Autor: Raamatupidaja.ee • 24. aprill 2019

Esimesed masin-masin liidesega esitatud palgaandmed jõudsid Statistikaametisse

Statistikaameti, tarkvarafirma Skriining ning Ida-Viru Keskhaigla koostöö tulemusel jõudsid tänavu kevadel Statistikaametisse esimesed otse ettevõtte infosüsteemist edastatud palgaandmed.
Foto: pixabay

Statistikaameti ettevõtlus- ja põllumajandusstatistika osakonna juhataja Marek Začeki sõnul on projekti „Aruandlus 3.0“ eesmärk luua ettevõtjatele selline automatiseeritud andmeedastuskanal, mille kasutamisel ettevõte ei pea erinevate andmekogujate jaoks küsimustikke täitma, vaid saab neile raamatupidamisandmeid edastada otse ettevõtte infosüsteemist. „Ettevõtte jaoks väheneb halduskoormus märgatavalt, kui tekib võimalus edastada kogutavaid andmeid automaatselt n-ö taustal toimuva tegevusena ja algandmete põhjal vajalike näitajate arvutamine jääb andmekoguja ülesandeks,“ selgitas Začek.

Tarkvarafirma Skriining projektijuht ja Eesti Raamatupidajate Kogu nõukogu liige Valdek Järvpõld märkis, et raamatupidamistarkvara uuendus töötati välja tihedas koostöös Statistikaameti ja Ida-Viru Keskhaiglaga. „Saadud kogemus oli inspireeriv ja kliendi tagasiside positiivne. Soovitan ettevõtjatel küsida oma tarkvaraarendajalt andmete automaatseks edastuseks liideseid ja võtta need kasutusele – teie elu muutub lihtsamaks,“ lisas ta. Järvpõld selgitas, et tarkvarafirmale on „Aruandlus 3.0“ formaadis aruande koostamine ühekordne lisatöö, mis on võrreldav kas põhjaliku seadusemuudatuse juurutamisega tarkvaras või uue statistilise aruande koostamisega. „Samas edaspidi see lisaarendusi ei vaja ning samuti pole vaja erinevatele institutsioonidele samade andmetega aruandeid koostada,“ tõi ta positiivse küljena välja.

Ida-Viru Keskhaigla on Eesti Haigekassa suurim lepingupartner ja ainus keskhaigla Viru regioonis, mis annab tööd ligi 1200 inimesele. Ettevõtte palgaandmed on Statistikaameti jaoks oluline sisend Eesti, maakonna ja tegevusala keskmise palga näitajate arvutamisel. „Esitame palgaandmeid iga kuu ja seepärast olime andmete automaatsest esitamisest väga huvitatud,“ märkis pearaamatupidaja Urve Ojamaa. „Esimene kasutajakogemus on väga positiivne ning esialgse prognoosi kohaselt loodame palgaandmete automaatse esitamisega aastas kokku hoida vähemalt 15 raamatupidaja tööpäeva,“ rääkis Ojamaa.

Kuidas masin-masin liidesega andmete edastamine toimub?

Andmekogujad (Statistikaamet, Maksu- ja Tolliamet, Eesti Pank) töötavad välja kogutavate andmete ühtse liigituse. Andmete liigituse haldamiseks ja andmete edastamiseks vajaliku tehnilise poole teostavad majandustarkvara arendajad. Kui andmeesitaja majandustarkvarasse on vastav võimekus loodud ja andmeesitaja on ettevõtte jaoks seadistused teinud, siis saab andmed vastavalt liigitusele edastada oma majandustarkvarast otse ja korraga kõigile andmekogujatele. Andmeedastus toimub turvalise andmevahetuskihi x-tee kaudu.

Nullbürokraatia algatusest välja kasvanud projekt „Aruandlus 3.0“ loob riigile vajalike andmete automaatse või andmeesitaja algatatud liikumise lahenduse, lähtudes minimaalsusest ja lihtsusest.

Rohkem infot Statistikaameti veebilehel.

Allikas: Statistikaamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700