Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 24. november 2022

Sisemise intressimäära ja korrigeeritud soetusmaksumuse meetodite rakendamine

Finantsvara või -kohustise esmasel arvelevõtmisel mõõdab majandusüksus neid tehinguhinnas, mis tavaliselt sisaldab ka tehingukulutusi. Finantsvara tüüpilised näited on nõuded ostjate vastu, antud laenud ning lühi- ja pikaajalised finantsinvesteeringud. Kõige sagedasemad finantskohustised on võlad tarnijatele ning lühi- ja pikaajalised laenud, sh emiteeritud võlakirjad.
Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor Juta Tikk
Foto: Meeli Küttim

Tehingukulutused on finantsvara või -kohustise ostu, emiteerimise või müügiga kaasnevad vältimatud kulutused. Vältimatud kulutused on sellised kulutused, mida ei oleks toimunud, kui ost, emiteerimine või müük poleks toimunud. Nende alla kuuluvad vahendustasud, tasud nõustajatele, tehinguga kaasnevad mittetagastatavad maksud, näiteks tollimaks ja mittekäibemaksukohustuslikul majandusüksusel käibemaks. Tehingukulutuste hulka ei kuulu tehingu finantseerimisega seotud kulutused, halduskulud ja töötajate töötasu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700