Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 12. jaanuar 2021

Ekspordi maksuvabastuse ärakasutamise juhtum

Käibemaks on tarbimismaks, mida makstakse selles riigis, kus kaup tarbimisse läheb. Mis tähendab, et kui kaup liigub Eestist välja, siis seda kaupa Eestis ei maksustata. Kui kaup liigub Euroopa Liidust välja, siis ei maksustata seda Euroopa Liidus.
Tõnis Elling käsitleb ekspordi maksuvabastuse ärakasutamise kaasust
Foto: Meeli Küttim

Kui käibemaksudirektiivi teksti lugeda, siis ekspordi ja ka ühendusesise käibe puhul räägitakse käibemaksuvabastusest, aga meie mõistes on nende maksuvabastuste puhul tegemist ikkagi 0%-lise maksumääraga maksustavate tarnetega, mitte maksuvabade tarnetega käibemaksuseaduse tähenduses. Käibemaksudirektiiv eristab maksuvabastusi, millega kaasneb sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus ja maksuvabastused, millega ei kaasne sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700