsida sellist teavet.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700