Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 4. aprill 2022

Kuhu kadus raha?

Aeg-ajalt puhkeb poleemika teemal, kas ja kui palju peab majandusüksuse juht, kes ju raamatupidamise seaduse § 25 järgi vastutab majandusaasta aruandes esitatud andmete õigsuse ja täielikkuse eest, aru saama arvudest raamatupidamise aruannetes, või on see ainult finantsjuhtide/raamatupidajate teema.
Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor Juta Tikk
Foto: Meeli Küttim

Mitmed juhid ise on küll seisukohal, et selle valdkonnaga tegelgu finantsjuht, kuid tahaks neid veenda, et on keeruline majandusüksust juhtida, kui selle rahalise külje − finantsseisundi − tulemuse ja rahavoogude kujunemisest pole selget arusaama. Juhid peaksid endale aru andma, et igal juhtimisotsusel on finantsmõõde. Näiteks otsusega võtta tööle uus töötaja, suureneb tööjõukulu. Või siis töötajaid koondades lisandub esialgu koondamistasu, kuid hilisemad tööjõukulud vähenevad. Ja nii kaasneb raha liikumine suuremas või väiksemas koguses kõigi juhtimisotsustega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700