Autor: Marianne Lõhmus, raamatupidaja.ee juht, Raamatupidamise Praktiku peatoimetaja • 28. aprill 2021

Erakopeerimise tasu kogumine ja aruandlus

1. aprillist kehtestati nn kassetitasu, mille kohta tuleb esimesed aruanded esitada juba 20. juulil. Eesti Autorite Ühingu projektijuht Viivi Lillemäe selgitab, kellel lasub tasu kogumise kohustus ja milline peab olema aruandlus.
Marianne Lõhmus käsitleb erakopeerimise tasu kogumist ja aruandlust

Justiitsministri käskkirjaga nr 22, 18.03.2021 on aastatel 2021–2023 kinnitatud erakopeerimise tasu ehk nn tühja kasseti tasu kogujaks Eesti Autorite Ühing (EAÜ). Autoriõiguse seaduse § 27 kohaselt lasub erakopeerimise tasu maksmise kohustus esmalt kauba importijal või isikul, kes toob Euroopa Liidu riikidest kaupa Eestisse. Maksekohustus tekib importimise hetkel, arvestust selle kohta peab kauba sissetooja ja temal on kohustus EAÜ-le aru anda. Esmane maksekohustus on ka salvestusseadmete/-vahendite tootjal, kui tootmine toimub Eestis ja arvestust peetakse sellisel juhul toote valmimise hetkel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700