Autor: Marianne Lõhmus • 19. august 2019

Kahekordse arvepidamise meetodi ajalugu

Sarnaselt Äripäevaga on raamatupidajate päeva tähistatud sügiseti paljudes teistes ettevõtetes Eestis ning üle maailma. Novembrikuu kuupäev on valitud raamatu ilmumise järgi, kus kirjeldati esmakordselt kahekordse arvepidamise meetodit ehk deebetit ja kreeditit.

Raamatupidajate päeva tekkelugu

10. novembril 1494. aastal avaldati Veneetsias Luca Pacioli raamat “Kõik, mis käsitleb aritmeetikat, geomeetriat ja proportsiooni” (“Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”), mille ühes peatükis, mis kandis nime “Arvepidamisest ja üleskirjutamisest”, kirjeldati üksikasjalikult Veneetsia raamatupidamislikku arvestust. Sellest raamatust sai esimene trükitöö kahekordse arvepidamise meetodist, kus kirjeldati suuremat osa arvestustsüklist selle protsessi tänapäevases arusaamas.

Pacioli raamatus oli mainitud ka žurnaalorderite ja raamatupidamisarvestuse registrite kasutamist ning samuti tark tähelepanek selle kohta, et teenistuja ei saa rahulikult magama heita, enne kui deebet klapib kreeditiga.

Just seetõttu peetakse Luca Paciolit “raamatupidamise isaks”, olenemata sellest, et ta polnud ei raamatupidamissüsteemi leiutaja ega ka selle väljatöötaja. Tema pani kõigest kirja need meetodid, millest juhindusid oma töös Veneetsia kauplejad Itaalias renessansiajastul.

Autor: Super Skypark

Maksukarusell ja vaateratas

Raamatupidaja.ee tähistab raamatupidajate päeva iga aasta konverentsiga, kus pakume raamatupidajatele võimalust argirutiinist välja tulla, olulisi ja vajalikke teadmisi omandada, oskusi lihvida ja kolleegide keskel rõõmu ja uhkust tunda.

Sel aastal on konverentsi peateemaks maksude pöörlev karussell, mis algab pöördmaksustamisega ning lõppeb maksuameti pöördumisega. Kuidas pidada korrektset maksuarvestust ning kasutada optimaalselt ära maksuvabastused?

Konverents toimub T1 Cinamonis, kus igal osalejal on võimalus konverentsipäeva lõppedes sõita Euroopas ainulaadse vaaterattaga, mis tõstab vaatajad 120 meetri kõrgusele merepinnast ja avab Tallinna kilukarbisilueti täiesti uuest vaatenurgast.

Raamatupidajate päev 2019 esinejad: Aule Kindsigo, Kristi Saare, Jaanus Kangur, Tauri Tallermaa, Jaak Siim, Tõnis Elling

Tutvu Raamatupidajate päevs 2019 kava ja esinejatega SIIN!

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700