Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 13. jaanuar 2021

Korteriomanike ühisuse soojusenergia tarne oma liikmetele

Saksamaa seaduste järgi on käibemaksust vabastatud „teenused, mida […] korteriomanike ühisused osutavad korteriomanikele ja hooneosade omanikele, kui need teenused seisnevad ühise vara üleandmises kasutamiseks, hoolduseks, remondiks ja muudel ühise vara haldamise eesmärkidel, samuti soojusenergia tarnimises ja samalaadsete teenuste osutamises. Kusjuures Saksa õiguse kohaselt on selline korteriomanike ühisus juriidiline isik, kes on eraldiseisev omanikest, kes selle moodustavad.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Eesti seadusest ilmselt võiks sellele juriidilisele terminile vastata kõige paremini elamuühistu mõiste. Ka elamuühistu puhul on tegemist juriidilise isikuga mittetulundusliku eesmärgiga. Eesti seaduste kohaselt ei olegi meil võimalik olla maksukohustuslane, ilma, et oleks tegemist kas juriidilise või füüsilise isikuga. Erinevaid varakogumeid ja seltsinguid Eesti seaduste järgi maksukohustuslasteks ei loeta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700