Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 1. veebruar 2021

Äriühingule kuuluva maja ja auto tasuta kasutus

Seekordses artiklis on antud täpsem ülevaade olukorrast, kus juhatuse liikmed elasid tasuta äriühingule kuuluvas majas ja töötajad kasutasid tasuta äriühingule kuuluvat autot. Kohtulahendeid on käsitletud ajalises järjestuses.
Maksunõustaja Tõnis Elling käsitleb sisendkäibemaksuga seotud kaasusi
Foto: Meeli Küttim

Käibemaksuseaduse (KMS) § 4 lg 1 p 2 alusel on kauba või teenuse omatarve käive. KMS-i § 2 lg 6 kohaselt on omatarve maksukohustuslase poolt tema ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta võõrandamine ja teenuse tasuta osutamine, samuti ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta kasutamine maksukohustuslase enda, tema töötaja, teenistuja või juhtimis- või kontrollorgani liikme poolt isiklikuks tarbeks või muul ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. Kauba võõrandamist või kasutamist eelnimetatud juhtudel käsitatakse omatarbena, kui maksukohustuslane on selle kauba või selle kauba osa sisendkäibemaksu oma arvestatud käibemaksust täielikult või osaliselt maha arvanud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700