Autor: Raamatupidaja.ee • 24. september 2019

5 asja, mida raamatupidaja enam tegema ei pea

Septembri viimase nädalavahetuse eel toimuv traditsiooniline Pärnu raamatupidamiskonverents keskendub sel aastal ettevõtte kaoses korra loomisele ja mõtiskleb raamatupidaja rolli üle tulevikus.

Äritarkvaraettevõtte Directo juhi Martin Rinne sõnul on raamatupidaja roll teinud viimase kümne aasta jooksul märkimisväärse muutuse: pelgalt numbrite edastajast on saanud ettevõtte jaoks oluline nõuandja ja strateegiline konsultant. Samuti on vähenenud kordades raamatupidamistööle kuluv aeg – toimingud, mis võtsid veel viis aastat tagasi kaua aega, tehakse nüüd valmis vaid minutitega ja nii mõnigi tegevus on jäänud raamatupidajate jaoks unustusehõlma.

Siin on viis asja, mida raamatupidaja valdavalt enam ei tee:

1.Ostuarvete sisestamine. Möödas on ajad, mil e-mailile saabunud arve kõigepealt välja trükiti ning käsitsi programmi sisestati. Siinkohal võime teha suure kummarduse e-arvetele, mis säästavad raamatupidaja jaoks hulgaliselt aega ja ei jäta sisestamisel ka eksimisruumi.

2.Paberi printimine allkirjade saamiseks. Veel 20 aastat tagasi polnud me digiallkirjast midagi kuulnud ja pabereid, mida ettevõtte juhatusel tuli allkirjastada, oli laual virnade kaupa. Ka aja kokkuhoid on märkimisväärne – mõelge vaid kõigile neile kilomeetritele, mida laua juurest printerini ja tagasi läbida tuli.

3.Dokumentide säilitamine füüsilisel kujul. Millal teie viimati auguraudadele valu andsite? Dokumentide köitmine suurtesse kaustadesse on minevikku jäämas. Kõik vajalikud aruanded, lepingud ja väljavõtted säilitatakse turvaliselt ning hoolikalt digitaalsel kujul kas serverites või pilves.

4.Aruannete edastamine paberkandjal. Kõik vajalikud finantsaruanded ja väljavõtted saab ettevõtte juht heast majandustarkvarast kätte vaid paari hiireklikiga. Teised paar klikki saadavad kinnitatud aruanded vajalike ametnikeni. Füüsilisel kujul aruannete väljaprintimist ja edastamist tänapäeval enamjaolt ei tehta.

5.Kellast kellani kontoritöö. Raamatupidaja ei pea tänapäeval iga päev kontoris olema. Seda tööd saab tänu kaasaegsetele ärihaldustarkvara lahendustele teha ka kodus olles või välismaal komandeeringus viibides. Parimad programmid võimaldavad vajalikke dokumente allkirjastada ja arveid menetleda ka telefoni kaudu.

Foto: PantherMedia
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700